Dierentuin: Artis - Amsterdam

Dierentuin: Artis - Amsterdam In Nederland zijn er vijftien grote dierentuinen te vinden, die aangesloten zijn bij de in 1966 opgerichte Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). In dit artikel wordt één van deze vijftien dierentuinen uitgelicht, namelijke Artis. Waar ligt deze dierentuin, wat is er te zien en wat kost een kaartje om het park in te mogen?

Over het park

Het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, zoals de volledige naam van dierentuin Artis luidt is opgericht in het jaar 1838. Het park is opgericht door drie mannen, namelijk Gerardus Frederik Westerman, Johannes Wilhelmus Weismuller en Johann Wilhelm Heinrich Werlemann. De eerstgenoemde is tevens de eerste directeur van de dierentuin. Artis is een dierentuin zonder winstoogmerk, is in het bezit van het CBF keurmerk en heeft de ANBI status.

Artis is één van de oudste en bekendste dierentuin van Nederland en een echte stadsdierentuin te noemen. In het park staan tal van negentiende-eeuwse gebouwen en eeuwenoude bomen, die het park al vanaf de entree een historische sfeer en uitstraling geeft. Artis wordt vaak gezien als een dierentuin die, vanwege de ligging in de stad Amsterdam, vaak te kleine hokken en ruimte aan de dieren biedt. Ook wordt het gebrek aan parkeerplaatsen als negatief beschouwd. Voor veel mensen is Artis toch erg geliefd, omdat de sfeer in het park, mede door de oudheid ervan, veel hoger is in vergelijking met de modernere dierentuinen in Nederland.

Artis in de plantagebuurt / Bron: Www.artis.nlArtis in de plantagebuurt / Bron: Www.artis.nl
Ligging
Artis is een dierentuin gelegen in de plantagebuurt in de hoofdstad van Nederland: Amsterdam. Artis beschikt over 14 hectare aan grond, waar de verblijven voor de dieren en alle gebouwen gevestigd zijn. In de afbeelding is te zien waar Artis gevestigd is in de plantagebuurt. Door de ligging in de binnenstad heeft Artis niet veel ruimte om uit te breiden. Wel willen ze graag elk stukje grond goed benutten en dit doen ze mede door het aanleggen van een ondergrondse parkeerplaats, zodat de huidige parkeerplaats gebruikt kan worden voor nieuwe dierenverblijven.

Gebieden en dieren

De dierentuin bezit ongeveer 900 verschillende diersoorten. Dit waren er vroeger meer, waarbij er enkele bijzondere soorten zoals de quaqqa, trekduif en het vingerdier tussen zaten. Vlak voor de eeuwwisseling heeft Artis besloten om het aantal diersoorten wat terug te brengen, zodat de dieren die overblijven over meer ruimte kunnen beschikken. Een aantal soorten die de dierentuin hierdoor verloor zijn onder andere de koningspinguïn, poema, sneeuwpanter, honingbeer, bergzebra, Indische neushoorn, kuifcaracara en de moeflon. Artis heeft hiervoor in plaats wel enkele nieuwe (kleinere) diersoorten welkom geheten zoals de dwergmuismaki, de reuzenmiereneter en de aasgier.

Artis is niet alleen een dierentuin die de meeste bekende dieren onder de mensen wilt brengen, maar zet zich er ook voor in om dieren in hun dierentuin op te nemen die je bijna nergens ziet. Deze dieren noemt de dierentuin de Vergeten Dieren, waar ze ook speciale looproutes voor hebben uitgezet, zodat ze wat meer bekendheid krijgen. Zo zijn er de helmbasilisk en de axolotl, beide hagedissen en bijvoorbeeld de gehoornde koffervis. Dit is een fel geel gekleurde vis, die in de natuur in het koraal van de tropische zeeën leeft. Daarnaast beschikt Artis over de kleinste apensoort ter wereld, de dwergoeistiti, normaal te vinden in het tropische regenwoud in Zuid-Amerika. Ook is de flappentak te bewonderen in de dierentuin. Dit is een wandelende tak uit Australië, die zich kan vermommen als een verdord blad.

