Santa Cruz de Tenerife, Canarische eilanden

Santa Cruz is de hoofdstad van Tenerife, Canarische eilanden, Spanje en regeringscentrum van de westelijke Canarische eilanden. Tax free winkelen in Santa Cruz is voor toeristen reden de hoofdstad een bezoekje te brengen. Voor cultuur en geschiedenis, maar ook tijdens carnaval, is Santa Cruz de stad. Hoe is het klimaat en het weer in Santa Cruz? Waarom heeft Santa Cruz een douane uitzonderingspositie in de Europese Unie?

Canarische eilanden

Santa Cruz de Tenerife, in het kort: Santa Cruz, is de hoofdstad van de provincie Tenerife. Provincie Tenerife bevat behalve Tenerife de volgende Canarische eilanden: La Gomera, El Hierro en La Palma. Provincie Las Palmas de Gran Canaria vormen met de Canarische eilanden: Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote de tweede Canarische provincie. Las Palmas de Gran Canaria is de hoofdstad van de provincie Gran Canaria. Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria delen samen het recht om hoofdstad te zijn over de autonome gemeenschap.

Santa Cruz

Santa Cruz is een heerlijke stad om tax free te winkelen, maar ook om te genieten van het leven op een terrasje. Parkjes nodigen uit om onder de schaduw van mooie bomen, het leven van de gemiddelde Canarier te observeren. De stad doet groots aan, met enkele goedverzorgde pleinen, alles typisch Canarisch en ergens krijg je het gevoel dat de tijd hier even stil heeft gestaan. Soms kan de stad een verloren indruk oproepen, ondanks de exotische bomen en flora en ondanks de kleurrijke karaktertrekken van de gemiddelde Canarier.

Spanje

De hoofdstad van Tenerife ligt in het noordoosten van het eiland. Ondanks de ruime afstand tot het Spaanse vaste land, zo´n 1000 kilometer, is het leven, wonen en werken gericht op Spanje. Naar de buren, Marokko, wordt amper omgekeken, ondanks dat Marokko op dit moment een bloeiende economie kent. De hoofdstad doet zijn best om zich wat meer te richten op andere landen, waaronder Afrika, dan alleen zich te richten op Spanje.

Centraal plein: Plaza de España

Het centrale plein van de stad Santa Cruz de Tenerife is Plaza de España. Het plein ligt prachtig: tussen de zee en de haven van Santa Cruz en het drukke centrum en winkelgebied van de stad. Achter het plein zijn grote winkelcentrums te vinden en rond het plein zijn vele bars, terrasjes en restaurants te vinden. In het midden van het plein Plaza de España staat een groot kleurloos kruis. Het is een monument voorde slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Naast het monument staat een grijs en hoog gebouw, het Cabildo Insular, het regeringsgebouw van het eiland. Hier is ook het toeristenbureau gevestigd.

Toeristenbureau

Op het centrale plein van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, Plaza de España, is het toeristenbureau te vinden. Hier is alle informatie te vinden over monumenten, kerken, historische gebouwen, musea en andere bezienswaardigheden van de stad.

Auditorium

Sinds enkele jaren heeft Santa Cruz zijn eigen auditorium, een aantrekkelijk openbaar gebouw, waar veel culturele aangelegenheden te vinden zijn. Naast het auditorium ligt al jaren een groots zwembadcomplex: een ideale plek om heerlijk af te koelen na een dagje Santa Cruz!

Haven

De haven van Santa Cruz is behoorlijk belangrijk. De haven fungeert als een belangrijke doorvoer route via Europa en Spanje naar Afrika en Zuid Amerika. Behalve het transport van bananen, wijn, tabak en groente wordt de haven steeds belangrijker voor cruise schepen. Cruise schepen beginnen de Canarische eilanden steeds vaker te vinden en leggen geregeld aan in de haven. Vanuit de haven van Santa Cruz zijn ook meerdere veerdiensten naar andere Canarische eilanden te vinden.

