Doha - hoofdstad van Qatar
Doha is de hoofdstad van Qatar. Deze stad is gelegen in het Midden-Oosten op het Arabische schiereiland. Er wonen meer dan 800.000 mensen in de stad en de stad is 132 vierkante kilometer groot. Qatar is vooral bekend om zijn olie, maar herbergt ook andere economische schatten, zoals parels. Voor toeristen is er in deze drukke metropool meer dan genoeg te zien en te beleven. Bezienswaardigheden in Doha zijn onder andere forten en musea.
Doha, algemene informatie
Doha - in het Arabisch ad-doha of ad-dawhah - is de hoofdstad van de oliestaat Qatar. Dit land, gelegen in het Midden-Oosten, is nagenoeg helemaal omringd door zee. Slechts een klein deel van Qatar grenst aan buurland Saoedi-Arabië. Het gehele land bestaat voornamelijk uit woestijn. Doha bestaat ook voornamelijk uit een woestijnondergrond, alhoewel het er soms nog wel regent. Vooral in december en januari valt er nog wel eens een dagje wat regen, maar dit is lang niet genoeg om te voorzien in de waterbehoefte.
Er wonen meer dan 800.000 inwoners in de stad, goed voor bijna de helft van het totaal aantal inwoners. De totale oppervlakte van de stad is slechts 132 vierkante kilometer. Per vierkante kilometer (één kilometer bij één kilometer) wonen er dus meer dan 6000 inwoners. Voor Nederlanders en Belgen is het tijdsverschil richting Doha twee tot drie uur. Doha is vooral bekend als tussenstop of als vertrekpunt voor een cruise, maar is veel meer dan dat. In Doha wonen vooral veel buitenlanders, want slechts veertig procent van de bevolking is Qatari.
Kenmerkend voor de stad zijn de weelderig groene parken. Er wordt veel water gebruikt voor de parken, maar hiervoor krijgt de bevolking bomen terug. De bomen zorgen voor wat schaduw en rust. Buiten de parken om groeien er niet bijster veel bomen, alhoewel ze wel langs de meeste wegen wel voor komen.
Geschiedenis
In Qatar en de andere Arabische landen spelen bedoeïenen een grote rol in de geschiedenis. De bedoeïenen zijn de oorspronkelijke woestijnbewoners en zij waren de enige die hier goed konden overleven. Of ze ook echt op de plaats zijn geweest waar Doha tegenwoordig ligt is onbekend, maar het wordt wel aangenomen.
In de zevende eeuw werd Qatar onderdeel van het Arabische kalifaat. Doha bestond op dat moment nog niet als echte stad, dus het had ook geen invloed op de geschiedenis. Doha is dan ook een vrij nieuwe stad. Rond het jaar 1890 woonden er dan ook slechts ongeveer 12.000 inwoners in Doha. In 2014 woonden er al weer meer dan 350.000 inwoners
De zeer recente geschiedenis - die van tussen 1990 en 2010 - heeft voornamelijk gezorgd voor een enorme uitbreiding van de stad in de hoogte. Er staan ontzettend veel wolkenkrabbers en ze zijn niet te missen bij een bezoek aan de stad.
Religie en cultuur
In Doha is de islam de grootste religie. In deze stad en in de rest van Qatar was het tot het jaar 2003 verboden om een andere godsdienst te hebben. Toen in 2003 deze wet werd afgeschaft omdat vrijheid van mening belangrijker werd geacht, werd er verwacht dat er toch kerken zouden komen. Toch duurde het tot 2008 voordat de eerst kerk zijn deuren opende in deze sterk islamitische stad.
In Doha is de gesproken taal Arabisch, alhoewel er voldoende mensen zullen zijn die ook Engels spreken. Engels spreken ze voornamelijk vanwege de vele zakenmensen die hier wonen en de vele zakenmensen die hier dagelijks komen om zaken te bespreken. Toch is het gewenst en normaal om te begroeten in het Arabisch. Mocht je tegenover een vrouw komen te staan is het verstandig om niet zelf het initiatief te nemen om deze te begroeten, want dit kan als een belediging worden gezien. Laat de vrouw je begroeten.
Bij een man is het wel normaal om initiatief te nemen als vreemdeling. Begroet deze dan met: "Assalaam alaykum". Deze traditioneel Arabische begroeting betekend: "vrede zij met u". Het is in de Arabische culturen - waartoe Doha zeer zeker behoord - normaal om zo iemand te begroeten. Het is hetzelfde als een Nederlandse of Belgische "hallo".
Het is in Doha niet gebruikelijk om te laten zien dat je zeer christelijk bent, alhoewel ze tegenwoordig christenen wel redelijk gewend zijn. Het is in Doha niet verstandig nog gebruikelijk om te laten zien dat je Joods bent. In Doha is het antisemitisme nog zeer sterk aanwezig.
