Roskilde, mooie stad aan een fjord

Roskilde is bekend van het vierdaags rock- en popfestival wat er elk jaar in juli wordt gehouden. De stad is in die tijd een magneet voor muziekliefhebbers van Denemarken en de rest van de wereld. Deze stad heeft echter nog veel meer te bieden. Er staan veel oude leuke vakwerkhuizen in allerlei kleuren zoals oranje, geel, wit en blauw. Op het centrale plein staat een grote gotische domkerk. Daarnaast staat een paleisje. Als je een eindje naar beneden loopt richting de zee kom je in een weids en uitgestrekt park terecht dat tegen de heuvel is gebouwd. Als je geluk hebt zie je in dit park eekhoorntjes. Aan de voet van dit park is de lokale haven voor zeilboten gesitueerd. Hier vind je eveneens het Vikingschipmuseum, een bezoek hieraan is een must voor elke Denemarkenganger. Roskilde ligt op 30 minuten met de trein van Kopenhagen en aan de andere kant 20 minuten met de trein vanuit Ringsted. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Kathedraal

De domkerk of kathedraal in Roskilde staat op de lijst van werelderfgoed die is opgesteld door Unesco. Op deze lijst staan anno 2014 bijna 1000 mooiste plekken ter wereld. De kerk is gebouwd in 1170 en het is de eerste gotische kathedraal van Scandinavië die is opgetrokken uit baksteen. Er zijn verschillende koninklijke kapellen in deze kerk en er liggen anno 2014 39 koningen en koninginnen in begraven. Elke donderdag in juni, juli en augustus worden er orgelconcerten in de kathedraal gehouden. Deze concerten zijn gratis en de deuren gaan open om 19.30. In het zomerseizoen is de kerk tot 17.00 geopend maar in het winterseizoen, wat begint op 1 oktober en eindigt op 31 maart, is de kerk slechts tot 16.00 open voor bezoek. Een bezoekje aan de kerk is niet gratis. Omdat de concerten wel gratis zijn, is het extra leuk dit muzikale evenement bij te wonen.

Paleis

Pal naast deze kathedraal van Roskilde staat een paleisje wat aan de buitenkant heel en wit is, met een groot binnenplein. In dit paleis is thans onder andere een museum voor moderne kunst gevestigd. Als je er niet naar binnen wilt is het toch even bijzonder om de poort door te gaan en op het binnenplein te staan.

Musea in Roskilde

Het vikingschipmuseum is gevestigd in de jachthaven van Roskilde. Op deze plek staat ook een hostel. Roskilde is gelegen aan een fjord, maar het is geen fjord met hoge steile wanden zoals in Noord-Scandinavië. Het is alleen al mooi om dit fjord even goed in je op te nemen. In het vikingschipmuseum kun je oorlogsschepen en handelsschepen van de Vikingen zien. In de Middeleeuwen waren de Vikingen vrij machtig, ze hadden zelfs nederzettingen in wat nu Nederland heet, zoals Dorestad. De Vikingen hebben zelfs gehandeld met de Arabieren, Indiers en Chinezen. Ondanks dat ze in de Middeleeuwen leefden waren de Vikingen zeer ondernemend. Je krijgt in dit museum een goede indruk van hoe men de schepen maakte. Je kunt zelf ook proberen iets te maken zoals de Vikingen dat deden. De meeste onderdelen in het Vikingschipmuseum zijn zowel in het Deens als in het Engels. Behalve het vikingschipmuseum is er ook een museum over Roskilde, maar dat meer interessant voor de Denen zelf.

Kleine hint voor een leuke wandeling

Roskilde heeft een lange winkelstraat waarin vele bijzondere winkels te vinden zijn. Dit winkelcentrum vind je al snel als je vanaf het treinstation rechtdoor loopt. Overigens ligt tegenover het station een begraafplaats met een oprijlaan die bestaat uit statige bomen; ook dat is even leuk om te zien. Als je de winkelstraat linksaf in loopt zie je al snel aan je rechterhand een oud gebouw; dat is een klooster. Een deel van de kloostertuin staat er ook nog steeds. Over dit klooster gaat in Roskilde een mooi verhaal. Vroeger moesten adellijke families hun dochters uithuwelijken maar dat kostte veel geld. Om geld voor de dochters te sparen werden de dochters in een klooster ondergebracht; zo spaarde men geld uit. Deze winkelstraat kun je gewoon aflopen om op het centrale plein uit te komen waar de kathedraal staat. Ondertussen kun je eventueel bij verschillende konditoreien, banketbakkerijen of cafés stoppen voor een kopje koffie en een stuk taart. Vanaf het centrale plein kun je naar beneden gaan voor de jachthaven en het vikingsschipmuseum. Tussen de kathedraal van Roskilde en de jachthaven ligt tegen de heuvel aan een groot park; het meest rustige is het om daar naar benden te lopen.

