Lanzarote, fascinerend maaneiland
Lanzarote kenmerkt zich door bizarre maanlandschappen, witte huisjes, wuivende palmen, zwart lavazand, vulkanische bodems en grillige rotskusten. Daarnaast is er een smaragdgroen zoutmeer, vind je beschermde wijnranken en diepe grottenstelsels. Tezamen met een ideaal klimaat het hele jaar door is Lanzarote een niet te missen vakantiebestemming met een aparte niet te beschrijven schoonheid. Lanzarote is anders.
Welkom op de maan: Lanzarote
Lanzarote is het vreemdste en meest oostelijke eiland van de
Canarische Eilanden. Het ligt op 115 kilometer van de Marokkaanse kust, is 58 kilometer lang en 20 kilometer breed. Op Lanzarote vind je geen hoogbouw omdat schilder en beeldhouwer
Cesar Manrique een grote invloed op het eiland had en wilde dat het eiland in de staat zou blijven zoals het nu is. 80 Procent van het eiland heeft dan ook een beschermde status. De huizen mogen niet hoger zijn dan drie etages en de kozijnen en deuren mogen enkel in groen, blauw of bruin worden geschilderd.
Op Lanzarote vind je goudgele stranden maar ook stranden met zwart 'zand'. Ook vind je er grote vlaktes met zwartgrijs lavagesteente en lege binnenlanden met vele witgeschilderde huisjes. De overblijfselen van vulkanische uitbarstingen zoals in het bijzondere Nationale Park Timanfaya zijn kenmerkend voor Lanzarote. Het zijn er al bijna driehonderd. De toeristenplaatsen liggen aan de zuidkant van het eiland waar tevens de grotere stranden zijn. Deze plaatsen heten
Puerto del Carmen,
Costa Teguise en
Playa Blanca.
Arrecife
Wie naar Lanzarote gaat vliegt naar de 45.000 inwoners tellende hoofdstad Arrecife dat aan de oostkant is gelegen. Arrecife is een gezellige plaats waar je kunt wandelen langs de haven of door El Charco de San Gines, een visserswijk met een stadslagune dichtbij de grote winkelstraat.
Nationaal Park Timanfaya ( Montanas del Fuego ) oftewel de Vuurbergen
Dit is het beruchte 'maanlandschap' van Lanzarote met
kilometerslang lava, te bereiken met een excursiebus. Van 1730 tot 1736 vonden hier gigantische vullkaanuitbarstingen plaats waarbij er 32 nieuwe kraters ontstonden en een tapijt van lava. De jongste aardbeving dateert van 1824. Op veel plaatsen is de aardkorst slechts twee meter dik, de temperatuur is er enkele meters onder het oppervlak al ruim vierhonderd graden en op een enkel punt zelfs al zevenhonderd graden!
Bij de ingang van het park wordt gedemonstreerd hoe heet de grond is. Via een metalen buis wordt water in de grond gegoten en enkele seconden later spuit het water als een fontein hete stoom omhoog. Wanneer er hooi in een kuil wordt gedaan vliegt dat hooi binnen een paar tellen in brand. In het nabijgelegen restaurant is een barbeque die verhit wordt door de hitte van onder de grond. Het is mogelijk er een dromedarisrit te maken maar het is niet toegestaan op eigen houtje het gebied te bewandelen.
Het dal van de duizend palmen
Het wonderlijke plaatsje
Haria, te midden van vruchtbare akkers in een decor van palmbomen, doet Afrikaans aan. Het aparte is dat de palmen los verspreid over het dal staan, het is dus geen palmenwoud. Via waterputten worden de akkers met water bevloeid.
Cueva de los Verdes
Dit is een zeven kilometer lang
grottenstelsel waarvan twee kilometer geschikt gemaakt is voor bezoekers. Het ontstond vijfduizend jaar geleden door een vulkaanuitbarsting en vormt samen met de Jameos del Agua een onderaards tunnelsysteem. Lang geleden verstopte de familie Verdes zich in deze grot voor piraten die veel eilandbewoners beroofden en vermoordden. Tegenwoordig is het een schitterend gangencomplex met lichteffecten. Het water in de grot ligt er zo stil bij dat de grot wordt weerspiegeld in het water en je een ongelooflijk beeld krijgt, bijna onwerkelijk. Je kunt deze grot bezoeken met een gids waarbij je in diverse onderaardse zalen loopt. Er zijn regelmatig rondleidingen.
