10 toeristische tips voor Denemarken

Denemarken is een leuk land. Sommige delen lijken kwa natuur enigszins op Nederland, behalve dat het er glooiend tot heuvelachtig is. De Deense taal is moeilijker om te luisteren dan om te lezen. De Denen hebben vooral een voor Nederlanders vreemde uitspraak. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Vakantie in Denemarken

Vakantie in Denemarken kan heel origineel zijn. Er zijn fjorden in het Noorden, mooie stranden in het westen en vele leuke steden. Overigens zijn er veel verschillende stranden; op sommige stranden kun je vanwege de stenen nauwelijks liggen. Denemarken is een gevarieerd land. Kopenhagen ligt dichtbij Zweden; je kunt ook door Denemarken heen trekken onderweg naar de rest van Scandinavië. Het voordeel aan Denemarken is dat je vanaf Amsterdam al na 6 uur auto rijden aan de Deense grens zit; het is relatief dichtbij. Denemarken is het dichtbij zijnde land op het Europese continent waar je niet met euro´s kan betalen; dat verhoogt het vakantiegevoel.

1. Vissen in Denemarken

Hornstholm is een vissersplaatsje in het noorden van Denemarken. Je kunt hier met je eigen hengel vissen op zeevis. Je hebt een blinker van een halve kilo nodig om te zeevissen. De vis die je vangt mag je houden. Er is een camping in de buurt waar je de vis zelf kan fileren maar je kunt het ook door een bedrijf latn doen. Menig Duitser komt speciaal naar dit deel van Denemarken rijden om voor het hele jaar vis te vangen. Denen doen dat ook graag maar de Nederlanders zijn vooralsnog in de minderheid.

2. Bossen in Noord Denemarken

In Noord Denemarken vind je twee totaal verschillende typen bossen dicht bijeen. Het natuurgebied van Noord Denemarken wordt Tyr genoemd en is het eerste natuurgebied van het land. In de duinen vind je sprookjesachtige duinbossen. De berken zijn net zo breed als dat ze hoog zijn en zijn bedekt met een dikke laag mos. Lage duinbossen worden afgewisseld met schitterende heidelandschappen. De duinen in Noord-Denemarken zijn veel hoger dan in Nederland. Het strand zelf is niet ideaal; er liggen veel stenen. Enkele kilometers landinwaarts vind je totaal andere bossen. Daar liggen meer de bossen zoals we die in Nederland kennen, met veel hoge bomen. Af en toe staat er een grafheuvel of een hunebed tussen de bossen.

3. Fyn

Fyn wordt in het Nederlands ook wel de Funen genoemd. Het is een groot eiland waar onder andere de stad Odense op ligt. In Odense zelf is een dierentuin, wat altijd een leuke attractie is. Vroeger gingen toeristen vooral naar Kopenhagen op vakantie maar Fyn is net zo goed zeer interessant. Er zijn veel verschillende stranden en landschappen. Langeland ligt onderaan Fyn en heeft een totaal andere belevenis dan de rest van het eiland.

4. Kasteel Egeskov

25 kilometer onder Odense ligt het kasteel Egeskov. Dat is een 500 jaar oud kasteel met schitterende authentieke kamerinrichtingen. Een van de pronkstukken is een oud, reusachtig groot poppenhuis. Verder is er veel ander oud speelgoed te bewonderen. Voor de kinderen is er in de kasteeltuin veel te doen. Er zijn drie doolhoven waar volwassenen en kinderen heerlijk in kunnen dwalen. Verder is er een enorm grote speeltuin. Je kunt ook via een trap bij een boom omhoog klimmen om via hangbruggen naar andere bomen te lopen. Daarnaast zijn er veel tijdelijke tentoonstellingen die zeer de moeite waard zijn. In 2013 stond er een tentoonstelling van oude brandweerwagens, oude motoren en was er een museumafdeling vol met oldtimers.

