Liseberg: het grootste attractiepark van Scandinavië

Liseberg: het grootste attractiepark van Scandinavië In de Zweedse stad Göteborg is het grootste attractiepark van Scandinavië te vinden, Liseberg. Het park staat bekend om de berg waarop het park gebouwd is en om de grote hoeveelheid gokkraampjes waar je grote repen chocolade kunt winnen. Liseberg is echter meer dan alleen goktentjes, het is ook een park met veel attracties en achtbanen. Doordat het park naast een snelweg ligt is het vanuit Göteborg goed te bereiken met eigen vervoer, maar ook met het openbaar vervoer is het park vanaf het centraal station zeer goed te bereiken.

Geschiedenis en doel van het pretpark

Het pretpark Liseberg werd opgericht in 1923. Het park werd geopend als een centrale plek in Göteborg om je vrienden, familie en stadsgenoten te ontmoeten en om samen van de warme zomers en de donkere winters te genieten. Het doel van het park was, en is nog steeds, om de mooiste plek van Göteborg te zijn en om iedere bezoeker blijvende herinneringen aan het park te geven. Het park dient niet alleen als pretpark, maar is ook een bekende plek voor concerten en festivals. De verschillende theaters in en rond het park bieden plek voor musicals en andere opvoeringen.

Attracties en achtbanen

In Liseberg zijn attracties en achtbanen voor jong en oud te vinden. Naast veel speeltuinen en kinderattracties zijn er ook enorme achtbanen en snelle thrillrides te vinden. Het park weet regelmatig in het nieuws te komen met nieuwe achtbanen en attracties. Bij pretparkliefhebbers staat het park bekend om de spectaculaire toevoegingen. Anno 2020 heeft Liseberg ongeveer 40 attracties waarvan 6 achtbanen. Het park beschikt over moderne attracties zoals de dive coaster Valkyria, ronddraaiende schommel Loke en de negentig meter hoge vrijevaltoren Atmosfear, maar ook nostalgische attracties heeft het park veel. Zo heeft Liseberg een houten achtbaan met de naam Balder, een reuzenrad met prachtig uitzicht over de stad, een bekende octopusattractie en de klassieke achtbaan Lisebergbanan. Deze achtbaan ligt op de berg en maakt gebruik van de hoogteverschillen om snelheid te maken. De familieachtbaan is ruim 1,3 kilometer lang en haalt een snelheid van 80 kilometer per uur.

Helix

Een attractie waarmee het park zich echt op de kaart heeft gezet is de achtbaan Helix. Deze achtbaan van fabrikant MACK is wereldwijd bekend bij liefhebbers door zijn unieke locatie, de fenomenale lanceringen en maar liefst zeven momenten waarbij je over de kop gaat. De achtbaan ligt langs een bergheuvel en maakt fenomenaal gebruik van deze hoogteverschillen. De locatie voor het station van de achtbaan stond vast, maar de rit zelf is meerdere keren tijdens het ontwerpproces aangepast. Niet alleen om de achtbaan beter te maken, maar ook om natuur te sparen en niet te veel in het zicht van andere attracties te komen. Uiteindelijk is gekozen voor een baan van ruim 1300 meter lang, een hoogte van 52 meter en een snelheid van 100 kilometer per uur. Helix staat bekend om de soepele rit, zijn airtime, het gevoel van snelheid, de geweldige locatie en de muziek die de spanning goed weet op te bouwen. Ook als je zelf geen rit durft te maken in de achtbaan is het prachtig om de trein met enorme snelheid over de berg te zien rijden. Verder is de architectuur van het station uiterst modern en stijlvol. Naast een achtbaan is Helix dus ook een indrukwekkend bouwwerk.

Tickets

De toegang voor Liseberg werkt anders dan de toegang zoals wij als Nederlanders gewend zijn. Naast een entreeticket koop je nog een pas die duurder wordt naarmate je meer attracties wilt bezoeken. Het is mogelijk om per attractie los te betalen zoals je op een kermis doet, maar het is ook mogelijk om een pas te kopen om onbeperkt in alle achtbanen en attracties te kunnen. Verder zijn er passen voor bijvoorbeeld alleen kinderattracties, alleen goktenten en zelfs tickets die toegang geven tot onbeperkt eten en drinken. Er is dus een ruime keuze aan passen beschikbaar en het is verstandig om voor je bezoek op de site goed uit te zoeken welke optie bij jouw bezoek past en welke optie het voordeligst is. In Liseberg kan ook overnacht worden in het Liseberghotel, op de camping en in een B&B. Voor het overnachten zijn er speciale tweedaagse tickets en passen verkrijgbaar, maar er kunnen ook overnachtingen inclusief tickets en passen geboekt worden zodat je dit niet nog bij de entree van het park zelf hoeft te regelen.

Seizoenen in Liseberg

Het park opent elk jaar rond eind april. Het zomerseizoen loopt van april tot ktober. Naast het zomerseizoen met bekende lange zomeravonden vol entertainment en extra lang genieten van alle attracties heeft Liseberg een halloweenseizoen met extra spookhuizen, angstaanjagende figuranten en sfeervolle aankleding in het park. Tijdens het halloweenseizoen is het ook mogelijk om tot laat in het park te blijven om de attracties in het donker te beleven. Het halloweenseizoen duurt even lang als de Zweedse herfstvakantie en de datums voor dit seizoen verschillen dus per jaar. Na het halloweenseizoen start het sfeervolle kerstseizoen met miljoenen lichtjes, winterse landschappen, extra entertainment en andere sfeervolle kerstaankleding. Het kerstseizoen loopt van midden november tot nieuwjaar.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bobbejaanland in BelgiëBobbejaanland, een pretpark in België, dicht bij de grens met Nederland: een leuk pretpark voor jong en oud.
Spetterpret in DuinrellDuinrell is een pretpark in Wassenaar, met als extra in het pretpark het Tikibad, een attractie op zich.
Phantasialand, Duits pretparkPhantasialand, Duits pretparkPhantasialand ligt niet heel ver van Nederland af en is erg leuk om een keer te bezoeken. Het pretpark is ook geschikt v…
Goedkoop naar een pretparkDe prijzen van pretparken lopen de spuigaten uit. Voor €20 euro komt u niet meer binnen bij de grotere pretparken. Allee…

Camera Obscura & World of Illusions in Edinburgh bezoekenCamera Obscura & World of Illusions in Edinburgh bezoekenTijdens een bezoek aan de prachtige hoofdstad van Schotland kun je Camera Obscura & World of Illusions bijna niet oversl…
Ripley’s Believe It or Not museum (Amsterdam)Ripley’s Believe It or Not museum (Amsterdam)Heb je binnenkort een dagje Amsterdam op de planning staan? Breng dan eens een bezoekje aan Ripley's Believe It or Not!…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greger.ravik, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.liseberg.com/
  • https://www.goteborg.com/en/liseberg/
Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 08-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.