Industrie en toerisme

De meeste toeristen die Santa Cruz de Tenerife bezoeken, doen dat om taxfree te kunnen winkelen. Er is nooit serieus overwogen om het toerisme in de hoofdstad te stimuleren. Nu er vaker grote en luxe cruise schepen aanleggen, ziet men wel in dat ook toerisme in de hoofdstad een goede bron van inkomsten kan zijn. Veel Engels sprekende zijn er echter weer niet te vinden in de hoofdstad. Doordat het leven op een eiland beperkingen kent, de afgelegen ligging van de eilanden en de kleine omvang van de bevolking is het vrijwel onmogelijk om een concurrerende industrie of bedrijfsleven te ontwikkelen.

Tax free

De Canarische eilanden en de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife vallen onder de Europese Unie. Juist vanwege de bovengenoemde zaken: dat de eilanden beperkingen kennen in de vorm van:
  • Afgelegen ligging,
  • Kleine omvang van de bevolking,
  • Als eiland kent het beperkingen,
Vallen de Canarische eilanden, als kwetsbaar onderdeel van de EU, buiten de douane bepalingen van de EU. Door deze uitzonderingspositie die de Canarische eilanden binnen de EU hebben, kennen de eilanden en Santa Cruz geen BTW. In plaats daarvan kennen wij hier de IGIC, een lokale belasting van 2 of maximaal 5%.

Carnaval

In Santa Cruz de Tenerife wordt hartstochtelijk Carnaval gevierd. Het carnavals feest, een groot straatfeest dat ruim een maand in beslag kan nemen, is een van het grootste feest in Europa. Op het carnaval in Rio na, is carnaval in Santa Cruz het grootste ter wereld.

Klimaat

De maanden December, Januari en Februari zijn de koudste maanden (16 a 20 graden en in de nacht zelfs een stuk frisser!)De kans op regen is ook het grootst. Doordat de stad vlak aan zee ligt, kan er een flinke bries uit zee staan. Let op: Tenerife is een vulkanisch eiland: de bodem is hier te hard om gasleidingen te kunnen leggen zoals we dat in Nederland gewend zijn. Dat betekend: in de winter slapen we met heel veel dekens aangezien er geen centrale verwarming bestaat!
De zomermaanden Juli, Augustus en September zijn hier de warmste maanden met emperaturen tegen de 30 graden aan. Tijdens calima (oostenwind, dat betekend wind rechtstreeks vanuit de Sahara woestijn) kunnen de temperaturen makkelijk ver de 40 graden komen. Deze hete wind vol met zand duurt maximaal 5 dagen en draait vervolgens. Tijdens de zomermaanden is er vrijwel geen regen.
De warmte kan vanaf Mei beginnen en tot aan Oktober aanhouden. Vanaf November veel kans op regen.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openbaar vervoer op Tenerife: de tramOpenbaar vervoer op Tenerife: de tramBestaat er een tram op Tenerife? Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje, bestaat twee tramlijnen. Er is een tramlijn v…
Canarische eilanden: Het vakantie eiland TenerifeBen je nog op zoek naar de ideale vakantieplek? Tenerife is dankzij de vele zonuren, prachtige natuur en het levendige n…
Santa Cruz de Tenerife - diverse pleinenSanta Cruz de Tenerife, de hoofdstad van Tenerife, bezit een aantal mooie pleinen waar diverse bezienswaardigheden zijn.…
Het eiland La PalmaSanta Cruz de La Palma is een prachtige stad gelegen op het eiland La Palma. Santa Cruz is de hoofdstad van het eiland e…
Weekendje weg in EindhovenEindhoven is met meer dan 200.000 inwoners de grootste Nederlandse stad onder de rivieren en de op vier na grootste van…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Auditorio_de_Tenerife_Pano.jpg
  • http://www.santacruzdetenerife.es/
  • Kosmos reisgids Canarische eilanden Thomas Cook 1996 - Utrecht
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.