Economie
De economie van Doha is gebaseerd op slechts een aantal dingen. Olie, parels, toerisme, zakenmensen en de haven. Als één van deze vijf dingen wegvalt dan zou de economie van Doha een enorme schok krijgen. Zakenmensen zijn mensen die van over de gehele wereld naar Doha komen om hier zaken te doen. Er zijn tal van goede vluchten te regelen richting het Arabische schiereiland en Doha ligt erg centraal. Het is voor iedereen goed bereikbaar en een aantal belangrijke zakenmensen wonen hier.
De haven is zowel voor de inwoners van Doha, de inwoners van Qatar en de inwoners van het Arabische schiereiland erg belangrijk, want op via de haven kunnen goederen over de hele wereld hier komen en zo nodig weer verder verscheept worden. Via de haven van Doha kunnen er ook goederen op het Arabisch schiereiland komen die er niet verbouwd kunnen worden, zoals veel soorten fruit, tarwe en groenten.
Olie, olie en parels
De grootste inkomstenbron van Doha is olie. Olie is ontzettend belangrijk en het heeft ervoor gezorgd dat Qatar ontzettend rijk is geworden. Olie is een enorm exportproduct en als er een oliecrisis is, dan komt dat doordat onder andere Qatar een crisis heeft. Verder worden er in de wateren van Doha enorm veel parels gekweekt. Gigantische parelkwekerijen zullen hier gevonden kunnen worden en de parels kunnen dan ook een echt souvenir zijn uit Doha. Ze zijn daar gekweekt en worden er vaak voor relatief lage prijzen aangeboden. Let wel op dat je geen nep-parels koopt!
Verplaatsen in en naar Doha
Verplaatsen richting Doha kan het beste per vliegtuig of cruiseschip. Cruisen kan echter heel erg duur zijn en het is daarom de mindere optie voor een budgetreiziger of iemand die er snel wilt zijn. Vliegen is vaak dan ook veel aantrekkelijker. Vliegen richting Doha is niet moeilijk omdat er vanaf 2015 maar liefst twee commerciële vliegvelden liggen. Vliegen richting Doha kan voor minder dan 250 euro en een vlucht duurt tussen de zeven en de negen uur, afhankelijk van de maatschappij. De eigen maatschappij van Qatar is qatar airways, een luxe en goede vliegtuigmaatschappij.
Verplaatsen in Doha is niet heel erg moeilijk, zeker niet wanneer er je per taxi jezelf zou verplaatsen. Toch is een taxi redelijk aan de prijs, waardoor het soms fijner is om met de bus te gaan. De bus rijdt door heel Doha heen en je kan echt bijna overal komen. Van de toeristische plekken tot de meest afgelegen gebieden van Doha. Andere opties zijn vervoersmiddelen huren. Dit kunnen auto´s, scooters, brommers en motoren zijn, maar ook fietsen huren is soms mogelijk.
Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden in Doha zijn er voldoende. Deze tegenwoordig zo moderne stad kent tal van bijzondere plekken en interessante bezienswaardigheden.
Al bida park
Bij een bezoek aan Doha mag je het al bida park eigenlijk niet overslaan. Dit park kijkt uit over de rustige zee en is een baken van rust. Je zult hier veel Qatari ontmoeten, alhoewel slechts veertig procent van de bevolking oorspronkelijk Qatari is. Het park bestaat uit veel verschillende interessante plekken en het is een baken van rust in deze drukke metropool.
Khor al-adaid
Voor een echte unieke ervaring is het leuk om naar Khor al-adaid te gaan. Deze woestijn die direct grenst aan de zee biedt namelijk een echte woestijnervaring. Gelegen direct ten zuiden van Doha is het een grote toeristische trekpleister en je zal dan ook geregeld andere toeristen tegenkomen. In Doha zijn bij boekingskantoortjes tours te boeken richting Khor al-adaid.
Stranden
Doordat Doha aan het water ligt zijn er ook veel stranden te vinden. Met de warme temperaturen van het Arabische schiereiland is het heel erg verfrissend om een duik te kunnen nemen. Houdt er echter rekening mee dat je netjes gekleed gaat. Op veel stranden is het niet de bedoeling in bikini te gaan zwemmen of überhaupt als vrouw te gaan zwemmen.
Forten
In Doha liggen verschillende forten. Bijvoorbeeld het Al Koot fort. Dit fort, dat in het centrum ligt van Doha, is vaak drukbezocht. Het fort is tegenwoordig alleen nog maar een toeristische trekpleister, maar in vroegere tijden was het belangrijk ter verdediging. Bij een aantal forten is een museum te vinden over de geschiedenis van het fort en wat voor rol het heeft gespeeld voor Doha.