Reisvoorbereiding voor een citytrip naar Londen

Reisvoorbereiding voor een citytrip naar Londen Londen is een fantastische stad en dé ideale uitstap voor een citytrip. Talrijke bezienswaardigheden zoals de Big Ben, Londen Eye, Buckingham Palace, St-James Park en Piccadilly Circus zijn een must op je to-do lijstje. Ook voor de shoppers, muziekliefhebbers en feestgangers biedt Londen voor elk wat wils. Daarenboven heeft Londen tijdens de kerstperiode nog iets extra in petto. De knipperende lichtjes, versierde winkels en de echte kerstsfeer laten je kerst op zijn best beleven. Londen is niet bij de deur. Je dient alvast uit te kijken voor vervoer en een verblijfplaats. Als dit allemaal is geboekt, kan je werk maken van een activiteitenlijstje wat je zeker wil doen tijdens je citytrip. Reisplanners kunnen je alvast helpen voor een onvergetelijke citytrip naar Londen.

Kies je vervoersmiddel: trein, vliegtuig of boot

Londen kan je bereiken met de Eurostar trein, die je vanuit Brussel in 2 uur in hartje Londen brengt. Alle comfort is aanwezig in de trein om je citytrip alvast in stijl in te zetten. Tickets en informatie voor Belgen is beschikbaar via NMBS Europe. De vanaf-prijs vanuit Brussel is 88€ heen-en terug per persoon. Nederlanders kopen tickets via NS International. De vanaf-prijs voor een heen- en terugreis vanuit Amsterdam is 109€.

Naast de trein kan je ook met het vliegtuig gaan. Vanuit Brussels Airport, Antwerpen (Deurne) en Amsterdam Schiphol stijgen regelmatig vluchten op richting Londen. De meest centrale luchthaven is het kleine Londen City Airport. Verder heb je ook nog London Heathrow, London Gatwick,... die buiten het centrum liggen. Hier kunnen nog bagagekosten bijgerekend worden. De vliegtijd vanuit Antwerpen of Amsterdam bedraagt ongeveer 40 minuten, maar hou alvast rekening met inchecktijden en dergelijke meer. Richtprijzen variëren sterk en kunnen geconsulteerd worden via de website van Cityjet.

Naast deze twee vervoersmodi kan je ook met de overzetboot tot in Londen geraken. Op deze manier kan je je auto meenemen en ter plaatse zelf een rondtrip maken (Let op! In Londen rijdt men links). Richtprijzen en meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld op P&O Ferries.

Kijk uit voor een slaapgelegenheid

In Londen zal je een verblijfplaats moeten kiezen. Je kan deze vooraf online boeken via hotelwebsites (Booking.com). Maak voor jezelf uit wat je belangrijk vindt tijdens je citytrip. Factoren als luxe, bereikbaarheid, ontbijt, sociaal contact, wellness spelen hier een grote rol.

Hotel
Kies je voor een hotel, dan mag je uitgaan van een standaardkamer. Niets tekort, maar ook geen persoonlijke ‘touch’. De badkamer is piekfijn in orde maar biedt ook geen fijne afwerking. Het ontbijt is meestal continentaal, verzorgd en zelf te bedienen aan het buffet. Uiteraard kan je meer krijgen zoals luxesuites, maar dan tel je daar ook wat extra euro’s voor neer. Basisprijs: 100€ voor een 2-persoonskamer met ontbijt.

Bed and breakfast

Wil je een iets meer persoonlijke aanpak, dan kies je best voor een bed-and-breakfast (B&B). Een gezellig herenhuis met een drie- à viertal kamers. Je wordt ontvangen met een gezellige babbel en een kopje thee. De kamers hebben hun eigen afgewerkte stijl en als ontbijt mag je ‘typisch Engels’ verwachten: Spek met eieren, boontjes en ham voor een keizerlijk begin van de dag. De prijzen leunen aan tegen de hotelprijzen. Meestal iets duurder, door de persoonlijke service die je krijgt. Basisprijs: 120€ voor een 2-persoonskamer met ontbijt.

Hostel

Niet echt geschikt voor een koppel of een koppel met kindjes, maar eerder geschikt voor een groep jongeren die op citytrip gaat om eens goed uit de bol te gaan. Je slaapt in slaapzalen en de diversiteit is hier troef. Je hebt gemeenschappelijke douches en het ontbijt is voldoende, maar niet luxueus. Voor een spotprijsje kan je hier in Londen overnachten. Richtprijs: 30 à 35 € per persoon per nacht, inclusief ontbijt.

