San Francisco tips

San Francisco is een stad in Amerika, die bekend staat om de Golden Gate Bridge, Alcatraz en de kabeltrams. Maar de populaire stad heeft nog veel meer te bieden en staat garant voor een geweldige vakantie. Wat kun je allemaal doen in deze gezellige stad? Welke bezienswaardigheden zijn er? Waar kun je heerlijk eten en wat is er allemaal in de buurt te ondernemen?

Inhoud


San Francisco

San Francisco is een bekende stad in Amerika die aan de westkust ligt in de staat Californië. De stad is gebouwd op 43 heuvels en heeft daardoor zijn typische uiterlijk gekregen van steile wegen. In de jaren zestig was San Francisco de hoofdstad van de hippiebeweging en ook daar is tegenwoordig veel van terug te zien. Tevens is het voor de homoseksuelen een heus paradijs. Helaas heeft San Francisco ook te maken met aardbevingen. Er zijn dan ook diverse gebouwen die er bekend om staan de aardbevingen overleeft te hebben.

Bekende bezienswaardigheden in San Francisco

In San Francisco is veel te zien. De bekendste bezienswaardigheden vindt u hieronder op een rij. Het zijn plekken die u toch wel gezien moet hebben als u een bezoek brengt aan deze stad.

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Brigde werd in 1937 gebouwd en is één van de bekendste bruggen ter wereld. De brug is ongeveer 2,7 kilometer lang en 227 meter hoog. De Golden Gate staat vrijwel altijd in de steigers, omdat het opknapwerk opnieuw kan gebeuren als de hele brug is gedaan. De brug heeft een typische oranje kleur en valt daardoor goed op. Heel vaak ligt de brug in de mist, waardoor het uitzicht vanaf de brug – maar ook op de brug – erg minimaal is. Toch worden er ook vaak hele mooie foto’s gemaakt als de mist er is. De mist is meestal het ergste in de maanden juli en augustus. Vanaf de brug kunt u bij helder weer het eiland Alcatraz zien liggen. Aan de overkant van de Golden Gate Bridge ligt het ‘Golden Gate National Recreation Area’. Er is een weg die omhoog gaat en vanaf dit punt heeft u een mooi uitzicht op de brug. Aan te raden is om een mountainbike te huren. Hiermee kunt u door door fisherman’s wharf fietsen, over de brug gaan en dan met een veerpont weer terug.

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf is een bekende toeristische trekpleister. Er zijn veel souvenirwinkels en restaurants. De meeste restaurants hebben visgerechten. Gerechten zoals de mosselsoep of de kreeft zijn hier erg populair. Maar ook de pastagerechten met vis erin zijn goed te eten. Bij pier 39 kunt u honderden zeeleeuwen zien. Ooit was dit een aanlegplaats voor boten, maar de zeeleeuwen hebben er hun eigen plekje van gemaakt. Ook bij de pier zijn veel winkels te vinden, waaronder een winkel met alleen maar chocolade.

Alcatraz

Alcatraz is de bekende gevangenis die in de baai van San Francisco ligt. De gevangenis was van 1934 tot 1963 in gebruik. Tegenwoordig kunnen toeristen de gevangenis bekijken en met een audiotour te weten komen hoe het er vroeger aan toe ging. Aan te raden is om van te voren op internet te reserveren als u Alcatraz wilt bezoeken. Dit bespaart een lange wachtrij. Bent u meerdere dagen in San Francisco? Dan kunt u op de eerste dag ook alvast een kaartje reserveren voor een aantal dagen later.

Chinatown

Chinatown is ontzettend bekend in San Francisco. In het stadsgedeelte wonen meer dan 80.000 chinezen. De omgeving is ook echt typisch Chinees: in plaats van Engels staat alles in het Chinees geschreven. En ook de gebouwen lijken uit China te komen. Omdat Chinatown heel centraal in San Francisco ligt, is het een echte toeristische attractie. Goed eten kan hier trouwens ook en is dan ook echt aan te raden. In de restaurants die hier te vinden zijn, zijn de bekende gelukskoekjes bedacht. En niet – zoals veel mensen denken – in China zelf.

