Dubrovnik: een historische stad aan de Adriatische zee
Dubrovnik is een oude havenstad in Kroatië en is één van de best bewaarde historische steden ter wereld. De stad ligt in het zuiden van Kroatië en wordt beschouwd als één van de mooiste steden aan de Adriatische kust. Het historische centrum van de stad is geheel ommuurd en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens de Joegoslavische burgeroorlog begin jaren 90, heeft de stad het flink te verduren gehad. Maar anno 2018 is de stad zo goed als volledig hersteld en is het één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Kroatië. Dubrovnik beschikt over tal van mooie bezienswaardigheden, heerlijke stranden en een gezellig uitgaansleven. Fans van de hitserie Game of Thrones zullen verschillende delen uit de oude stad herkennen.
Inhoud
Over Dubrovnik
Dubrovnik ligt in de regio Dalmatië en is de hoofdstad van de provincie Dubrovnik-Neretva. De stad wordt ook wel de parel van de Adriatische Zee genoemd. Dit komt onder andere door haar ligging, precies onder de berg Srd, en het schitterende oude centrum.
Het oude centrum
Dubrovnik bestaat uit de ommuurde oude stad en een nieuw deel buiten de muren. Het oude deel ligt direct aan het water en is de hoofdreden waarom Dubrovnik zo’n populaire culturele bestemming is. Het oude deel is volledig ommuurd met een muur van zo’n vier tot zes meter breed, ongeveer negentien meter hoog en twee kilometer lang. De muren zijn gemaakt tussen de twaalfde en zeventiende eeuw en zijn nog volledig intact. Het is daarmee één van de weinige ommuurde steden waar u over de gehele muur kunt lopen.
Binnen de oude stadsmuren bevinden zich tal van historische bezienswaardigheden. Veel van deze bezienswaardigheden zijn hersteld of stammen uit de jaren na 1667, toen een aardbeving Dubrovnik bijna in haar geheel verwoestte. De stad moest daarna grotendeels opnieuw worden opgebouwd.
Game of Thrones
De fans van de hitserie Game of Thrones zullen verschillende gebouwen uit de stad herkennen. Dat is ook niet zo gek, aangezien Dubrovnik het decor is geweest van verschillende scènes uit de serie. Voor wie het leuk vindt is er (anno 2017) de Game of Thrones-tour. Een gids leidt u dan langs de verschillende filmlocaties uit de serie.
Uitgaan
Dubrovnik beschikt niet over een extreem uitbundig nachtleven waar tot de volgende ochtend gefeest kan worden. Wel zijn er vele gezellige terrasjes en cafés waar u lekker kunt eten en drinken. Verder zijn er voor de liefhebbers van cocktails een aantal cocktailbars en enkele Irish pubs, voor wie van een flinke pint houdt. Wie zich liever onder de lokale bevolking wilt begeven, kan buiten de stadsmuren terecht in een jazzbar en enkele nachtclubs.
Bezienswaardigheden in Dubrovnik
Fort Lovrijenac
Fort Lovrijenac bevindt zich ten westen van Dubrovnik. Het fort is gebouwd in de elfde eeuw en staat op een klif van zesendertig meter hoog. Het fort is naar verluidt gebouwd in nog geen drie maanden tijd; en niet zonder reden. De Venetianen waren van plan om op de rotsen een fort te bouwen om de inwoners van, toen nog Ragusa, te kunnen onderdrukken. Dankzij de snelle bouw van het fort, is dit voorkomen. Tegenwoordig wordt het fort vaak gebruikt voor theatervoorstellingen en zijn er scènes van de hitserie Game of Thrones geschoten.
Franciscanenklooster
Het Franciscanenklooster is gebouwd in de veertiende eeuw en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Dubrovnik. Het klooster staat aan het begin van de hoofdstraat Placa, net buiten het oude stadscentrum. De ingang van het klooster is schitterend en binnen zijn prachtige kunstvoorwerpen te zien. In het klooster is de op twee na oudste apotheek van Europa te vinden, een bibliotheek en een klein museum.
Dominicanenklooster
Het Dominicanenklooster is rond dezelfde tijd gebouwd als de stadsmuren en lijkt meer op een fort dan op een klooster. De kloosteringang is gebouwd in gotische en renaissancestijl en bevat tevens Romaanse elementen. In het klooster zijn Kroatische werken te zien en er is een museum waar u werken kunt vinden van de kloosterbroeders.
Kathedraal van Dubrovnik
De bouw van de huidige kathedraal van Dubrovnik begon in 1671 en eindigde in 1713. De kathedraal is gebouwd in de stijl van de renaissance en barok en wordt beschouwd als één de mooiste renaissancebouwwerken van de stad. Bij archeologische opgravingen zijn de funderingen gevonden van twee oude kathedralen. Deze restanten dateren uit de zevende en twaalfde eeuw.
