Andorra, een mini bergstaatje

Andorra, een mini bergstaatje Hoog in de Pyreneeën, ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje ligt het kleine staatje Andorra. Een bergstaatje van 468 km2 met slechts twee grensovergangen. Aan de Franse kant Pas de la Casa en aan de Spaanse kant is dat La Farga de Moles. Vanaf de Franse kust voert één weg naar Andorra. Vanuit Spanje is er een andere toegangsroute. Andorra heeft geen spoorwegen en ook geen vliegveld. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Barcelona, Perpignan en Toulouse. Dus de enige manier is met de eigen auto of per bus. Zowel aan de Franse kust als aan de Spaanse Costa Brava worden busexcursies naar Andorra aangeboden.

Met een gemiddelde hoogte van 1996 meter is Andorra het hoogst gelegen land van Europa. Je treft hier prachtige ongerepte natuur aan: riviertjes, gletsjermeren, steile bergwanden, groene valleien, natuurlijke bronnen en heel veel verschillende bloemen en planten. Er schijnen in Andorra wel 1100 verschillende planten voor te komen. Ook dieren die je op niet zo heel veel andere plekken meer tegenkomt, zijn hier te vinden, zoals verschillende soorten roofvogels.

Natuur

Door Andorra lopen twee rivieren, die uiteindelijk allebei uitmonden in de Spaanse Ebro. Behalve rivieren zijn in Andorra ook nog een aantal kleine en grote gletsjermeren te vinden, onder andere de estanys de l’Angonella, de estanys de Juclar en de estanys de Tristaina (=drie meren), Estany del Mitg (op 2290 meter hoogte), Estany de Mès Amunt de Tristaina (op 2310 meter hoogte) en Estany Primer (op 2250 meter hoogte). De meertjes worden omgeven door de pic de Tristaina (2879 m) en de pic Fourcat (2862 m).

In de zomer is het een prachtig land om te wandelen. Er zijn dan ook verschillende wandelroutes uitgezet, waarvan een aantal al aan de Middellandse Zeekust beginnen. Verschillend in afstand, maar ook in moeilijkheidsgraad. In de winter valt in Andorra meer dan genoeg sneeuw om hier te gaan skiën. Andorra heeft een lang skiseizoen en zelfs in de zomer kun je op sommige plekken nog een klein beetje sneeuw zien liggen.

Andorra heeft ook een aantal mooie natuurparken. Valls del Comapedrosa ligt in het noordwesten en is 15,42 km2 groot. In dit park staat de Pic du Comapedrosa, een berg van bijna 3000 meter hoog, en zijn meren, watervallen en vijvers te vinden. In het park zijn een aantal wandeltochten uitgezet. Natuurpark Vall de Sorteny is een kleiner park in de Sorteny vallei, maar ook zeer zeker de moeite waard. Maar het mooiste en meest bijzondere is waarschijnlijk wel de gletsjervallei van Madriu-Perafita-Claror, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier zie je bergtoppen van 2500 meter hoog en een prachtige rivier. In dit park staan ook leuke berghutten om te overnachten.

Belasting

Vanaf Frankrijk kom je Andorra binnen bij Pas de la Casa Wat hier direct opvalt is het grote aantal winkels waar je taxfree kunt kopen. Ook in de hoofdstad Andorra la Vella is een lange winkelstraat met heel veel winkeltjes. Door het gunstige belastingsysteem kun je in Andorra heel voordelig parfum en cosmetica kopen. Parfumerieën zijn hier dan ook in overvloed te vinden. Daarnaast is er een ruim aanbod aan sieraden, brillen, sportartikelen en accessoires. De meeste winkels en winkelcentra liggen in de hoofdstad Andorra-la-Vella en in Sant Juliá de Lória, Escaldes-Engordany of Pas de la Casa. Let wel op de maximaal toegestane hoeveelheden die mee teruggaan naar Spanje of Frankrijk. Mijn ervaring is dat de douane af en toe heel vervelend kan doen bij kleine overtredingen.

Wellness

Door de aanwezigheid van zwavelhoudende warmwater bronnen zijn er in Andorra ook verschillende welnesscentra gevestigd. Caldea, het grootste kuuroord van Zuid-Europa is hier te vinden in de plaats Escaldes. Dit kuuroord, dat zeker de moeite waard is om te bezoeken, beslaat een oppervlakte van ruim 30.000 m2. Een kuuroord met een groot aanbod op het gebied van wellness, massage, baden en lichaamsbehandelingen. Hier ontspringen de bronnen Escaldes-Engordany, met warm bronwater dat rijk is aan zwavel en mineralen. Ook het gebouw waar Caldea gevestigd is, is heel bijzonder: kristalvormig met heel veel glas. Andere wellnesscentra zijn te vinden bij Hotel Roc Blanc in Escaldes-Engorday waar hotelgasten tegen betaling gebruik van kunnen maken, Hotel Sport Wellness Mountain Spa, Hotel Termes Carlemany en Mountain en Wellness Resort Anyóspark.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in AndorraGoedkoop op Wintersport in AndorraWie goedkoop op wintersport wil kan ervoor kiezen om naar Andorra te gaan. De prijzen zijn in Andorra erg laag, waardoor…
Andorra, wintersportlandAndorra, wintersportlandHou je ook zo van Wintersport. Lekker skiën of snowboarden in de verse sneeuw. Genieten van je vrijheid, heerlijk.... Ma…
Andorra als vakantielandAndorra als vakantielandAndorra is één van die pareltjes waar je als vakantie niet zo snel aan denkt. Toch heeft Andorra de vakantieganger veel…
Andorra, het belastingparadijsAndorra is een klein land dat tussen Frankrijk en Spanje ligt. In het oosten liggen de Pyreneeën. Andorra staat voorname…
Jersey, een Engels-Franse mixJersey, een Engels-Franse mixVoor de kust van Bretagne in de baai van de Mont Saint-Michel liggen de Engelse Kanaaleilanden. Guernsey, Jersey, Sark,…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.