Kotor, Montenegro

Kotor, Montenegro Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat Kotor, een oud stadje aan een baai omringd door bergen. Het ligt zo'n 100 km van zowel de Kroatische badplaats Dubrovnik als de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Het centrum is heel erg klein en door de kleine straatjes en steegjes voelt het soms als een labyrint. Een dag is echt het minste wat je moet besteden in Kotor, al leggen de cruiseschepen er aan voor maar een halve dag.

Het stadje zelf

Wie de stadspoort doorloopt in de stadsmuur voelt bijna alsof er een tijdreis heeft plaatsgevonden: een klein pleintje met vlakgelopen tegels omringd door witgele gebouwen en een klein klokkentorentje. En zo ziet eigenlijk het hele stadje eruit. Het is een wirwar van kleine steegjes en straatjes waarbij je een hoek om gaat en je vervolgens realiseert dat je weer bent waar je begonnen was.

Er zijn verschillende kerkjes (bijvoorbeeld uit 806!) en kleine musea om je bezig te houden, maar Kotor beleef je vooral vanaf de straat, kijkend naar de huizen, zittend op een terrasje. In de zomer wordt het stadje letterlijk overspoelt met toeristen. Grote cruiseschepen leggen er aan voor een halve dag en de passagiers lopen hun rondje. Blijf zelf vooral wat langer als je dat kan, en je kunt de rust van de ochtend ervaren met een ontbijtje of in de avond een diner op een van de minipleintjes.

Buiten het centrum

Het oude centrum van Kotor biedt weinig ruimte, dus er wonen niet meer dan een paar honderd mensen. De meeste inwoners wonen in de nieuwe aanbouw richting het noorden, langs de hoofdweg op.

Stadsmuur bij avondStadsmuur bij avond
Het is zeker de moeite waard om even de oude stadsmuren te bekijken, vooral ook bij avond als ze mooi verlicht worden. Er is een klein parkje, Park Slobode, waar kinderen spelen en oudere mensen een praatje maken. Je kunt verder een soort promenade aflopen die zich na het parkje afbuigt van de hoofdweg. Hier is ook een klein openbaar strandje, misschien vijf meter breed en een paar honderd meter lang. Dit begint dus iets buiten de stadspoort en loopt tot bij een van de hostels van Kotor: Montenegro Hostel 4U. De kiezels van het strand zijn niet heel comfortabel, maar het water is heerlijk en helder in de zomer.
Wie met de auto komt en van wat avontuur houdt, kan de kronkelweg over de berg naar Cetinje rijden met zo'n 25 haarspeldbochten.

Het fort

Hoog boven het stadje ligt een oud fort waar de vlag van Montenegro bovenop wappert. De baai van Kotor staat via smalle doorgangen in verbinding met de Adriatische Zee en dat bood al bescherming tegen aanvallers, maar vanuit het fort is er een spectaculair uitzicht over de hele vallei. Het is misschien even zoeken naar het begin van de wandeling: loop naar de "achterkant" van het centrum en ongeveer middenin loopt een duidelijke weg omhoog. Je betaalt drie euro entree.

Uitzicht vanaf het fortUitzicht vanaf het fort
De wandeling naar boven moet voor iedereen in normale conditie te doen zijn. In de zomer is het zeker aan te raden dit 's ochtends vroeg te doen, beginnen voor 9 uur, omdat je dan nog in de schaduw kan lopen en het niet te heet is. Op een zomermiddag naar boven lopen is bijzonder onverstandig, net als in het donker. Hoewel het fort op verschillende plaatsen is belicht, zijn de paden soms afgebrokkeld en glad. Wie een beetje door kan lopen doet 30-45 minuten over de beklimming. Onderweg kun je koud water kopen, maar het is beter om zelf voldoende drinken en eten mee te nemen.

Ongeveer op 2/3e kom je voorbij een kerkje en bovenop kun je even op het fort rondlopen, maar de hoofdattractie is toch vooral het uitzicht over de baai en het stadje.

Verblijf

Oud kerkje uit 806Oud kerkje uit 806
Kotor biedt als toeristenplaats verschillende soorten verblijf: hotel, hostel en homestay.

Hotels in het centrum zijn meestal flink aan de prijs, vooral in het hoogseizoen. Een hostel kan ook, zowel in als buiten het centrum. Verschillende families bieden ook homestay aan waarbij je een kamer van hen huurt. Je kunt dit regelen bij een van de reisbureautjes rondom het pleintje met de klokkentoren of informeer bij de toeristeninformatie vlak voor de stadspoort. Ik heb zelf homestay gedaan en dit was prettig, omdat je ook kennis maakt met een lokale familie.

Bedenk wel dat 's avonds de verschillende bars en cafés harde muziek draaien vanaf een uur of negen. Volgens de regels moet dit om 1 uur stoppen en dat doet het ook, dus wie in het centrum verblijft, zal zich of in het feest moeten mengen of goede oordoppen moeten meebrengen.

Transport

Eerste blik op Kotor komende vanuit het busstationEerste blik op Kotor komende vanuit het busstation
Het stadje zelf is vrij van gemotoriseerd verkeer. Heel verstandig, want het is allemaal veel te smal en het geluid zou flink echoën. De enige auto's die je ziet, hebben dan ook een speciale ontheffing. Bagage van hotelgasten wordt met karretjes vervoerd.

Het is niet moeilijk om in Kotor te komen. Het busstation is op ca. 1,5 km ten zuiden van de stadspoort. Van hieruit kun je zowel naar Dubrovnik (via Herceg Novi) als naar verschillende plaatsen in Montenegro zoals Podgorica, Budva en Bar. De actuele bustijden staan aangeplakt achter een raam.
© 2013 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montenegro, verborgen parelMontenegro, verborgen parelGroene bergen, diepe ravijnen, lieflijke dalen, fraaie zandstranden en eeuwenoude stadjes met een subtropische vegetatie…
Kolašin in Montenegro: uitstekend skieën en goed bereikbaar!Kolašin in Montenegro: uitstekend skieën en goed bereikbaar!Montenegro heeft een aantal grote en ook een aantal kleine ski-resorts. Kolašin, dat in het noorden van Montenegro ligt…
Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstAmsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstDe Amsterdamse grachtengordel komt definitief op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zal een positieve invloed kunnen…
Dubrovnik: een historische stad aan de Adriatische zeeDubrovnik: een historische stad aan de Adriatische zeeDubrovnik is een oude havenstad in Kroatië en is één van de best bewaarde historische steden ter wereld. De stad ligt in…

Moravsky Kras in Moravië, TsjechiëMoravsky Kras in Moravië, TsjechiëDe Moravsky Kras (in het Engels: Moravian Karst) is een groot natuurgebied bestaande uit ravijnen, grotten en valleien.…
De parels van CorfuDe parels van CorfuCorfu is één van de bekendste eilanden van Griekenland en nestelt zich nog steeds in de top van vakantiebestemmingen bin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Lonely Planet Eastern Europe, 2011, hoofdstuk Montenegro
  • Eigen ervaringen tijdens bezoek in augustus 2013
Jantrao (202 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.