Watervallen van Coo

Watervallen van Coo Het dorpje Coo had nooit enige bekendheid gehad als de monniken er in de 18de eeuw geen watervallen hadden uitgegraven. Maar het kleine dorpje in de Belgische Ardennen heeft ondertussen meer te bieden aan groot en klein. Rondom de watervallen is een heus attractiepark ontstaan met als bekendste onderdeel Plopsa Coo. Maar er kunnen ook avontuurlijkere activiteiten worden beoefend zoals kajakken of mountainbiken. En natuurlijk zijn er ook vele leuke restaurants en hotels in het kleine dorpje.

Het dorp Coo

Coo is een klein rustig dorpje in de Belgische provincie Luik, gelegen naast Trois-Ponts en niet zo ver van Vielsalm en Spa. Buiten de watervallen en het attractiepark zijn er nog vele restaurantjes en hotels waar toeristen kunnen eten en of verblijven. De meeste toeristen wandelen niet verder dan de kerk dus vanaf dit punt kan je genieten van de typische Ardeense rust. Er is een schril contrast tussen de drukke zomerse toeristische dagen en de rustige wintermaanden.

De waterkrachtcentrale

De waterkrachtcentrale van Coo werd in gebruik genomen in 1979 en bestaat uit 3 aparte waterbekkens. Het bekken gelegen in Coo is het laagst gelegen en tevens het grootste van de drie. Het is iets meer dan 70 hectare groot en ontstaan door het afsluiten van een meander van de rivier de Amblève. De andere twee vergaarbekkens bevinden zich in een het dorpje Brum, een paar kilometer verderop. Ze liggen ongeveer 250 meter hoger dan het bekken in Coo en kunnen samen tot 8 miljoen m³ water bevatten. De twee bekkens staan via enkele turbines en pompen in contact met het lager gelegen spaarbekken. De elektriciteit wordt opgewekt door water van de hoger gelegen bekkens via leidingen over turbines te laten lopen naar het bekken in Coo. ‘s Nachts als de elektriciteit goedkoper is wordt het water dan terug naar de hoger gelegen bekkens gepompt. De turbines van de, in de rotsen uitgehouwen, machinekamer kunnen bezichtigd worden, weliswaar achter glas. Er is hiervoor een gang gegraven in de berg die vrij toegankelijk is voor het publiek, iets voorbij een doodlopende weg aan de centrale. De centrale kan tot 1100 megawatt leveren, dit echter maar gedurende een beperkte periode. Het systeem is dan ook enkel opgezet om fluctuaties en storingen in het elektriciteitsnet op te vangen.

De watervallen van Coo

De waterval wordt gevoed door de rivier de Amblève. Eigenlijk zijn het twee watervallen, die naast elkaar liggen. Beide overbruggen een hoogteverschil van 15 meter. De kleinste van de twee is een natuurlijk gevormde waterval, de andere is gemaakt in de 18de eeuw. Ze werd door monniken uitgegraven in opdracht van de toenmalige abt van Stavelot om het dorpje Petit-Coo te beschermen tegen overstromingen. De watervallen van Coo waren samen met het ernaast gelegen attractiepark lang de grootste toeristische attractie van de provincie Luik.

Welke activiteiten zijn er in Coo?

 • Coo is bij de jongste bezoekers vooral bekend om Plopsaland Coo. Dit recreatie park van studio 100 is gelegen op de site van het vroegere pretparkje Télécoo. Een aantal attracties hiervan zijn behouden zoals bijvoorbeeld de rodelbaan (soort bobsleebaan) en het kartingcircuit. Een hele hoop andere zijn aangepast aan het concept en karakters van studio 100 en er zijn ook enkele nieuwe attracties bijgeplaatst. En natuurlijk is er ook een studio100 winkel waar allerhande merchandising producten verkocht worden. De weg naar het attractiepark is een vrij steile afdaling waar winkeltjes met snuisterijen zijn langsheen geplaatst.
 • Er kan met een treintje worden gereden doorheen een wildparkje waar dieren te zien zijn die typisch zijn voor de streek zoals everzwijnen en herten.
 • Er kan ook gekajakt worden op de Amblève over een route van 9 km, dit kan gecombineerd worden met een busreis terug of het huren van mountainbikes. Via het bedrijf coo adventure worden nog andere buiten activiteiten aangeboden zoals rijden met quads, mountainbike tochten, abseilen, rafting, survival tochten en nog tal van andere. Voor grotere groepen worden ook survival weekends aangeboden.
 • Voor wie het iets rustiger aan wil doen kan er gewandeld worden in en rond de bosrijke omgeving. Ook voor bezoekers die iets moeilijker te been zijn is er de mogelijkheid om korte vlakkere geasfalteerde wandelingen te maken, bijvoorbeeld naar de waterkrachtcentrale en het spaarbekken.
 • Er is een stoeltjeslift die je over de Amblève, enkele honderden meters verder en 240 meter hoger brengt. Hier kan je dan kan genieten van een prachtig uitzicht op de vallei van de Amblève en Plopsa coo.
 • Er kan geminigolfd worden of iets gegeten in de taverne met ruim terras en prachtig zicht op de watervallen.