5. Natuur in Denemarken

De natuur in Denemarken is vergelijkbaar met Nederland, behalve dan dat er meer en grotere bossen zijn. Er zijn zeer veel damherten en reeën; deze kun je met name in de schemering uren veelvuldig zien. Sommige groepen damherten bestaan uit maar liefst 70 stuks. Je kunt urenlang door de bossen zwerven zonder erg veel mensen te ontmoeten.

6. Kopenhagen

Kopenhagen is een mooie stad. De hele binnenstad is enigszins naar Amsterdams model gemaakt, maar wel met een typisch lokale inslag. Het is een leuke stad om veel doorheen te wandelen. Het koninklijk museum is zeker een bezoekje waard; het is een toonbeeld van magistrale architectuur. Met de trein kun je rechtstreeks van Amsterdam naar Kopenhagen.

7. Christianastad

Christianastad is een stad die oorspronkelijk in de jaren 60 en 70 door hippies is gebouwd. Het is blijven staan omdat het een unieke attractie is geworden; er komen veel jongeren op af. Tegenwoordig wonen er veel kunstenaars die interessante winkels runnen en leuke projecten op touw zetten. De laatste jaren is Christianastad regelmatig negatief in het nieuws vanwege de softdrugshandel, gevechten tussen bendes en de weigering van de Deense overheid om de softdrugs te tolereren.

8. Fyn´s hoofd

Een zeer mooi gedeelte van het grote eiland Fyn is Fyn´s hoofd. Dit is een klein schiereilandje waar een hoge heuvel op staat. De heuvel geeft je een schitterend uitzicht, 360 graden rondom. Op het strand van dit schiereiland kun je interessante stenen vinden; er zijn vooral veel vuurstenen. De heuvel is bedekt met enkele weilandjes waar koeien en schapen grazen. Je kunt op Fyn´s hoofd heerlijk uitwaaien.

9. Legoland

Legoland is uiteraard een goeie keus om met de kinderen naar toe te gaan. Het is een attractiepark waar alles op de bekende lego-bouwsteen is gebaseerd. Boten, huizen, auto´s, noem het maar op, alles is van Lego gemaakt in dit Deense pretpark. Behalve bouwwerken van Lego bekijken kun je er allerlei dingen doen, net als in andere attractieparken.

10. Zoete bakkerijproducten

Denemarken kent heel lekker zoet gebak. Veel gebak wordt met bladerdeeg gemaakt. Verder is chocola een favoriet element. Wanneer je op vakantie gaat in Denemarken hoort door lekkere taart en gebak bij. Je kunt het best bij een bakker een taart kopen om die samen op de camping of in het huisje of hotel op te eten. Uiteraard kun je ook een taartje eten op een terrasje.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie naar Funen (Denemarken); voor eenieder wat wilsFunen, ook wel ‘het sprookjeseiland’ of ‘de tuin van Denemarken’ genoemd ligt tussen het vasteland van Jutland en het ei…
Op vakantie in DenemarkenOp vakantie in DenemarkenEen vakantie naar Denemarken betekent genieten. Genieten van de natuur, de mensen, de steden, de stranden, musea, de att…
Denemarken, Legoland en andere toppersDenemarken, Legoland en andere toppersDenemarken wordt vaak bezocht door gezinnen met kinderen, het is daar dan ook een ideaal land voor. Met Legoland als abs…
Denemarken; Billund is meer dan alleen LegolandDenemarken; Billund is meer dan alleen LegolandAls je in Denemarken bent is het zeker aan te raden een bezoek te brengen aan LEGOLAND in Billund. LEGOLAND is een pretp…

Joris en de Draak (Efteling)De Efteling heeft in 2010 een goede investering gedaan door de Pegasus te vervangen door de Joris en de Draak. De bezoek…
Vulkaaneifel: geen ritjes meer met Eifelquerbahn vanaf 2013!Vulkaaneifel: geen ritjes meer met Eifelquerbahn vanaf 2013!Gedurende twaalf jaar hebben heel wat toeristen gebruik kunnen maken van de Eifelquerbahn. Deze trein verbond de steden…
Bronnen en referenties
  • Folders over Denemarken
  • Reis door Denemarken
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-11-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.