InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Attracties > Ripley’s Believe It or Not museum (Amsterdam)

Ripley’s Believe It or Not museum (Amsterdam)

Ripley’s Believe It or Not museum (Amsterdam) Heb je binnenkort een dagje Amsterdam op de planning staan? Breng dan eens een bezoekje aan Ripley's Believe It or Not! met uitzicht op de Dam. Je zult gegarandeerd objecten zien waarvan je het bestaan niet wist en verhalen leren die je versteld doen staan! Er is zelfs een speciale afdeling voor de echte waaghalzen onder ons, waar diverse rariteiten op luguber gebied te ontdekken zijn. Een bezoek aan dit museum met maar liefst vijf verdiepingen zul je niet snel vergeten!

Robert L. Ripley

De Amerikaanse Robert L. Ripley (1890-1949) werd bekend door het schrijven van sportcolumns. Toen er een keer weinig nieuws op dat gebied was, besloot hij op 19 december 1918 een cartoon “Champs and Chumps” te plaatsen. Hierin liet hij vreemde, maar echte sporten zien, zoals een wedstrijd achteruit rennen. Zijn cartoons werden enthousiast ontvangen en deden het beter dan zijn sportcolumns. Een collectie van de cartoons is later uitgegeven als boek. Van het een kwam het ander en zo begon Ripley met het schrijven en tekenen van “Ripley’s Believe It or Not!”. Na het succes van het eerste boek volgde een eigen radioshow en later een wekelijks terugkerend televisieprogramma.

In zijn leven heeft Ripley vele reizen gemaakt, op zoek naar het vreemde, ongewone en onverklaarbare. Zijn leven was vol spanning en avontuur, hij zal dan ook voor altijd bekend staan om zijn uitspraak “believe it or not”. Ripley is in een behoorlijk aantal landen geweest, en het vreemdste wat hij ooit gezien heeft is de mens, zo gaf hij aan. “Truth is stranger than fiction” is dan ook een bekende uitspraak. Uiteindelijk is hij overleden aan een hartaanval.

Ripley’s Believe It or Not! museum in Amsterdam

In onze hoofdstad, slechts tien minuten wandelen vanaf het centraal station, kun je diverse rariteiten bewonderen. Verspreid over maar liefst 2000 vierkante meter en vijf verdiepingen zullen meer dan 500 tentoonstellingen en voorwerpen je versteld doen staan. In totaal zijn er 19 themagalerijen welke je meenemen in een reis door de tijd. Je begint met oude beschavingen en eindigt met moderne kunst. Zo kom je oude, gekrompen mensenhoofden tegen, en leer je welke rituelen stammen er vroeger op na hielden. Tevens kun je een microchip bewonderen, waar de bijbel opstaat die met de Apollo 14 de ruimte in is gestuurd. Ook is een deel van de Berlijnse muur aanwezig in het Amsterdamse museum. In de modernere themagalerijen vind je onder andere portretten van hedendaagse beroemdheden zoals Taylor Swift en Lady Gaga. Uiteraard zijn dit geen normale portretten. Deze zijn gemaakt van krijtjes, kauwgomballen en rozenblaadjes. Tot slot vind je in het modernere deel een robot, geheel gemaakt uit auto-onderdelen, van maar liefst zeven meter hoog.

Daarnaast maak je kennis met bijzondere mensen die in het boek van Guinness World Records hebben gestaan, zoals Robert Wadlow, de langste man in de geschiedenis. Tevens loop je mensen tegen het lijf die de gekste dingen met hun lichaam hebben gedaan, denk hierbij aan de Lizard Man (met gespleten tong) en de Vampire Woman.

Ook is er een spannende afdeling op de eerste verdieping. Hier vind je allerlei zaken die met enge verhalen of martelingen te maken hebben. Voel je je hier ongemakkelijk bij? Sla deze afdeling dan over. Neem uitgebreid de tijd om op alle verdiepingen de verhalen te lezen en objecten te bekijken.

Een museum saai omdat je er alleen maar naar dingen mag kijken? Niks is minder waar! Bij Ripley's Believe It or Not hoef je niet stil te zitten. Er zijn diverse optische illusies en interactieve mindgames die je wel een tijdje bezig houden. Daarnaast kun je door een ruimtetunnel lopen, plaatsnemen in een enorm grote, houten klomp of klimmen op de eerder genoemde robot van auto-onderdelen. Wanneer je moe geworden bent, kun je bijkomen met een drankje in de lounge. Deze lounge, met schitterend uitzicht, is tevens een ideale plek voor ouders waarvan de kinderen nog even willen doorspelen.

Wereldwijd

Ripley’s Believe It or Not! telt verschillende rariteitenkabinetten, verspreid over de hele wereld. Overal kun je kennismaken met objecten/verhalen van Ripley’s verzameling, die hij heeft opgedaan tijdens zijn vele reizen. Naast Amsterdam kun je onder andere in Londen, New York, Hongkong, Toronto, Mexico-stad en Surfer’s Paradise terecht. De buitenkant van de gebouwen zijn vaak bijzonder en ongewoon. Denk hierbij aan draken en vliegtuigen die in de gevel verwerkt zijn.

Praktische informatie (2019)

 • Adres: Dam 21, 1012 JS Amsterdam
 • Een ticket kost 21 euro (voor kinderen tot 15 jaar kost een ticket 13 euro)
 • Elke dag geopend van 9:00 tot 22:00 uur
 • Een gemiddeld bezoek duurt 1 à 2 uur, er is echter geen tijdslot
 • Het is rolstoelgeschikt
 • Souvenirshop aanwezig
 • Lounge aanwezig met panoramisch uitzicht op de Dam
© 2019 Kristelschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
New York - ManhattanThe City of New York (New York, NYC) is de grootste stad van de Verenigde Staten. Het ligt in de staat New York. Het is…
De Oscarwinnaars 1999De Oscarwinnaars 1999De Academy Awards van het jaar 1999. De beste films van dit jaar waren American Beauty, The insider, The Matrix en The s…
Museum Flehite in AmersfoortMuseum Flehite is te vinden in het historische centrum van Amersfoort aan de Westsingel 50. Het museum is gevestigd in d…
De museumjaarkaart voor kinderenDe museumjaarkaart voor kinderenDe museumjaarkaart voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat met je kinderen. Musea…
Bezienswaardigheden in Orlando FloridaBezienswaardigheden in Orlando FloridaAls je Orlando hoort denk je onmiddellijk aan Disney World en Universal Studio's, maar er is hier zoveel meer om te bezo…
Bronnen en referenties
 • http://www.nndb.com/people/293/000113951/
 • https://www.ripleys.com/amsterdam/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ripley%27s_Believe_It_or_Not!
 • https://www.ripleys.com/a-century-of-strange/
 • https://www.tours-tickets.com/nl/attracties/ripley-s-believe-it-or-not/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Ripley
 • https://www.anwb.nl/landvananwb/ripleys-believe-it-or-not-amsterdam

Reageer op het artikel "Ripley’s Believe It or Not museum (Amsterdam)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kristelschrijft
Gepubliceerd: 06-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!