Doolhof en labyrint en zoeken maar

Doolhof en labyrint en zoeken maar De kortste weg tussen twee punten is altijd nog de rechte lijn. Maar bij een doolhof bestaat geen rechte lijn. Een doolhof is een systeem van paden waarbij het de bedoeling is om omwegen te vermijden en zo snel mogelijk het einddoel te bereiken. Maar bij elk kruispunt moet een keuze worden gemaakt waardoor het moeilijk is om die kortste weg te vinden. Daar komt bij dat er soms doodlopende punten zijn en er weer moet worden omgekeerd. Een labyrint lijkt op een doolhof maar heeft slechts één route van het beginpunt naar het eindpunt.

Lang ronddolen en zoeken in doolhof

Een doolhof wordt ook wel dwaaltuin genoemd. Meestal is in een doolhof een bepaalde plek aangelegd die gevonden moet worden. Zo’n plek kan een uitkijktoren zijn of een waterpartij of een beeltenis. Het systeem van gangen is tijdens het lopen door een doolhof niet te overzien. Wel is er soms een uitkijkpunt, zoals bijvoorbeeld een verhoging in het landschap, van waaruit een totaaloverzicht mogelijk is. Als het vinden van de juiste weg niet snel lukt kan men lang in een doolhof “ronddolen”.

Verschillende soorten doolhoven

Aanwijzingen en afbeeldingen: Een doolhof kan zodanig zijn geconstrueerd dat de zoeker de juiste route moet vinden langs verschillende aanwijzingen of afbeeldingen.
Kermisattractie: Soms is een doolhof uitgevoerd als een kermisattractie. Meestal is zo’n doolhof opgebouwd uit glazen wanden waardoor het voor toeschouwers leuk is om het geklungel van de zoekers in de doolhof te volgen.
Meerdere lagen: Er bestaan ook doolhoven die op verschillende niveaus zijn aangelegd en daarbij gebruik maken van bruggen. Vanaf die bruggen kan een overzicht worden verkregen van het grondplan.
Opdrachten: Soms moeten bij het doorlopen van de doolhof bepaalde opdrachten worden uitgevoerd.
Toepassing in tuinen: Doolhoven werden onder meer toegepast in Italiaanse tuinen in de renaissancetijd. Een bekend voorbeeld is te vinden in een schetsboek uit Mantua.

Labyrinten al eeuwenoud

Door de eeuwen heen zijn er labyrinten geweest. Er zijn er al bekend van een afbeelding van 3200 jaar oud zoals een labyrint in het Griekse Pylos en anderen op rotstekeningen in het gehele Middellandse Zeegebied. Ook zijn in de Romeinse kunst labyrinten te vinden soms met een karakteristieke vorm waarbij de rondgangen onderverdeeld zijn in vier kwadraten.

Verschillende labyrinten

Dwaalsporen: Om labyrinten ingewikkeld te maken zijn er soms allerlei afbuigingen als dwaalsporen aangelegd.
Grondwerk veranderen: Om een labyrint bij herhaling spannender te maken kunnen verschuifbare panelen of hekwerken worden toegepast waardoor het grondwerk steeds kan veranderen.
In kerken: Een aantal middeleeuwse kerken heeft een labyrint in de tegels op de vloer zoals de kathedraal van Chartres. In de middeleeuwen moesten die labyrinten op de knieën worden afgelegd.
Op bordspelen: Bordspelen lijken vaak op een labyrint waarbij de speler een specifiek doel moet bereiken en onderweg opdrachten moet uitvoeren. Bepaalde plekken als een gevangenispoort, of bij het ganzenbord de put, kunnen dan beter gemeden worden. Ook het bekende spel monopoly is een labyrint. Bij bordspelen kan de weg wel in zijn geheel worden overzien.

Belemmerd uitzicht voor spanning

De paden van een doolhof of labyrint hebben vaak een afscheiding door een hoge heg waardoor het uitzicht op het totaal wordt belemmerd. Soms bestaat het volgsysteem uit lijnen op de grond of uit lage muurtjes waar overheen gestapt kan worden. Dat is minder angstig voor kinderen maar nodigt wel uit tot vals spelen.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De symboliek: het labyrintDe symboliek: het labyrintWie vindt de uitweg uit het labyrint. Een labyrint is immers grillig, een doolhof, moeilijk te bevatten en schijnbaar zo…
Labyrinten en doolhovenEr bestaan zowel doolhoven als labyrinten. Wordt met die twee termen hetzelfde bedoeld of onderscheiden beide zich van e…
Bezoek eens een doolhof of labyrintBezoek eens een doolhof of labyrintHet is weer bijna lente en daarmee begint weer het seizoen voor recreatie in de buitenlucht. Voor een uitstapje dat voor…
Het labyrint als meditatieve ervaringHet labyrint als meditatieve ervaringLabyrinten bestaan al eeuwenlang en komen in alle delen van de wereld voor. Een labyrint is een patroon van paden die el…

Hoe de Ratatouille-attractie in Disneyland Parijs is gemaaktRatatouille: The Adventure is een attractie in Disneyland Parijs die 150 miljoen dollar heeft gekost (ongeveer 113 miljo…
Een rit in de London EyeEen rit in de London EyeBent u van plan om binnenkort een trip naar Londen te maken? Dan mag u natuurlijk zeker de beroemde London Eye niet miss…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Doolhof
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.