Sneeuwzeker skigebied in Duitsland - Oberwiesenthal

Sneeuwzeker skigebied in Duitsland - Oberwiesenthal Duitsland is een prima land voor wintersport. De kuurstad Oberwiesenthal is een stad nabij de Tsjechische grens, gelegen in de voormalig DDR. Oberwiesenthal ligt in het bergen van het Ertsgebergte en mede hierdoor zijn er prima wintersportmogelijkheden voorhanden. Ook in de zomer zijn er voldoende ontspanningsmogelijkheden voor jong en oud. De nabijheid van de Tsjechische grens leent zich uitstekend voor uitstapjes naar bijvoorbeeld Praag. Oberwiesenthal ligt in het oosten van Duitsland op ongeveer 747 kilometer van Utrecht.

Inhoudsopgave


Oberwiesenthal

Oberwiesenthal ligt in de Duitse deelstaat Saksen en heeft ongeveer 2100 inwoners. De stad mag zich van de Duitse overheid een kuuroord noemen. In de winter is de stad een echte wintersportplaats. De stad heeft naast de wintersport faciliteiten een aantal andere bijzondere eigenschappen. De omgeving van Oberwiesenthal wordt afgewisseld door weilanden en naaldwouden, hierdoor ligt de stad in een prachtige natuurlijke omgeving.

Fichtelberg - Oberwiesenthal / Bron: Schmolle, PixabayFichtelberg - Oberwiesenthal / Bron: Schmolle, Pixabay

Skigebied Oberwiesenthal

Oberwiesenthal is gelegen op 900 meter boven het zeeniveau en is daarmee de hoogst gelegen stad in heel Duitsland. De hoogte van het skigebied varieert van 900m tot 1215m. In totaal zijn er 18 kilometer aan skipistes voorhanden in het gebied. In het Oberwiesenthal kunnen zowel beginners als gevorderden wintersporten. Vanaf de Fichtelberg (de hoogste berg 1215 meter in het Erzgebirge) voeren diverse afdalingen richting de stad en heeft men een schitterend uitzicht. De top van de Fichtelberg kan men bereiken door de oudste kabelbaan (Fichtelberg-Schwebebahn) te nemen. Deze lift stamt uit het jaar 1924.

Skiën in Tsjechië - Skigebied Klinovec

Skiën in het nabijgelegen Tsjechië is ook mogelijk. In het skigebied Klinovec, net over de Tsjechische grens, zijn ook verschillende afdalingen te vinden. Hier vindt je meer dan achttien kilometer aan pistes. Tussen de skigebieden van Oberwiesenthal en Klinovec loopt een pendelverbinding (10 minuten).

Sneeuwzekerheid

Ondanks de geringe hoogte is het skigebied van Oberwiesenthal sneeuwzeker. In tegenstelling tot de meeste skigebieden in de Alpen ligt het gebied veel oostelijker waardoor de winterkou sneller invalt en ook langer aanhoudt. Daarnaast is een groot gedeelte van de pistes voorzien van sneeuwkanonnen. Door de geografische ligging en de bovengenoemde maatregelen is de sneeuwzekerheid hoog in het Oberwiesenthal.
Oberwiesenthal / Bron: Clareich, PixabayOberwiesenthal / Bron: Clareich, Pixabay

Langlaufen

In het Oberwiesenthal zijn zeer goede mogelijkheden om te langlaufen. In de directe omgeving van het skigebied ligt in totaal meer dan 75 kilometer aan loipes. De loipes zijn aanwezig in alle moeilijkheidsgraden. De routes zijn veelal schitterend en voeren door de prachtige natuurlijke omgeving van het Oberwiesenthal. De langlaufloipes zijn sneeuwzeker en sommige zijn zelfs tot in april geopend. Daarnaast leer je met langlaufen het Ertsgebergte en het Oberwiesenthal op een hele andere manier kennen. Op verschillende plaatsen in het Oberwiesenthal kun je langlauf materiaal huren.

Wandelen

De omgeving van het Oberwiesenthal is ook uitstekend geschikt om te wandelen. In de winter vindt je hier meer dan meer dan vijfentwintig kilometer aan wandelroutes in de sneeuw. Het is zelfs mogelijk om, om de Fichtelberg heen te lopen. Deze route is elf kilometer lang.

Schaatsen in het Oberwiesenthal

De stad Oberwiesenthal heeft ook een natuurijsbaan. Zodra de winter begint en de temperatuur onder nul is kan hier geschaatst worden. Bij de ijsbaan kun je schaatsen huren en je eigen schaatsen laten slijpen. Om te mogen schaatsen moet je wel entreegeld betalen.

Veelzijdige wintersport plaats in Duitsland

Een andere bijzondere attractie is de Fichtelbergbahn: een stoomlocomotief die een traject volgt van 17 kilometer door het prachtige landschap van het Oberwiesenthal. In de winter is dit een bijzonder fraai plaatje met een dampende stoomlocomotief die door het dal rijdt.

Sfeer Oberwiesenthal

De stad Oberwiesenthal ademt een echte wintersportsfeer uit en ondanks het relatief kleine aantal piste kilometers zijn wel alle wintersportvoorzieningen aanwezig. Dit maakt het een veelzijdige wintersportplaats. Het is mogelijk om in de stad te overnachten maar ook in de directe omgeving van Oberwiesenthal zijn voldoende hotels, vakantiehuizen en pensions aanwezig. Ondanks bovenstaande voorzieningen heeft de stad haar authentieke karakter grotendeels weten te behouden.

Overzicht Oberwiesenthal

 • Blauwe pistes 8,8 km
 • Rode pistes 6,5 km
 • Zwarte piste 2,6 km
 • Bergspoor 0
 • Zweefbaan 0
 • Cabinelift 1
 • Stoeltjeslift 3
 • Sleeplift 5
 • Babylift 0

Lees verder

© 2013 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…
Vier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkVier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkJe wilt nog even op wintersport maar het is alweer maart. Langzaam krijgt de zon meer kracht en begint ook de temperatuu…
Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…
Montafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenMontafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenHet skigebied van Montafon in Oostenrijk is bij veel Nederlanders nog relatief onbekend als het om wintersport gaat. Toc…

Branäs - Sneeuwzeker en kindvriendelijk skigebied in ZwedenBranäs - Sneeuwzeker en kindvriendelijk skigebied in ZwedenBranäs is een sneeuwzeker wintersportgebied in Zweden in de provincie Värmland. Voor veel mensen is wintersport in Zwede…
Winterberg: dé wintersportbestemming dicht bij huisWintersporten is ontzettend populair bij de Nederlanders. Het hele jaar door worden skihallen op verschillende locaties…
Bronnen en referenties
 • http://www.oberwiesenthal.de
 • http://www.fichtelberg-ski.de/winter/skigebiet/allgemeines/
 • https://klinovec.cz/de/uvodnik
 • http://www.wintersport-im-erzgebirge.de/langlauf/zentralerzgebirge/oberwiesenthal.html
 • Afbeelding bron 1: Schmolle, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Clareich, Pixabay
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 12-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.