Maak een dagplanning voor je citytrip naar Londen

Belangrijk is om een goede planning te maken van wat je echt wil gaan doen tijdens de citytrip. Maak een lijstje van niet te missen bezienswaardigheden, restaurants of bars. Ben je alleen, hoef je uiteraard geen rekening te houden met iemand. In een groepje van twee of drie moet je goede afspraken maken zodat ieder wat wils heeft. Kom je er niet uit, dan moet je overwegen dat jullie wegen af en toe scheiden. Bijvoorbeeld de ene wil rustig gaan wandelen in St-James Park terwijl de andere liever gaat shoppen in Regent Street. Dan splits je beter de groep op en spreek je terug af op een bepaald uur. Zorg ervoor dat je 's avonds allemaal samen gaat dineren. Een goed ingedeelde planning haalt alvast het maximale uit je reis. Doe je dit niet, riskeer je dat je het gevoel hebt dat je er het maximale niet hebt uitgehaald. Het gebeurt vaak dat er op de laatste dag wordt gezegd: “Ik had eigenlijk ook dat nog graag gedaan!”

Zorg voor een metrokaart die je in ieder metrostation kan kopen om je snel te verplaatsen. Met een Oyster kaart kan je zonder ticket al het openbaar vervoer (metro, bus, DLR) gebruiken in Londen. Bovendien heb je via deze kaart heel wat kortingen in de plaatselijke attracties of bezienswaardigheden. Toeristische diensten en infopunten helpen je alvast een eind op weg om een goede planning te maken.

Maak een lijstje wat je niet mag vergeten

Zoek alvast op Internet een checklist en overloop aan de hand van dat lijstje dat je niets vergeten bent. De belangrijkste zaken zijn je geld, je paspoort of reispas, je vervoerstickets en documenten voor je hotel. Neem niet te veel spullen mee in je bagage. Het kan je alleen maar frustratie geven ter plaatse omdat je valies zo zwaar is. Check ook de vervoersvoorwaarden van je transportmiddel om te kijken hoeveel bagage je mag meenemen. Moest je iets vergeten zijn, is het natuurlijk geen ramp. Shops genoeg in Londen! Denk er ook aan dat je in Londen met Britse Pond betaalt. Je kan je Euro’s vooraf omwisselen naar Pond of je kan dit in Londen pas doen. Tracht aandachtig te zijn voor de wisselkoersschommelingen waardoor je telkens wat geld kan verliezen.

Nog meer Londen-tips:

  • Wie naar Londen reist, draait de klok een uurtje terug. 08:00u wordt dan 07:00u. Wie Londen verlaat naar België of Nederland draait de klok een uurtje verder.
  • Een restaurant verlaat je nooit zonder fooi, dit is namelijk onbeleefd. Reken op 10 à 15% fooi. Ook taxichauffeurs geef je deze fooi.
  • De Londense stopcontacten zijn anders dan in Nederland of België. Je zal een adapter moeten aanschaffen, of ter plaatse lenen, wil je gebruik maken van een elektrisch toestel.
  • Verrassend: het leidingwater in Londen is heel proper. Je kan er gerust van drinken.

Leg je maximaal budget vast

Een citytrip is meestal kort. Maar indien je budgettair beperkt bent, maak je best een maximaal budget om te spenderen per dag. Het lijken allemaal kleine uitgaven: een bezoekje aan Londen Eye, iets lekkers eten, een cocktail in de bar, een museumbezoek en als afsluiter van de avond een dansje in een hippe discotheek. Reken maar gauw wat honderden euro’s! Waakzaam blijven over je portefeuille is dus de boodschap.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop naar LondenGoedkoop naar LondenLonden is een ideale bestemming voor een citytrip: de Engelse hoofdstad is snel en goedkoop bereikbaar en er is genoeg t…
De Eurostar e320-hogesnelheidstreinen, gebouwd door SiemensDe Eurostar e320-hogesnelheidstreinen, gebouwd door SiemensEurostar is de hogesnelheidsdienst die Londen met Parijs en Brussel verbindt. Daarnaast biedt Eurostar ook seizoentreine…
Online een hotel boeken: tipsOnline een hotel boeken: tipsOp zoek naar een leuke vakantie of citytrip? Langsgaan bij het reisbureau is dan een mogelijkheid. Toch is het een beetj…
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.

Doha - hoofdstad van QatarDoha - hoofdstad van QatarDoha is de hoofdstad van Qatar. Deze stad is gelegen in het Midden-Oosten op het Arabische schiereiland. Er wonen meer d…
Roskilde, mooie stad aan een fjordRoskilde is bekend van het vierdaags rock- en popfestival wat er elk jaar in juli wordt gehouden. De stad is in die tijd…
Bronnen en referenties
  • Eurostar.com, http://www.eurostar.com, 23 oktober 2014
  • Cityjet, http://www.cityjet.com, 23 oktober 2014
  • P&O Ferries, http://www.poferries.be, 23 oktober 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.