Lijst van alle dieren in Artis

De dieren in Artis zijn voor een groot gedeelte onderverdeeld in diverse gebieden. Hieronder staat een lijstje met een deel van deze gebieden die te vinden zijn in de Amsterdamse dierentuin.
 • Nederlandse weidevogels
 • Apenrots
 • Planetarium
 • Vogelhuis
 • Apenhuis
 • Reptielenhuis
 • Minangkabauhuis
 • Zuid-Amerikaanse Pampa
 • Australië
 • Bokkenrots
 • Uilenruïne
 • Roofdieren
 • Vogelkooien
 • Gieren
 • Gorillahuis
 • Insectarium
 • Vlinderpaviljoen
 • Afrikaanse Savanne
 • Dinosaurussenveld

Praktische informatie

Artis beschikt naast de dierentuin over een eigen parkeerterrein op zo'n 150 meter afstand van de ingang. Bezoekers van de dierentuin kunnen voor 7,- voor leden en 9,- voor niet-leden bij de kassa een parkeerkaart kopen. Ook als je de dierentuin niet bezoekt kun je gebruik maken van de parkeerplaats. In dit geval moet je gebruik maken van de parkeerbetaalautomaat en betaal je 4,- per geparkeerd uur (prijzen van 2015). Begin 2010 is dierentuin begonnen met een grootschalige vernieuwing om meer 'groen' in het park te brengen. Een van de punten die in de jaren erna uitgevoerd zal worden is het ondergronds brengen van de huidige parkeerplaats. Hierdoor zal de dierentuin maar liefst over 1,7 hectare extra beschikken om onder andere meer dierenverblijven te creëren. Artis haalt het benodigde geld hiervoor op mede door middel van donaties, waarna ze beloven om het verblijf van de olifanten te verruimen.

Openingstijden

Artis is het hele jaar elke dag open vanaf 9 uur 's ochtends. In de lente en in de zomer is de dierentuin op en tot 6 uur 's avonds. In de herfst en winter sluit de dierentuin een uur eerder.
 • 1 november tot en met 28 februari van 9.00 tot 17.00 uur
 • 1 maart tot en met 31 oktober van 9.00 tot 18.00 uur
Actuele informatie betreft openingstijden

Tarieven

LeeftijdsgroepPrijs
0-2 jaargratis
3-9 jaar16,50
10+ jaar 19,95
*Prijzen 2015

Studenten die aan een Amsterdamse instelling studeren betalen slechts 3,00.
© 2015 - 2023 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artis - katachtigen in de Amsterdamse dierentuinArtis - katachtigen in de Amsterdamse dierentuinRoofdieren spreken tot de verbeelding. Dierentuin Artis in Amsterdam heeft altijd katachtigen in haar collectie gehad. A…
Artis, de dierentuin in het hart van AmsterdamOok al zou het je niet direct gaan om de dieren, bij Artis in Amsterdam is echt veel meer te zien. Zowel voor jong als v…
Artis - geschiedenis van de oudste dierentuin van NederlandArtis - geschiedenis van de oudste dierentuin van NederlandDierentuin Artis werd opgericht op 1 mei 1838 en is daarmee een van de oudste dierentuinen van Europa en de alleroudste…
Dagje uit naar Amsterdam met kinderenDagje uit naar Amsterdam met kinderenHet maakt niet uit of je kinderen peuters, kleuters of tieners zijn, voor elke leeftijdcategorie zijn er wel leuke attra…

Efteling: Droomvlucht. Een wonderbaarlijke attractieEfteling: Droomvlucht. Een wonderbaarlijke attractieNaast de grote Ravelijn arena en tegenover het grote witte huis Villa Volta staat het wonderrijk van de Efteling genaamd…
Bronnen en referenties
 • www.artis.nl
 • Afbeelding bron 1: www.artis.nl
Rva03 (42 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.