Brussel, stad vol verrassingen
De Belgische hoofdstad Brussel is beroemd om zijn schitterende gildehuizen op de indrukwekkende Grote Markt, het prachtige Koninklijk Paleis, het beeldje Manneke Pis, het Brusselse kant, de niet te versmaden bonbons en wafels, de talloze monumenten, de vlooienmarkt, de winkelgalerij St. Hubert en het karakteristieke Atomium. En dit is nog maar een fractie van wat de stad te bieden heeft.
Bereikbaarheid Brussel
De Belgische en Europese hoofdstad ligt in het midden van België, op de grens van het Nederlandstalige
Vlaanderen en het Franstalige
Wallonië. Brussel ligt vijftig kilometer ten zuiden van Antwerpen. De afstand Utrecht-Brussel bedraagt 175 kilometer. Die rit duurt twee en een half uur. De treinreis duurt even lang en parkeerproblemen heb je dan niet. De Thalys en de Intercity Amsterdam-Brussel rijden elke dag in minder dan drie uren van Amsterdam naar Brussel. Hieronder een overzicht van de talloze plekken in de stad die je bij een bezoek in elk geval niet moet missen.
De Grote Markt
De Grote Markt is een van 's werelds fraaiste stadspleinen. Er is geen toerist die niet onder de indruk is gekomen van de schoonheid van dit plein. Hoewel het plein al eeuwenoud is is de herkomst toch merkwaardig omdat er oorspronkelijk nooit een plein lag. Het was ooit een zandbak waar de rivier de Senne doorheen liep. Er waren twee groeperingen die aanspraak maakten op het stuk grond. Uiteindelijk maakte de groep die het in handen kreeg er de lage markt van. In de twaalfde eeuw was Brussel al een bloeiend centrum waar Franse wijn, Duits bier en Engelse wol werd verhandeld. Dit gebeurde op diezelfde markt. In de Middeleeuwen kwamen de eerste huizen en vanaf de veertiende eeuw kwamen de rijken er wonen en lieten er grote herenhuizen neerzetten. Het werd meer en meer een administratief centrum. In 1402 begon de bouw van het stadhuis en de huizen werden langzamerhand vervangen door stenen huizen die werden bewoond door
gildeleden.
In augustus 1695 werd het plein gebombardeerd door de Fransen en opnieuw begon er een herbouw van het plein. In de eeuwen die volgden werden de meeste huizen aan het plein privé bezit en werd afgesproken dat de buitenkant van de huizen intact moest blijven. Sommige huizen hebben namen, waaronder De Kruiwagen, De koning van Spanje, de Tas, de Vos, de Hoorn, De wolvin, de Berg Tabor, de Roos, De gouden Boom, De Zwaan en De ster. Op het plein bevindt zich tevens het Broodhuis, het huis der hertogen van Brabant en natuurlijk het stadhuis. Tegenwoordig is de Grote Markt het centrale punt in Brussel en tevens de
grootste toeristische trekpleister. Er worden muziekmanifestaties gehouden en er zijn vele terrassen te vinden.
Manneke Pis
Het beeldje van Manneke Pis werd in het begin van de 17de eeuw vervaardigd door Jerome Duquesnoy die opdracht kreeg een bronzen versie te vervaardigen. Sinds de Middeleeuwen bevond zich al een fontein op diezelfde plek. Manneke Pis staat een beetje verborgen in een drukke toeristische straat, niet ver van de Grote Markt. Het wordt geacht de Brusselse geest uit te beelden en het is over de hele wereld bekend. De oorsprong van het beeldje blijft onzeker waardoor de historie verweven is met verschillende
legendes. Een voorbeeld van zo'n legende is dat Manneke Pis de stad van een brand zou hebben gered door het vuur uit te wateren.
Een ander verhaal gaat over een rijke burger van Brussel die zijn enige zoon verloren had en hem na dagen zoeken terugvond terwijl hij aan het plassen was op de hoek van de Stoofstraat. Deze gelukkige hereniging zou hebben geleid tot de bouw van de originele
fontein. Nog een derde legende gaat weer heel anders : Een kleine jongen had tegen de deur geplast van een heks die woonde op de plek waar nu nog steeds de fontein staat. De heks was zo kwaad dat zij de kleine jongen in een standbeeld veranderde. Het beeldje heeft veel doorstaan. In 1695 werd het door de Brusselaars in veiligheid gebracht bij Franse bombardementen op de stad. Het beeld is gestolen geweest door eerst vijandige legers waaronder Engelse en later Franse soldaten, en werd uiteindelijk gebroken teruggevonden.
Sinds die tijd bevindt het originele beeld zich in het stadsmuseum en een kopie staat op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Manneke Pis heeft een imposante garderobe die bestaat uit meer dan 600 kostuums die hem bij allerlei gelegenheden worden geschonken, of ontworpen door Jacques Stroobants, de officiële kleder van het beeld. Zijn eerste kledingstuk dateert van 1698, een kostuum gekregen van de Beierse vorst Max Emanuel. Manneke Pis draagt Amerikaanse en Belgische uniformen, doktershoeden en allerlei andere attributen. Tussen de kostuums bevindt zich ook een luxe pak uit de XVIII-de eeuw van een naar afstamming onbekende markies. In de collectie zitten er ook exotische gewaden, zoals een grasrokje en danskostuum uit Urund. Hij heeft ook volksdrachten: o.a. de matyo die de in België levende Hongaren hem hebben gegeven.