Alamo Square

Alamo Square is een hele bekende plaats van San Francisco. Het is een klein parkje, maar toch wordt het door veel toeristen bezocht. Als u in de oostelijke richting kijkt vanaf dit park, heeft u zicht op de bekende ‘Painted Ladies’. Dit zijn zes huisjes die identiek zijn, maar ieder een andere kleur hebben. De huizen zijn ook bekend uit de serie ‘Full House’ en zijn de meest gefotografeerde huizen in San Francisco. De ‘Painted Ladies’ hebben de aardbeving van 1989 overleefd. Als u wat hoger op de heuvel van het park gaat staan, heeft u een mooi uitzicht op de skyline.

Financial District

Het Financial District is het centrum voor de zakenlui van San Francisco. Er zijn wolkenkrabbers te vinden zoals de bekende Transamerica Pyramid. Het is leuk om rond het middaguur te kijken hoe de zakenmensen gaan lunchen. Op deze manier kunt u het echte Amerikaanse leven een beetje proeven. Winkelen kan goed in Union Square, een groot winkelcentrum.

Lombard Street

Lombard street is een eenrichtingsweg en is de weg met de meeste haarspeldbochten ter wereld. Het kleine stukje telt maar liefst tien haarspeldbochten en gaat steil naar beneden. Wanneer u een auto heeft gehuurd, moet u toch echt eens van deze weg rijden. Mensen met veel uithoudingsvermogen kunnen langs de straat omhoog lopen over het voetpad. Vlakbij deze bochtige weg is Chessnut street te vinden, met allerlei restaurants en winkeltjes.

Musea in San Francisco

Behalve de bekende plekken, heeft San Francisco ook veel musea te bieden die zeker de moeite waard zijn te bezoeken. Hier volgt een kleine greep van de vele musea in deze bijzondere stad.

Asian Art Museum of San Francisco

Het Asian Art Museum ligt in het Golden Gate Park en laat alles zien uit de Aziatische cultuur. Het is één van de grootste musea ter wereld op dit gebied. Het museum ligt bij Mason Street.

Cable Car Museum

San Francisco staat bekend om zijn Cable Cars, de trams die door een gedeelte van de stad rijden. In het Cable Car Museum kunt u alles te weten komen over deze trams en diens werkwijze.

California Academy of Sciences

Het California Academy of Sciences is één van de tien grootste natuurhistorische musea. Ook is het één van de oudste. Er wordt nog steeds allerlei onderzoek gedaan. U kunt er onder anderen een aquarium en een planetarium vinden. Het museum trekt een half miljoen bezoekers per jaar en is te vinden in het Golden Gate Park.

Cartoon Art Museum

Het Cartoon Art Museum is gespecialiseerd in strips en tekenfilms. Er zijn meer dan zesduizend afbeeldingen en is voor de liefhebber dus erg interessant om te bezoeken. Het museum ligt aan de Mission Street.

Exploratorium

Het Exploratorium is een wetenschapsmuseum, waar u vooral veel mag doen. Draai aan wielen, druk op knopjes of leg uw hand ergens op. U leert op deze manier heel veel op wetenschappelijk gebied. Ook worden er regelmatig demonstraties gegeven. Het is één van de meest populaire musea in San Francisco en trekt per jaar meer dan half miljoen bezoekers. Het Exploratorium is te vinden bij het Palace of Fine Arts.

San Francisco Museum of Modern Art

Dit museum wordt vaak afgekort tot SFMOMA. Dit is het eerste museum aan de westkust van Amerika dat zich richtte op de kunst uit de twintigste eeuw. Het ligt vlakbij de Yerba Buena Gardens.

Zeum

Zeum is een museum dat vooral bedoeld is voor kinderen. Het is een interactief museum waar de kinderen vooral veel kunnen leren over technologie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een poppetje van klei maken en daar een korte animatie mee maken. Zeum is te vinden bij Yerba Buena Gardens.

Restaurants in San Francisco

Eten kan in San Francisco overal wel. Er staan in dit artikel reeds enkele tips waar goed te eten is. De stad heeft veel diversiteit aan restaurants: vis, Italiaans, Chinees, Amerikaans, Frans. Ontbijt, lunch of avondeten, ook daar heeft u de ruime keuze in. U kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Ook de prijsklasse verschilt enorm. Wat u dus maar wilt, het is er. Het is onmogelijk de vele eetplekken te vermelden, daarom staan er slechts enkele genoemd.

The Stinking Rose

The Stinking Rose is een restaurant waar alles met knoflook is bereid. Het is een bekend restaurant en veel toeristen willen er graag wat eten. Zorg er alleen wel voor dat je de volgende dag niet met het vliegtuig mee terug moet, omdat niet iedereen de geur van knoflook zal waarderen. The Stinking Rose ligt op Columbus Avenue.

