Alcohol in het vliegtuig; wat gebeurt er met je lichaam?

Alcohol in het vliegtuig; wat gebeurt er met je lichaam? Op het vliegveld begint je vakantie al; eindelijk de tijd hebben om een reis te maken waar je naar hebt uitgekeken, familie bezoeken in een ander land, een wandelvakantie of naar een rustig eiland vliegen om een boek te lezen. Bij het arriveren op het vliegveld voor het boarden heb je tijd om nog even langs de taxfree winkels te gaan waarna je jezelf trakteert op een alcoholische versnapering om het begin van de vakantie te vieren. Het is tijd om te relaxen. Daarna aan boord van het vliegtuig serveert de stewardess vlak na het opstijgen een welkomstdrankje. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je alcohol drinkt in het vliegtuig?

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt?

Na het drinken van een alcoholische versnapering stijgt het alcoholpercentage in je bloed binnen 30 tot 60 minuten naar een hoogtepunt en bereikt het maximale effect. Duidelijk is dat het drinken van meerdere glazen alcohol binnen korte tijd gemakkelijk kan resulteren in een situatie waarbij je lever meer alcohol moet verwerken dan het aankan. Op dat moment komt het alcohol rechtstreeks in je bloed, de concentratie van alcohol in het bloed stijgt. Terwijl het door je bloed stroomt bereikt de alcohol je hersenen waar het als een kalmerend middel werkt en waar het de impulsen van de zenuwcellen die je lichaam aansturen vertraagt. De alcohol zorgt ook dat je minder remmingen hebt waardoor mensen er soms blij van worden maar soms agressief gedrag gaan vertonen. Het verhoogt de stroom van vocht door je nieren wat er weer voor zorgt dat je sneller uitgedroogd kan raken.

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt aan boord van een vliegtuig?

Gedurende een vlucht is de luchtdruk in de cabine van het vliegtuig lager dan op de meeste andere plekken op aarde. Je kan het vergelijken met de luchtdruk op hoogte op een berg tussen de 1800 en 2200 meter. Deze omgeving met een lagere druk verlaagt de mogelijkheid van het lichaam om zuurstof op te nemen en de lage druk kan ervoor zorgen dat je een licht gevoel in het hoofd krijgt. Er ontstaat een licht zuurstoftekort. Over het algemeen geeft dit geen problemen maar het gevoel dat het geeft kan hetzelfde zijn als het gevoel dat je hebt nadat je te veel alcohol hebt gedronken.

Alcohol heeft sneller effect

Vanwege de lage druk is het in het vliegtuig mogelijk dat de alcohol die je drinkt sneller inslaat en dat zouden de andere passagiers en de vliegtuigcrew ook kunnen merken. Met andere woorden, doordat er minder zuurstof aanwezig is in je bloed kun je sneller dronken worden in de lucht dan op de grond, ook al zou het om hetzelfde aantal consumpties gaan. Een extra complicatie is dat de lucht in een vliegtuig erg droog is, gecombineerd met het uitdrogende effect van alcohol kan dit ervoor zorgen dat je sneller uitgedroogd raakt dan op de grond.

Voorkom uitdroging

Om uitdroging te voorkomen moet je met elk glas alcohol een glas water te drinken. Eet zo weinig mogelijk zout voedsel omdat dit je dorstig maakt en je daardoor meer alcohol zou kunnen gaan drinken.

Wat is het beleid van vliegmaatschappijen in het serveren van alcohol?

De veiligheid en het comfort van de passagiers en de crew zijn het belangrijkst voor de vliegmaatschappijen. Onveilig gedrag door passagiers in een vliegtuig door alcoholgebruik of door een andere oorzaak is tegen de internationale wet. De piloot heeft het gezag over de vlucht en is geautoriseerd om zo'n passagier uit het vliegtuig te zetten of over te leveren aan de politie. De crew is bevoegd om actie te ondernemen tegen een passagier die de veiligheid in het geding brengt of de crew en andere passagiers tot last is door alcoholgebruik.

Zorg goed voor jezelf en denk aan je medepassagiers, het is goed om te weten dat alcohol drinken in een vliegtuig sneller effect heeft op je lichaam.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…
Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegenWat doe je tegen oorpijn bij het vliegenVeel mensen hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen, bij het reizen met een vliegtuig. Deze oorpijn is n…
Hoogtemeters in een vliegtuigTijdens het vliegen is het belangrijk om goed geinformeerd te blijven over de hoogte van het vliegtuig. In dit artikel b…
Vliegen met vliegtuigen: het effect op je lichaamVliegen met vliegtuigen: het effect op je lichaamJe stapt in het vliegtuig om verschillende redenen. Het kan zijn vanwege de veiligheid, het comfort of juist vanwege de…

De aanvraag van een SchengenvisumWil een vriendin of vriend naar Nederland komen voor een vakantie of kort bezoek? En komt deze persoon uit een visumplic…
Reizigerssyndroom: wanneer reizen een nachtmerrie wordtReizigerssyndroom: wanneer reizen een nachtmerrie wordtSteeds meer mensen gaan op reis. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Sommige mensen gaan naar verre landen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fuzz, Pixabay
  • www.alcoholinfo.nl (bezocht in mei 2016)
  • www.klm.com (bezocht in mei 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Laatste update: 08-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.