Schengenvisum: wat te verwachten na aankomst in Nederland

Schengenvisum: wat te verwachten na aankomst in Nederland Voor wie een partner of vriend of vriendin in het buitenland heeft, is de aanvraag van een Schengenvisum een spannende periode. Nadat de grote stapel formulieren zijn ingeleverd is het wachten begonnen. Als het papierwerk in orde is kan het visum vaak na twee weken opgehaald worden bij de Ambassade of het Consulaat. En dan is het wachten op de datum van vertrek. Als de visumplichtige in Nederland aankomt en het vliegtuig uitstapt, wacht ook hier wederom een horde.

Visumaanvraag

Voor veel landen geldt een visumplicht als inwoners Nederland willen bezoeken. Het aanvragen van een visum kost tijd en vraagt vooral om veel papierwerk. De aanvraag van een Schengenvisum gebeurt op de Nederlandse Ambassade of op het Nederlandse Consulaat in het land waar de visumplichtige woont. Als hier geen Nederlandse vertegenwoordiging is, moet de visumplichtige afreizen naar het land waar de vertegenwoordiging voor zijn land plaatsvindt. Op de website van de Rijksoverheid staan de vertegenwoordigingen per land en ook de websites. Hier is aangegeven hoe een afspraak gemaakt kan worden voor het inleveren van de benodigde documentatie. Meer informatie over de benodigde documentatie is te vinden op de website van de IND.

Na ongeveer twee weken zal de uitslag bekend zijn en kan het visum bij een positieve uitslag opgehaald worden. Dit gebeurt wederom bij de vertegenwoordiging. Nu kan de visumplichtige op de datum dat het visum ingaat naar Nederland vertrekken.

Bij de douane

Als de visumplichtige in Nederland aankomt zal hij of zij net als ieder ander door de douane moeten. Zeker als het de eerste keer is dat de visumplichtige Nederland bezoekt, zal de douane doorgaans de persoon meenemen en in een apart kamertje zetten. Vaak wordt de persoon in kwestie vervolgens gevraagd naar het visum en de papieren die zijn ingeleverd bij de aanvraag van dit visum. Het is daarom ook van belang dat de visumplichtige kopieën heeft van alle papieren die nodig waren voor het verkrijgen van het visum en deze bij zich heeft. Ook zal de douane vragen naar een creditcard, pinpas of contact geld. Hiermee moet de visumplichtige aantonen dat hij of zij genoeg geld heeft om zijn verblijf te financieren. Het gaat hier om een bedrag van 34 euro per dag (2016) van verblijf. Als de persoon bijvoorbeeld twee weken in Nederland blijft, moet er 34 x 14 = 476 euro in bezit zijn. Het kan ook zijn dat de referent, degene waar de visumplichtige verblijft, voor dit bedrag zorgt. In dat geval moet het formulier garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking worden getoond. Dit formulier is reeds ingevuld en ingeleverd bij de aanvraag en dit zou dus geen problemen moeten opleveren. Daarnaast zullen er vragen worden gesteld over de duur van het verblijf en de reden van verblijf.

Aan de andere kant van de aankomsthal

Aan de andere kant van de vertrekhal zal de referent staan te wachten tot hij of zij zijn partner of vriend/vriendin eindelijk weer in de armen kan sluiten. Door de procedure is het dus wel even wachten geblazen. Dit is geen reden tot paniek, zoals hierboven beschreven is dit een standaard procedure. Wel is het belangrijk om de telefoon in de aanslag te houden, omdat de douane ook contact op zal nemen met de referent. Hier zal de referent dezelfde vragen moeten beantwoorden als de visumplichtige. Hier kan gedacht worden aan de volgende vragen:
  • Bent u op Schiphol en op wie wacht u?
  • Hoelang blijft deze persoon en waarom zo lang?
  • De persoon in kwestie heeft geen geld bij zich. Is hier voor gezorgd?

De laatste vraag is een voorbeeld van hoe de douane de referent test op de financiering van het verblijf. De visumplichtige heeft alle documentatie die nodig was voor het aanvragen van het visum aan de douanemedewerker gegeven. Hier zit, indien nodig, ook het formulier tussen dat aantoont dat de referent garant staat voor de financiering van het verblijf. De douane zal het laten overkomen alsof ze dit formulier niet hebben. Blijf in dit geval rustig en vertel de waarheid. Ze hebben de formulieren wel degelijk voor zich maar willen zeker weten dat alles in orde is. Dit geldt ook voor de overige vragen. Alle vragen worden alleen gesteld als een extra check en als alles in orde is, is er geen enkele reden om de visumplichtige alsnog te weigeren.

Eindelijk weer samen!

Na deze procedure zal de visumplichtige de benodigde stempels ontvangen en is het weerzien dichtbij! Vroeger was het zo dat de visumplichtige zich later ook nog moest melden bij de vreemdelingenpolitie, maar dit is sinds 1 januari 2014 niet meer aan de orde. Nu is het vooral genieten samen.

De datum van vertrek

Na een hopelijk geweldig verblijf komt de datum van vertrek dichterbij. Het is van belang dat de visumplichtige ook echt vertrekt voordat het visum verloopt. In principe gebeurt er niks als het visum is verlopen, maar het kan wel problemen geven bij een eventuele toekomstige visumaanvraag. Dit zou zonde zijn, want als de eerste aanvraag en het verblijf goed zijn verlopen wordt de tweede aanvraag vaak makkelijker. In bijzondere gevallen kan het visum soms verlengd worden, maar dit is alleen in extreme gevallen en moet altijd bij de IND aangevraagd worden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Bianck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een visum aanvragen voor NederlandIemand die in Nederland wil verblijven, moet soms een visum aanvragen. Wanneer iemand een visum heeft verkregen om een b…
Vakantie en douane: wat mag je meenemen?Vakantie en douane: wat mag je meenemen?Van vakantie wil je vaak allerlei spullen meenemen waarvan je niet weet of het wel is toegestaan. Hoeveel drank, sigaret…
Nagemaakte spullen meenemen vanuit het buitenlandWanneer je op vakantie gaat naar het buitenland kun je in aanraking komen met verkopers van nagemaakte merkartikelen. He…
Douane Nederland: aangifte doenWe vinden het allemaal zo normaal, onze koffers pakken met spullen die we mee willen nemen, nog wat aankopen doen op Sch…

Goed voorbereiden als je met de auto op vakantie gaatGoed voorbereiden als je met de auto op vakantie gaatDe auto is een populair vervoermiddel om tijdens de vakantie te gebruiken. Als je met de auto op vakantie gaat, dan gaat…
Alcohol in het vliegtuig; wat gebeurt er met je lichaam?Alcohol in het vliegtuig; wat gebeurt er met je lichaam?Op het vliegveld begint je vakantie al; eindelijk de tijd hebben om een reis te maken waar je naar hebt uitgekeken, fami…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • https://www.ind.nl/documents/1310.pdf
  • http://www.ind.nl
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen
  • http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/diversen/172406-de-aanvraag-van-een-schengenvisum.html
Bianck (5 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.