Wandeling

Wie van een wandeling in de natuur houdt, komt prima aan zijn trekken in Roskilde. Als je de links van de haven langs het water op het natuurpaadje blijft lopen, kom je op een lang wandel- en fietspad wat uiteindelijk je langs het fjord en door bossen heen voert. Onderweg zie je koeien en veel vogels. De zee in een fjord is vrij rustig omdat het aan alle kanten is ingesloten door land. Maar het kent wel eb en vloed. Als je vanuit de verte op Roskilde kijkt zie je een hoge, hoekige toren boven de stad uitstijgen. Uit deze toren komt veel rook. Dit is een moderne bio-energiecentrale die warmte levert voor de stadsverwarming van Roskilde.

Vikingschipmuseum

Het vikingschipmuseum is een bijzonder leuk museum, vooral voor kinderen. Het is een echt doe-museum. Je kunt er zwaardvechten, platte koekjes bakken boven een kolenvuurtje en deze met honing opeten, een stevig touw maken zoals de Vikingen dat deden, vikingkleren aantrekken, werken op een klein boerderijtje, munten slaan, kettingen maken en nog veel meer. Er zijn vijf heuse opgegraven vikingschepen te bewonderen. Daarnaast zijn er een aantal replica's van vikingschepen die in het water liggen. Er zijn ook spelletjes te doen die de Vikingen deden zoals hamerslingeren. Mensen die Deens verstaan kunnen naar sprookjes luisteren. In het vikingschipmuseum kun je van alles te weten komen over het leven van de Vikingen. Verder zijn er films te zien, onder andere over hoe de Vikingen een touw maakten van lindenbast.

Ringsted of Kopenhagen

Als je een paar dagen in Roskilde logeert, denk er dan ook aan om een dagje Kopenhagen of Christiania te bezoeken of zelfs het kleine stadje Ringsted, waar je bijvoorbeeld gratis fietsen kunt huren bij de bibliotheek. In Kopenhagen is het leuk om een rondvaart te maken per boot. Net als in Nederland speelt water een belangrijke rol in Denemarken. Verder zie je hier en hier nog meer reistips voor Denemarken.

Winkelstraat

Roskilde kent een lange winkelstraat genaamd 'Elgade' waar het leuk winkelen is. Hier zitten nog vele winkels die in Nederland niet bestaan. Daardoor is het mogelijk om een jas te kopen die niemand anders in Nederland heeft. Er zijn zowel peperdure als lekker goedkope winkels in de lange winkelstraat. Om een voorbeeld te geven: er zijn superdeluxe warme wintermutsen te koop voor 50 euro, maar er zijn ook hele goede warme winterjassen te koop voor 40 euro. Behalve winkels zijn er ook vele eethuisjes, restaurants en andere eetgelegenheden. De winkelstraat komt uit bij het centrale plein en gaat aan de overkant van dit plein verder; het heet dan de skomagersgade, wat letterlijk 'schoenmakersstraat' betekent.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stormschade en restauraties van de Dom van UtrechtStormschade en restauraties van de Dom van UtrechtDe Dom van Utrecht is een bekende kathedraal. De bijbehorende toren is de grootste kerktoren van Nederland. Het is een c…
Pandhof van de Dom: Utrechtse MiddeleeuwenPandhof van de Dom: Utrechtse MiddeleeuwenDe kerktoren is stukken bekender, maar kenners vinden de pandhof van de Utrechtse Dom eigenlijk mooier. Ja, misschien ze…
Kathedraal La Seu in Palma de MallorcaKathedraal La Seu in Palma de MallorcaWanneer je afreist naar het eiland Mallorca is een bezoekje aan kathedraal La Seu zeker de moeite waard. Dit enorme bouw…
Tips voor een leuke tijd in DenemarkenTips voor een leuke tijd in DenemarkenDenemarken is een fijn land. Het is dichtbij, er wonen leuke mensen en er zijn zeer verschillende bezienswaardigheden te…

Reisvoorbereiding voor een citytrip naar LondenReisvoorbereiding voor een citytrip naar LondenLonden is een fantastische stad en dé ideale uitstap voor een citytrip. Talrijke bezienswaardigheden zoals de Big Ben, L…
Aït Ben Haddou - Magische zandstad in MarokkoAït Ben Haddou - Magische zandstad in MarokkoOp bijna 200 km van de bruisende stad Marrakesh, het grote Atlas-gebergte overstekend, en aan het begin van de grote Sah…
Bronnen en referenties
  • Bezoek aan Roskilde in oktober 2014
  • Foto´s: Thomas Dijkman met GoPro Hero 4, onderwatervideocamera met fisheye-lens
  • Folder kathedraal
  • Folder vikingschipmuseum en bezoek vikingschipmuseum 2014
  • Interview met Dorte uit Denemarken
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.