Een rit in de London Eye

Een rit in de London Eye Bent u van plan om binnenkort een trip naar Londen te maken? Dan mag u natuurlijk zeker de beroemde London Eye niet missen. De London Eye, een gigantisch reuzenrad behoort zeker tot de meest populaire bezienswaardigheden van Londen. Het rad is gelegen aan de rivier de Theems en geeft een prachtig uitzicht over een groot deel van de stad. De London Eye is een gigantisch reuzenrad, gelegen in Londen, de hoofdstad van Engeland. Het is een van de grotere toeristische trekpleisters van Londen, naast bijvoorbeeld de Big Ben en het Palace of Westminister.

In 1999 is de London Eye gebouwd. British Airways was de opdrachtgever van dit project. Het rad werd gebouwd ter gelegenheid van de milleniumwisseling in het jaar 2000 (vandaar dat de London Eye ook wel aangeduid wordt met de term ‘Millennium Wheel’). Op 31 december 1999 werd de London Eye dan ook geopend door Tony Blair, Britse minister-president. Voor het grote publiek kon het rad echter pas 3 maanden later, in maart, geopend worden wegens technische problemen.

Constructie

Aan de bouw van de velg en poten heeft het Hollandia Kloos, een Nederlands conglomeraat, een groot aandeel geleverd. Dit bedrijf heeft deze zowel ontworpen als gefabriceerd. Naast de velg en poten zijn ook de aandrijving en besturing ontwikkeld door een Nederlands bedrijf, zijnde Bosch Rexroth B.V. De cabines zijn gefabriceerd door een Franse specialist in skiliften, en het glas van deze cabines in Italië. De middenas en naaf komen uit Tsjechië en de lagers uit Duitsland.

Cijfers

Bij de opening was de London Eye het grootste reuzenrad ter wereld. Met een hoogte van 135 meter en een diameter van 120 meter is dat ook wel voor te stellen. De omtrek is 424 meter. Verder weegt het volledige rad 1700 ton. Hierbij wegen de poten 310 ton en draagt ook de middenas stevig bij aan het totale gewicht, met zijn 335 ton. Het volledige project heeft 75 miljoen Britse ponden gekost. Gemiddeld trekt de attractie 10000 bezoekers per dag. Per ronde kunnen er 800 passagiers in het rad met 32 capsules, en jaarlijks draait de London Eye dan ook zo’n 6000 keer rond.
Onderhand is de titel van grootse reuzenrad alweer vergeven aan de High Roller in Las Vegas,maar in Europa is de London Eye nog steeds het grootste reuzenrad.

Ligging

De London Eye is gelegen aan de zuidelijke oever van de Theems. Aan de overzijde van de Theems staat het Palace of Westminister. Het dichtstbijzijnde trein- en metrostation is het Waterloo Station, vanuit hier is het nog maar zo’n vijf minuten wandelen tot de attractie.

Het reuzenrad is erg indrukwekkend om naar te kijken, maar het maken van een rit erin is extra bijzonder. Wat kun je verwachten van zo'n ritje?

Uitzicht

De London Eye biedt een prachtig uitzicht over een groot deel van de stad. Om zoveel mogelijk te kunnen zien vanuit het rad is het natuurlijk handig als het weer een beetje mee zit: bij helder weer is namelijk heel wat te zien (het uitzicht is dan tot wel veertig kilometer), namelijk:
  • Zeven graafschappen (counties)
  • Drie luchthavens (totaal zijn er vijf luchthavens in London)
  • Dertien voetbalstadions
  • De rivier de Theems en 36 bijbehorende bruggen

Tijdsduur

Een ritje in de London Eye neemt 30 minuten in beslag. Het rad draait erg traag, met een gemiddelde snelheid van maar 0.26 meter per seconde. Door deze lage snelheid hoeft het rad niet stilgezet te worden bij het in- en uitstappen van de passagiers.

Kosten

Tickets voor een ritje in de London Eye kunnen van tevoren op het internet besteld worden, onder andere op de officiële website van de attractie. Bij het van tevoren boeken op het internet wordt er zelfs een korting in rekening gebracht. Tickets kunnen uiteraard ook in de Ticket Office bij de attractie zelf gekocht worden. Reken voor een ticket voor een volwassene op zo’n 30 Engelse ponden, omgerekend zo’n 38 euro. Dit is de prijs zonder korting; boekt u van tevoren dan kost zo’n ticket ongeveer vijf euro minder.

Openingstijden

De openingstijden van de London Eye verschillen sterk per periode, maar zijn terug te vinden op de officiële website ervan.
© 2014 - 2024 Keiji, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
London Eye, of Millenium WheelLondon Eye, of Millenium WheelNet zoals Parijs zijn Eiffeltoren heeft die voor een speciaal doel gebouwd is en een bepaalde tijd zou blijven staan, zo…
Ithaka: themagebied in ToverlandIthaka: themagebied in ToverlandIthaka is een themagebied over Griekse helden in attractiepark Toverland. Het themagebied bevat twee attracties en de ho…
Vijf bijzondere kermisattracties uitgelichtVijf bijzondere kermisattracties uitgelichtKermisattracties, wie kent ze niet. Iedereen is vast weleens op een kermis geweest. Meestal zijn er vele soorten attract…
Interessante musea in LondenInteressante musea in LondenVoor toeristen is in Londen veel te zien en het aanbod aan bezienswaardigheden in de hoofdstad van het Verenigd Koninkri…

Doolhof en labyrint en zoeken maarDoolhof en labyrint en zoeken maarDe kortste weg tussen twee punten is altijd nog de rechte lijn. Maar bij een doolhof bestaat geen rechte lijn. Een doolh…
Baron 1898: de nieuwe Dive Coaster van de EftelingIn 2020 wil de Efteling een minimaal bezoekersaantal van 5 miljoen per jaar hebben. Om dit te bereiken is de Efteling fl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Falco, Pixabay
  • www.londoneye.com/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/London_Eye
Keiji (8 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.