Chalencon, Boucieu le Roi en Velorail
In het hart van de groene Ardèche liggen karakteristieke plaatsjes. Badend in de zon, beneveld door de geur van knoflook, olijven en lavendel. Tegen de bergen, zoals Chalencon, gelegen aan de prachtige natuurroute la Dolce Via. Of in de diepe dalen van rivieren, zoals Boucieu-le-Roi. Hier vandaan dring je diep door in de overweldigende natuur van de Doux dankzij Velorail des Gorges de Doux .
Het plaatsje Boucieu le Roi dankt zijn naam aan vorst Philippe de Bel uit het geslacht de Boucicois. In 1291 vestigde hij in zijn paleis een gerechtshof. Zijn invloed strekte zich uit over de gehele Haute Vivarais tot aan het dal van de Eyrieux.
Pierre Vigne
Op het dorpsplein van Boucieu-le-Roi staat een standbeeld van Pierre Vigne. Getroffen door de overeenkomsten tussen Boucieu –le- Roi en Jeruzalem stichtte hij hier in 1712 een Kruisweg. Deze noemde hij de Grote Reis.
Velorail des Gorges de Doux
Het station van Boucieu le Roi vormt het startpunt van Velorail des Gorges de Doux. Een schitterende tocht door de overweldigende natuur in het dal van de Doux. De route loopt over de 12 km lange spoorlijn van Vivarais uit 1891. Door zelf de pedalen van fietskarretjes rond te draaien rijd je op eigen gelegenheid langs de rivier de Doux, ravijnen en watervallen naar het eindstation Troyes. Daar stap je in de stoomtrein die je terugbrengt naar het vertrekpunt.
Colombier-le-Vieux
De 12 km lange route loopt door de wilde, groenrijke vallei van de rivier de Doux. Onderweg passeer je Colombier le Vieux, het station voor de stoomtrein. Aan de kant van de rivier staan verschillende vissers te hengelen naar zalm en krab. Je hebt hiervoor wel een speciale vergunning nodig. De stoomtrein passeert ook een stuwdam voor het opwekken van elektriciteit, ook wel wittersteenkool genoemd. Deze is aangelegd door Duitse gevangenen tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918). Hier stromen zeer veel watervallen. Er volgt een viaduct en een elektriciteitscentrale. Dan komt de stoomtrein weer bij het eindpunt.
Velorail
Village de Caractère
In 1996 kreeg Boucieu-le-Roi samen met andere karakteristieke plaatsjes het kwaliteitslabel: Village de Caractère. Sommige plaatsjes dateren nog uit de tijd van de Romeinen, anderen uit de Middeleeuwen. Hun historie vertellen ze aan de hand van een theater, een kasteel, een kerk, een monument, of gewoon doorverteld van generatie op generatie. Zoals in Chalencon, gelegen aan de Dolce Via in het dal van de Eyrieux.
Chalencon
Chalencon bevindt zich op 700 meter hoogte In het hart van het natuurpark Monts d’Ardèche. Het verstilde plaatsje vleit zich tegen het plateau van Ventoux. In de verte zien we de Franse Alpen met hun eeuwige sneeuw, de berg Gerbier de Jonc en berg Merenc.
Gegorellaunes
Volgens de legende werd de stad bezet door de Gegorellaunes. Volgens etymologisch onderzoek waren het niet de Gegorellaunes maar de voorlopers van de Kelten. Gedurende de oudheid namen de Romeinen de strategisch gelegen plaats in. In de Middeleeuwen werd het een vestigingsplaats en raakte twee keer door brand verwoest. In de XVIe-XVIIe euw had de plaats zwaar te lijden onder godsdienstoorlogen. Nu is het vooral een plaats van landbouw, kunst, handel en toerisme.