Wat is er nog te bezichtigen in de ruime omgeving?

 • De abdij van Stavelot werd tussen 1999 en 2002 volledig gerestaureerd en herbergt nu 3 museums met als bekendste het museum van Spa-Francorchamps. Het stadje is vooral bekend omwille van zijn carnavalsvereniging “Blanc Moussis”.
 • Kasteel van Reinhardstein is gelegen op een hoge rots en via een wandelpad bereikbaar.
 • Het meer van Robertville heeft een oppervlakte van 60 hectare en werd afgewerkt in 1929. Het deed lange tijd dienst als elektriciteitscentrale en voorzag de nabijgelegen dorpen en steden van drinkwater. Nu kunnen er in en rond het meer tal van activiteiten worden beoefend zoals minigolf, kajak, vissen, fietsen, zwemmen.
 • De stad Spa is zeker de moeite waard om te bezichtigen, er zijn tal van winkels in het centrum. Aan de rand op een heuvel is ook een welnesscenter gelegen. Maar Spa is natuurlijk vooral bekend omwille van het flessenwater dat hier wordt gebotteld.
 • Herba Sana is een klein park om de bezoeker in contact te brengen met medicinale toepassing van de plantenwereld.
 • Het natuurcentrum van de Botrange is gelegen in het natuurpark “de hogen venen”. Hierin is een museum gevestigd waar kennis kan worden gemaakt met de geologie en geschiedenis van het park. In het weekend worden geleide bezoeken aangeboden. Op aanvraag kunnen er ook formules worden uitgewerkt voor mensen met een handicap.
 • Vielsalm is vooral bekend als hoofdstad van de bosbessen. Verder is er nog een groot meer “Les Doyards” waar kan gevist of met een bootje gevaren worden. Aan de rand van het dorp ligt het subtropische zwembad “Sunparks Vielsalm” waar kan gezwommen worden.
 • De grotten van Remouchamps waar je een de mogelijkheid hebt om met een boot door de grot te varen.
 • Het circuit van Francorchamps, zeer bekend van het formule1. Het wordt door vele F1 piloten omschreven als het mooiste circuit ter wereld.

Hotels in Coo.

Zoals hierboven al te lezen is er héél veel te beleven in en om Coo. De meeste mensen verkiezen dan ook om er een weekendje naar toe te gaan. In het stadje Coo zijn er een aantal hotels waar je een aangenaam verblijf kan hebben. De meeste draaien al jaren mee en hebben hun kwaliteit dan ook al meer dan bewezen. De drie bekendste zijn:
 • Hotel Herberg Coocabane
 • Hotel Le Baron
 • Hotel Val de la Cascade

Extra informatie.

Dienst voor Toerisme van Stavelot
Place Saint-Remade 32
4970 Stavelot
Tel 32 (0)80 86 27 06
Fax 32(0)80686509
Open iedere dag van 10 tot 13u en van 13u30 tot17u

VVV Kantoor Coo
Pavillon d’accueil
4970 Coo-Stavelot
Tel 32 (0)80 68 46 39
© 2012 - 2024 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De watervallen van OuzoudDe watervallen van OuzoudDe Watervallen van Ouzoud(Ouzoud is berbers voor “olijven”) vallen onder de natuurlijke schoonheden van Marokko. Met een…
Bumba de clown (Studio 100)Bumba is een succesvolle creatie van Studio 100. In dit artikel lees je alles over Bumba de Clown. Kom alles te weten ov…
Schitterende watervallen in het Bolaven Plateau in LaosSchitterende watervallen in het Bolaven Plateau in LaosHet Bolaven Plateau ligt in Laos. Dit gebied staat bekend om haar watervallen, haar koffieplantages en haar schitterende…
Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Welk kind kent ze nu niet? Kabouter Plop, Maya de Bij, Wicky de Viking, Bumba en Mega Mindy om er maar een paar te noeme…

Uitgaan in Berlijn: de beste clubs, bars en infoBerlijn is de meest trendy partystad van Europa, vooral bekend om de dance- en technoscene. Maar ook voor een een relaxt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Boris23, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.stavelot.be/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stavelot
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Coo_(plaats)
 • http://www.coo-kayak.be/
 • http://www.plopsa.be/plopsa-coo/
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.