Pasta Pomodoro

Met mooi weer ligt het terras van dit restaurant overdag altijd in de zon. Pasta Pomadoro is een simpel restaurant met broodjes en pasta waar je kunt lunchen of avondeten. Het restaurant ligt in Noë Valley.

Café de la Presse

Café de la presse is een café dat typisch Frans is. U kunt op het terras zitten met koffie of wijn en genieten van het uitzicht. Het café bevindt zich bij Union Square en vanaf het terras kunt u de poort van Chinatown zien. Het is aan te raden met openbaar vervoer naar dit terras te gaan, omdat parkeren in de omgeving erg lastig is.

Joe's Car Cable Restaurant

In Joe’s Car Cable Restaurant kunt u genieten van Amerikaanse gerechten. Het restaurant zit in een originele hamburgertent en is te herkennen aan de rood met wit geblokte letters. Het restaurant is te vinden op de Mission Street.

Omgeving van San Francisco

In de omgeving van San Francisco is ook veel moois te ontdekken. Door een auto te huren kunt u gemakkelijk een rondreis maken in de buurt en zo nog meer zien behalve de stad San Francisco.

Carmel

Carmel is een dorpje met de sfeer uit de achttiende eeuw. Er zijn geen verkeerslichten buiten, behalve in het centrum en de huizen hebben geen huisnummers. Het dorp ligt aan een steil afhellend strand en is niet zo groot: slechts één vierkante mijl. Er wonen in Carmel veel kunstenaars die uit San Francisco zijn gekomen. Een aanrader is de Carmel Mission, opgericht in 1770. De Mission heeft een prachtige tuin en de vertrekken zijn gerestaureerd.

Monterey

Monterey staat vooral bekend om de sardines die ingeblikt werden. In de tweede wereld oorlog werd het zelfs ‘sardine-hoofdstad’ genoemd. In de omgeving zijn dan ook veel goede visrestaurants. Rond de pier zwemmen zeeleeuwen. Er kan vis gekocht worden voor deze zeeleeuwen om ze te voeren. Wilt u liever geen vis eten, maar zien? Dan kunt u terecht in het aqarium ‘Monterey Bay Aquarium’. Door veel Amerikanen wordt dit het mooiste aquarium van Amerika genoemd. Het bevindt zich bij het water en heeft allerlei prachtige zeedieren.

Big Sur

Big Sur is dankzij zijn prachtige stranden en autowegen ontzettend populair bij toeristen. De weg gaat langs de kust en iedere plek is een foto waard. Een aanrader is Hearst Castle, een kasteel bovenop een heuvel dat bizar groot is. Er kan een tour naar het kasteel gemaakt worden, waar u het huis en de zwembaden met gouden tegels te zien krijgt. Zorg er wel voor dat u op tijd bent en van tevoren reserveert. De laatste tour is namelijk om 15.00 uur. Ook is het een hele populaire bestemming onder toeristen. Na Disneyland is het namelijk de populairste bestemming in Californië.
© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoDe top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoNaast de vele heuvels vind je in San Francisco in de VS ook een baai die één van de meest perfecte natuurlijke havens op…
Een stedentrip naar San FranciscoSan Francisco is een van de populairste steden van de Verenigde Staten voor een stedentrip. De stad is zo populair gewor…
De staat Californië, USADe staat Californië, USAMet ruim 410 000 vierkante meter en ruim 36 miljoen inwoners is Californië een van de grootste staten van de Verenigde s…
De Golden Gate BridgeDe Golden Gate BridgeDe Golden Gate Bridge is één van de beroemdste bruggen ter wereld. De rode brug met de twee grote pilaren is wereldberoe…

Veiligheid in ThailandVeiligheid in ThailandThailand geniet groeiende belangstelling onder westerse toeristen. Het land biedt een veelzijdig programma; van witte st…
Ban Chiang, ThailandBan Chiang, ThailandBan betekent "huis" of "dorp" in het Thais, dus is deel van de benaming voor veel dorpjes in Thailand. Ban Chiang is ech…
Bronnen en referenties
  • San Francisco en omgeving (ISBN: 90-243-5643-1)
  • Wikipedia
  • http://www.san-francisco-tips.com
  • http://www.pacificislandtravel.nl
  • Eigen ervaringen
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.