Van een eenvoudig fonteintje is Manneke Pis uitgegroeid tot een
wereldfiguur, symbool van onbezorgdheid maar ook van verzet tegen bezetters door de eeuwen heen. Wat er ook gebeurt, Manneke Pis blijft staan en plast door.
Het Atomium
Het Atomium is een overweldigend en spectaculair stalen monument bestaand uit negen bollen, gebouwd in 1958 dichtbij het Heizel stadion. Het werd gebouwd voor de
Wereldtentoonstelling in Brussel. Het wordt ook wel de Eiffeltoren van Parijs genoemd maar toch is het onvergelijkbaar. Het Atomium is een visuele weergave van het concept van een atoom. Het staat symbool voor een ijzerkristal met zijn negen atomen en dan maar liefst 150 miljard maal vergroot. Hiermee was het een eerbetoon aan de metaalindustrie. De architect is André Waterkeyn en het had anderhalf jaar geduurd voordat het idee tot uitvoer kon komen. En de uitvoering duurde ook nog eens anderhalf jaar.
Atomium /
Bron: Pexels, PixabayHet monument heeft een coatlaag van aluminium, weegt 2400 ton en is 102 meter hoog. Het is recentelijk compleet gerenoveerd. Elke bol heeft een diameter van 18 meter. Bezoekers kunnen per lift naar boven, naar de bovenste bol waar een grandioos uitzicht over de stad te verwachten is. In deze bol bevindt zich ook een restaurant. In de andere bollen worden tentoonstellingen gehouden en deze kunnen worden bereikt door middel van roltrappen. Het Atomium is met recht een
staaltje van technisch vernuft en bouwkunde dat dagelijks busladingen met toeristen trekt. Je kunt er zelf komen door vanaf het Centraal Station in Brussel metrolijn 1a te nemen tot aan halte station Heizel.
Extra bezienswaardigheden in Brussel en hot spots:
- Bruparck (naast Atomium), een amusementspark bestaand uit vier onderdelen, t.w. Mini-Europe waar je de bekendste gebouwen van Europa op miniformaat ziet, Océade (subtropisch zwemparadijs met elf glijbanen), bioscoop Kinepolis (grootste bioscoop van de Benelux) en The Village voor bars en restaurants.
- Kathedraal St. Michiel en St. Goedele.
- Beursgebouw.
- Église Sainte Catérine.
- Stadhuis.
- Europees Parlement, futuristische gebouwen met vlaggen van aangesloten landen, nabij het Leopoldpark.
- Belvue Museum (geschiedenis van de Belgische koninklijke familie).
- Museum van Brussel in het Broodhuis.
- Schouwburg.
- Koninklijk Paleis.
- Jubelpark, een enorm park met tuinen, watervallen, vijvers en diverse bouwwerken.
- Kerk van de Grote Zavel.
- Paleis van Karel van Lotharingen (inrichting in rococo stijl).
- Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (vier musea onder een dak).
- Monument Godefroid de Bouillon.
- Stripmuseum ook wel het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal genoemd (o.a. Kuifje, Robbedoes, Guust Flater, Suske en Wiske, Lucky Luke en de Smurfen) en striproute langs meer dan 20 stripgevels (Brussel is de stad van de beroemde striptekenaars).
- Gerechtshof.
- Chinees Paviljoen (museum met oosterse kunst) en Japanse Toren.
- Museum Horta (een voormalig huis en studio van de Belgische architect Victor Horta).
- Brusselse vlooienmarkt in volkswijk de Marollen.
- Automuseum Autoworld met honderden zeldzame auto's.
- Albertine Complex (omvat o.a. het Paleis van de Dynastie, het Congrespaleis en de Koninklijke Bibliotheek).
- Justitie Paleis, een van de grootste Europese gebouwen uit de 19de eeuw.
- Kruidtuin met iristuin in voorjaar en gebouw Botanique.
- Chocolaterie Duval.
- Fuse, de club van Brussel, de danstempel met drie etages en internationale dj's en thema-avonden.
- Place de Broudrère en Boulevard Anspach.
Winkelen in Brussel
Een bezienswaardigheid op zich is de overdekte
Sint-Hubertusgalerij met luxueuze winkels, theesalons, chocolaterieën en restaurants. De galerij heeft marmeren zuilen en een glazen dak, en ligt op loopafstand van de Grote Markt. Zoek je de grote ketens zoals H&M, ZARA, Kruidvat, Hema enz. ga dan naar de Nieuwstraat. Je vindt hier tevens het grootste warenhuis van België, de
INNO. Dit warenhuis heeft vijf etages met parfumerie, cosmetica, heren-, dames- en kinderkleding en veel woonaccessoires. Houd je van boetiekjes, neem dan een kijkje in Rue Antoine-Dansaert. Voor apartere spullen, design en galleries kun je de buurt van St. Géry proberen, als ook de Rue Lombart en de smalle straatjes richting de markt. Veel geld over? Voor de duurdere merken als Armani, Versace en Prada neem je de Louizalaan. Plenty haute couture. Wie alle winkels liever onder een dak heeft, kan terecht in een van de overdekte shoppingcentra. Enkele namen: City 2, Westland Shopping, Woluwe Shopping en Basilix Shopping.
Vergeet niet de beroemde Brusselse wafels en chocola te proeven!
Brussel is geschikt voor alle jaargetijden. Treinreizen inclusief hotelboeking zijn relatief voordelig en de reis is kort. Een weekend Brussel is leuk maar voor wie meer wil winkelen moet op minimaal drie tot vier dagen rekenen of... meerdere malen terugkomen.
"Belgium is the best remedy against patriotism" ~ Geert Van Istendael
Lees verder