Fontein van Onofrio
De fontein van Onofrio is gebouwd rond 1440 en is vernoemd naar zijn bouwer: de Italiaan Onofrio de la Cava. De fontein werd in die tijd gebouwd om de stad van water te voorzien en is nu een bekend monument. De fontein bestaat uit zestien zijden en biedt op warme dagen verkoeling aan de mensen in de stad.
Sponzapaleis
Het Sponzapaleis is één van de weinige historische gebouwen die niet beschadigd raakte tijdens de aardbeving in 1667. Het is ontworpen door de architect Paskoje Miličević, die ook het Dominicanenklooster ontwierp. Het is gebouwd in de mix van gotische en renaissancebouwkunst en werd vroeger gebruikt om goederen af te wegen en tol te betalen. Tegenwoordig zijn er waardevolle documenten opgeslagen en zijn er foto’s te zien van de oude stad. Ook worden er regelmatig klassieke concerten gegeven.
Rectorenpaleis
Toen Dubrovnik nog Ragusa heette, was de rector de persoon die de leiding had over de stad. Hij verbleef tijdens zijn leiding, gescheiden van zijn familie, in het Rectorenpaleis. Het Rectorenpaleis is, net als de fontein van Onofrio, ontworpen door Onofrio de la Cava en gebouwd in de vijftiende eeuw. Wanneer u het paleis bezoekt krijgt u een goed beeld van het dagelijks leven in de tijd dat de stad nog Ragusa heette. U vindt er ook het Dubrovnik-museum.
Stranden
Een stedentrip naar Dubrovnik kan uitstekend worden gecombineerd met een strandvakantie. Rond Dubrovnik liggen namelijk verschillende stranden met een helderblauwe zee. Hieronder bevinden zich publieke stranden en privéstranden die aan een hotel verbonden zijn. Het populairste strand is Copacabana Beach, dat op het schiereiland Lapad ligt. Hier kunt u heerlijk zwemmen, zonnen of een kajak of jetski huren. Er is een restaurant waar u lekker kunt eten en drinken en in de avond een cocktail kunt drinken.
Eilanden
Vanuit de haven van Dubrovnik vertrekken elke dag watertaxi’s en bootjes naar de eilanden in de buurt, waaronder de eilanden Lokrum en Mljet. Het prachtige eiland Lokrum ligt op ongeveer een kwartier varen. Het is een erg klein eiland met alleen een Benedictijnsklooster en een botanische tuin. De meeste mensen die hier naar toe gaan, komen dan ook voornamelijk voor de rust en het strand. Het eiland Mljet ligt op één uur varen van de haven van Dubrovnik en is een stuk groter dan Lokrum. Het eiland heeft zo’n duizend inwoners die allemaal wonen in één van de kleine dorpjes die het eiland telt. U kunt hier genieten van de ongerepte natuur, de strandjes en het natuurpark. Het is mogelijk om een fiets of scooter te huren om daarmee het eiland te verkennen.
Musea
In Dubrovnik zijn verschillende musea die het bezoeken waard zjn. In de oude muren van de stad kunt u in het Sint Jansfort het Maritiem-museum vinden. Hier kunt u van alles zien over de geschiedenis van de zeevaart in Dubrovnik. U kunt hier scheepsmodellen, diverse gebruiksvoorwerpen, logboeken, kaarten en schilderijen van kapiteins bewonderen. U kunt een bezoek aan het Maritiem-museum combineren met een bezoek aan het aquarium van Dubrovnik. Het natuurhistorisch museum is niet erg groot, maar wel leuk om te bezoeken. Het museum bestaat uit drie verdiepingen en u kunt hier dieren uit de omgeving van Dubrovnik en de rest van Kroatië zien. Op één van de drie verdiepingen kunt u schelpen zien die op een bijzondere manier in bubbels zijn tentoongesteld. Als laatste vindt u in het Rectorenpaleis het Dubrovnik-museum. Hier wordt de geschiedenis van de stad uitgebeeld door middel van schilderijen, meubilair en een muntencollectie.
Klimaat
Dubrovnik heeft een Middellands Zeeklimaat. Dit betekent dat de winters zacht zijn en de zomers erg warm. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur zo'n vijfentwintig graden, met uitschieters tot boven de dertig graden. In de winter ligt de temperatuur rond de tien graden en regent het er regelmatig. De beste reismaanden voor een stedentrip naar Dubrovnik zijn mei, juni en september. De temperatuur is dan aangenaam en er zijn iets minder toeristen dan in juli en augustus.
Overige reisinformatie
- De officiële taal van Kroatië is Kroatisch. Veel Kroaten verstaan daarnaast ook Engels en Duits.
- In Kroatië wordt betaald met de munteenheid Kuna.
- Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kroatië.