Mesure á grain
De parkeerplaatsvoor de auto bevindt zich bij de mesure á grain uit de XVe eeuw. Een mesure á grain diende om graan te meten. Gehouwen uit brokken graniet kenden deze meetinstrumenten drie inhoudsmaten en wel voor 83, 40 en 20 liter. Om te voorkomen dat het graan eruit rolde stopte men hout in de opening. De mesure á grain woog ook haver en rogge om daarmee de lonen in de baronie uit te betalen. Een weggetje achter de mesure á grain leidt naar de plaatselijke kerk met twee koperen klokken. De eeuwenoude huizen aan de voet van het pad hebben mooie dakpannen, ook wel nonnetjes en monniken genoemd. Fluitende vogeltjes en paarse seringen verhogen de idylle.
Didier-Michel
Een trappetje leidt naar Ballade d’Ardèche. Hier trekt de expositie ‘’la memoire couleur de vin’’ de aandacht. Het is een expositie van kurk die beschilderd is door Didier-Michel. Zijn filosofie baseert zich op het feit dat elke wijn bestaat uit geur-en smaakcomponenten. Elke component komt overeen met een bepaalde kleur. Didier-Michel verwerkt de belangrijkste componenten/kleuren tot een kunstwerk van kurk. Dit zie je ook terug in de parfums die hier gemaakt worden. Daarbij heeft ook elke component zijn eigen kleur. Neem bijvoorbeeld de parfum van ‘de ballade van Chalencon’. De stenen, de honing van de bloemen, de frisheid van de jeugd in de ateliers hebben allemaal hun eigen kleur.
Didier Michel
Saint Basilique entre Doux et Dunière
Links bevindt zich de eglise Saint Basilique entre Doux et Dunière. Ze heeft mooie glas in lood ramen in de kleuren rood, blauw en groen. We zien God de Vader, de Zoon en de Heilige Maagd Maria. Jezus is afgebeeld als de Goede Herder. Vooraan in de klerk vertedert een Mariabeeld met een speels kindje Jezus. Dat deze kerk zijn eigen kostenpost kent blijkt uit een prijstabel bij de ingang. Een begrafenis kost 120 euro, een huwelijk 120-150 euro en een doop vrije bijdrage.
Eglise st Pierre
Reeds in de XIIe eeuw stichtten monniken van de abdij van Saint Choffre (Haut|Loire) de st Pieterskerk. De facade stamt uit 1826. De drie klokken dateren uit verschillende periodes. De kleinste dateert uit 1700, de grootste uit 1910 en de middelste uit 2000. Het orgel werd in 1974 door een Hollander geplaatst en wel op 14 juli. Op die datum werd ook de compositie van de musical over Chalencon afgerond.
Place de Valla
Rust en vrede ademt ook het plein Place de Valla. Dit ontleent zijn naam aan het woord Vallum, in de oudheid een verdedigingsmuur tegen de invallen van de Barbaren. Het had de functie van een fort. Vandaar de hoge ligging. Vroeger stond hier ook een iep. Deze werd in 1593 geplant ter ere van de bekering van Henri IV tot het katholieke geloof. Om veiligheidsredenen werd de boom in 1963 omgehakt.
Porte de Besse
De grens tussen de burcht uit de XVe-XVIe eeuw en de omwalling van de stad vormde de Port de Besse. De fundering stamt uit de XIIe eeuw. Sinds de bouw werden veel wijzigingen aangebracht. De basis bestaat uit een massief verdedigingswerk dat de bovenstad beschermt. De twee wapenschilden op de poort stellen de toenmalige heersende families voor. De poort werd ook wel la Porte d’Autrichiens (van de Oostenrijkers) genoemd sinds de doortocht in 1815 naar Oostenrijk.
De tempel
Na het herroepen van het Edict van Nantes (1685) moesten de protestanten kiezen tussen de stad verlaten of katholiek worden. Intussen nam de weerstand toe. Sommige besloten om samen te komen op geheime plaatsen om zo hun geloof te beleven. Van 1685-1785 kwamen de protestanten daartoe bijeen in de tempel van Chalencon. Deze naam herinnerde nog aan de tempel die hier in 1580 gebouwd was. In 1683 verwoestte Lodewijk XIV het gebedshuis. Pas in 1822 werd dit herbouwd op de fundamenten van de eerste tempel. De preekstoel was verplaatsbaar zodat men bij onraad daarmee weg kon vluchten.
Toerisme Ardeche