Ski en snowboard rond de Durmitor in Montenegro!

Ski en snowboard rond de Durmitor in Montenegro! Het skieën in Montenegro is geïntroduceerd door een Noor! Het Nationaal park Durmitor, met de bergketen Durmitor biedt fantastische mogelijkheden voor skieërs en snowboarders. Deze wintersporten zijn hot hier! Zelfs in de zomer is er hoog op de berg een ski-competitie!

Historie van het skieën in Montenegro

Rond 1890 arriveerde de Noor Friedrich Engel in Montenegro. Daar doceerde hij de Montenegrenen de kunst van het skieën. Deze meest economische manier van voortbewegen werd in dit bergachtige gebied geïntroduceerd. Met name ten tijde van oorlog was het van belang je snel en geruisloos te kunnen verplaatsen daarvoor was het skieën ideaal. Nu de Montenegrijnen
besmet zijn met het ski-virus zullen ze hier niet meer vlug mee stoppen. In het Durmitor gebied zijn geweldige mogelijkheden voor afdalingen.

Snowboarden op Durmitor

Het Snowboard werd pas rond 1990 populair op en rond de Durmitor. Momenteel zijn er zelfs 2 snowboardclubs rond de Durmitor. Daardoor is het wel duidelijk hoe populair deze sport momenteel is. De namen van de clubs zijn: "Savin kuk" (club van "pros) en "Zbrda zdola" (amateurs). In deze regio heeft Dimitrije Milovic veel bijdrage geleverd aan de opkomst van snowboarden op en rond de Durmitor. De Durmitor wordt gefrequenteerd door een grote schare binnen- en buitenlandse snowboarders. Enkele kampioenen die hun hart aan de Durmitor hebben verpand zijn: Serge Vitelli, Jerom Jacques. De mensen op en rond de Durmitor zijn bereid u te ondersteunen met tips en tricks zodat u uw sneeuwbezoek zo sportief als mogelijk kunt doorbrengen!

De Ski-club PSD Durmitor

Een befaamde club die in de regio alle Scandinavische als alpine talenten heeft gehuisvest is de PSD "Durmitor". In het verleden hebben ze nationaal en internationaal voor het voormalig Joegoslavië vele bekers in de wacht gesleept. Deze trofeeën zijn nog altijd te bewonderen in de trofeeënkast op de club.

De ski-scholen in en rond de Durmitor

Als je je ski-vaardigheden wilt verbeteren kun je je opgeven voor instructie op de verschillende ski-scholen. U krijgt dan instructie van voormalige kampioenen. Een aantal namen van ski-scholen zijn: Control, Vrh, Champion, Javorovaca.


Ski-tracks

De Durmitor-bergketen is gezegend met een aantal mooie ski-pistes.
 • Savin-Kuk, waarvan de hoofdpiste met een lengte van bijna 3,5 kilometer heeft begint aan de voet van de Durmitor. De hoogtemeters van de pistes samen is ongeveer 800 meter.
 • Jovoraovaca ligt bij de ingang van het dorp. s gelocaliseerd in de buurt van het busstation. De piste is 400 meter lang. U overbrugt ongeveer 80 meter. In dit skioord is de beschikking over 1 skilift.
 • Stuoc op en rond de bergtop met dezelfde naam heeft een lengte van bijna 1800 meter.

Skieën in hartje zomer

De bergketen de Durmitor biedt zelfs in hartje zomer de mogelijkheid tot Skieën. Vanaf midden juli vindt er in het midden van de berg een zomercompetie plaats!

Nordic

Een wereldberoemde Pool met de naam Tadek heeft een Nordic track aangelegd.

Waar ligt Montenegro?

De naam van dit land "Monte Negro"is een andere benaming voor "Zwarte Berg". Het is gelocaliseerd in het zuidoosten van ons werelddeel. Het behoort dus gewoon bij Europa. Ruwweg gezegd ligt het ter hoogte van Bari in Italië. Alleen ligt Montenegro dan aan de overkant van de Adriatische Zee. Het wordt begrensd door:
 • Kroatië
 • Kosovo
 • Bosnië en Herzegovina
 • Albanië
 • Servië

Het gebergte Durmitor

Het gebergte Durmitor reikt op de hoogste punten tot ruim 2500 meter. Het hoogste punt wordt de Bobotov Kuk genoemd.
Deze bergketen samen met het nationale park liggen in het noordwesten van Montenegro. Het nationale park behoort voor
het grootste gedeelte bij de gemeente Žabljak.

Bijna 50 pieken boven de 2 kilometer!

Het Durmitor gebergte heeft bijna 50 bergtoppen boven de 2 kilometer.
Een korte opsomming van de 5 hoogste:
 • Bobotov Kuk ongeveer 2500 meter.
 • Bezimeni Vrh (Piek zonde naam) bijna 2500 meter.
 • Sljeme bijna 2500 meter
 • Istocni Vrh Šljemena (piek ten oosten van de bovengenoemde Sljeme) ruim 2400 meter
 • Soa / Djevojka ruim 2400 meter
Daarnaast liggen er rond de Durmitor 18 schitterende gletsjermeren. Men noemt deze in het Montenegrijns de "Ogen van de Berg". De meeste bekendheid geniet het Crno meer.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montenegro, verborgen parelMontenegro, verborgen parelGroene bergen, diepe ravijnen, lieflijke dalen, fraaie zandstranden en eeuwenoude stadjes met een subtropische vegetatie…
Kotor, MontenegroKotor, MontenegroOp de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat Kotor, een oud stadje aan een baai omringd door bergen. Het ligt zo'n 100 km v…
WK voetbal 2006Duitsland is in 2006 de organisator van het Wereld Kampioenschap voetbal. Verschillende landen zoals, Ghana, Ivoorkust,…
EK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagEK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagDe kwalificatie van het EK handbal bepaalt welke landen aan de dertiende editie van het EK voor vrouwen, dat gehouden wo…
Originele sportactiviteiten in de AlpenOriginele sportactiviteiten in de AlpenTijdens een wintervakantie in de Alpen kiest een overgrote meerderheid van de reizigers voor skiën, snowboarden en langl…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Durmitor
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Montenegro
 • http://durmitorcg.wordpress.com/extreme-durmitor/skiing-snowboard/
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 28-12-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.