Jameos del Agua
Dit is zo nodig nog spectaculairder. Binnenin deze grot die in verbinding met de oceaan staat en daardoor ook getijden kent, bevindt zich een ondergronds, betoverend
zoutmeer waarin hele bijzondere blinde witte zeekreeftjes van circa 3 cm leven. Deze kreeftjes komen verder alleen voor op grote dieptes in de oceaan. Je vindt er een soort gat in het 'dak' waarbij de zon voor een wonderlijk schouwspel zorgt. Kunstenaar Cesar Manrique heeft de grot ingericht. Er is nu een zwembad, een theater, een restaurant en een bar.
De naam Jameo betekent holte, in dit geval een opengebarsten vulkanische luchtbel. En zo'n jameo ontstond als bij zo'n vulkaanuitbarsting de ontstane tunnels instortten doordat de bovenkant het niet meer hield. In de eerste door de natuur gevormde holte, de Jameo Chico, vind je metershoge cactussen. De tweede, de Jameo Grande omvat een prachtige tuin met één van de mooiste zwembaden die je ooit zult zien, mede daarom alleen bestemd voor de Spaanse koninklijke familie. De akoestiek in de grotten is verder zo goed dat er vele concerten met maximaal zeshonderd bezoekers worden gehouden.
Lago verde en El golfo
Een niet te missen attractie is dit bijzondere
gifgroene meertje dat haar kleur te danken heeft aan de aanwezige algen. Het water is zo zout dat je er in zou kunnen drijven. Het is toegestaan op het zwarte strandje te lopen, maar verboden om het water in te gaan. De omlijsting is een grillig gelaagde rotswand, een waar kunstwerk van kleuren waaronder roestbruin, donkerrood, blauw en roetzwart. Ondanks de sterke verdamping blijft het waterpeil in het meer steeds op hetzelfde niveau, dit omdat er voortdurend zeewater in het meertje sijpelt.
La Graciosa
Als je een auto huurt ga dan ook langs de noordkant van het eiland om het op twee kilometer afstand gelegen vulkanische eilandje La Graciosa te zien liggen. Het eiland is beschermd natuurgebied en bestaat volledig uit
vulkaanzand in de vorm van een duinlandschap. Zeshonderd inwoners telt het beschermde natuurgebied, deze wonen in de hoofdstad tevens vissersdorp Caleta de Sebo, of in de plaats Pedro Barba. Men is er voornamelijk afhankelijk van toeristen die naar de jachthaven en de diverse stranden komen. Bij mooi weer heb je een schitterend uitzicht op het eiland.
Los Hervideros
Los Hervideros is de woeste en grillige uit lava gesteente bestaande
rotskust in het westen van het eiland. Los Hervideros betekent ' de ziedenden ' en dat merk je. Met oorverdovend lawaai breken de golven van de Atlantische Oceaan op de rotsen in. Je vindt er prachtige doorkijkjes.
La Geria wijnstreek
La Geria is het wijngebied van Lanzarote en ligt in het zuiden van het eiland. Ondanks de droogte op Lanzarote zijn de wijnboeren zijn er toch in geslaagd
wijnranken te verbouwen. Over de bestaande grond leggen de boeren een laag lavastof van 40 centimeter, waarna ze er een kuil in maken en de wijnrank erin planten. Deze rank ligt dus gewoon op de grond. Om uitdroging door de noordoostelijke passaatwind tegen te gaan bevindt zich rondom elke kuil een halfrond stenen muurtje. Deze dienen als bescherming en kenmerken het landschap van het wijngebied. En de wijn? Die is krachtig en heeft een geheel eigen smaak.
Saliñas
Saliñas betekent zoutwinning. Van deze inkomstenbron was Lanzarote afhankelijk, voordat het toerisme zijn intrede deed. De saliñas zijn enorme, vlakke
zoutpannen in het zuiden van het eiland, een schril contrast met het lava landschap even verderop. Door de zon en de wind verdampt het water in de zoutpannen in circa een week tijd. Hierna wordt het zout gebruikt voor de visindustrie of naar Europa geëxporteerd.
Lanzarote is met recht de zwarte parel van de Canarische archipel!
“I have to find a place to hide
An island in the sea
Surrounded by a racing tide
Where I can live with me” ~ Laurie Matthew
Lees verder