ABBA-locaties Zweden: Vallentuna woonplaats Agnetha en Björn

Sinds 1972 woonden in Vallentuna, een voorstad ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm Agnetha & Björn en Anni-Frid en Benny, slechts 50 meter van elkaar verwijderd, in de wijk Rosendal in zeer eenvoudige houten huizen. Een reportage met foto's van een Duitse fotograaf van het popblad Bravo met huiselijke opnamen ging de hele wereld over en toonde het ABBA-stel in hun gelukkige jonge jaren. Een tijdsbeeld van een nog ongecompliceerd ontspannen leven, nog voor de grote successen van ABBA.

Meer over Vallentuna, voorstad van Stockholm

Vallentuna is een voorstad van Stockholm en ligt ten noorden van de Zweedse hoofdstad. De plaats en de gemeente Vallentuna (Vallentuna kommun) hebben nog een landelijk aangezicht en je treft er veelal eengezinswoningen aan. Nieuwe bewoners vestigen zich er graag omdat je dicht bij de natuur en de grote stad woont. Als forens ben je in 30 minuten in Stockholm.

In de wijk Rosendal woonden begin jaren zeventig zowel Agnetha & Björn als Anni-Frid & Benny in elkaars nabijheid.

Start romance Agnetha en Björn

Agnetha was in de tweede helft van de jaren zestig al bekend in Zweden als solozangeres en had al enkele lp's op haar naam staan. Ze was op een gegeven moment toen verloofd met de Duitse producer Dieter Zimmerman, die haar naar Duitsland haalde voor een het maken van een nieuwe lp, een plaat die echter flopte, waarop Agnetha terug keerde naar Zweden. Björn was op zijn beurt ook al bekend in zijn thuisland als bandlid van de Hootenanny Singers. Ze waren dus geen onbekenden voor elkaar toen ze elkaar ontmoetten bij een gezamenlijk optreden in de zomer van 1969 en hun relatie startte. Tijdens hun vakantie op Cyprus in april 1970 verloofden Agnetha en Björn zich.


Fotoserie Agnetha & Björn in Vallentuna, 1974

Vanaf 1972 woonden Agnetha en Björn in Vallentuna, ten noorden van Stockholm in een eenvoudig houten huis, in de wijk Rosendal. In februari 1973 kwam er een derde bewoner bij, toen het gezin werd verblijd met de geboorte van dochter Linda. Het was een zeer eenvoudig, geel geschilderd houten huis, bestaand uit één bouwlaag, alles was gelijkvloers.

In juli 1974 kwam de Duitse fotograaf Wolfgang Heilemann naar Vallentuna om bij Björn en Agnetha thuis een fotoreportage te maken die toen gepubliceerd werd in het Duitse poptijdschrift Bravo. Agnetha en Björn hadden nog altijd de Franse Buldog Ada, die ook al op hun huwelijksreceptie aanwezig was en nu mocht poseren naast Linda op de piano. Naderhand waren foto's uit deze serie ook regelmatig te zien in andere tijdschriften.


Benny Andersson en Anni-Frid woonden op nog geen 50 meter verwijderd van hun vandaan in dezelfde wijk.

Verhuizing Agnetha & Björn, Anni-Frid & Benny

In 1975 verhuisden Agnetha & Björn naar een woning aan de Trädgårdsvägen in Lidingö, een eiland van de Stockholm-archipel. Lidingö ligt ten Noordoosten van het centrum van Stockholm. Ze bleven er wonen tot aan hun scheiding in 1978, Björn bleef toen in het huis, Agnetha verhuisde naar een woning 10 minuten verderop, aan de Jupitervägen. Benny & Anni-Frid verhuisden ook naar Lidingö in 1977, waar ze woonden tot 1981 toen ook zij uit elkaar gingen.

Scheiding, kerst 1978

Agnetha & Björn kregen uiteindelijk twee kinderen: Linda Elin werd geboren op 23 februari 1973 en Peter Christian op op 4 december 1977. Het huwelijk hield geen stand, vanaf 25 december 1978 was hun scheiding een feit en gingen ze beiden hun eigen weg. Björn trouwde al weer vrij snel met muziekjournaliste Lena Kallersjö, op 6 januari 1981. Ze kregen twee kinderen, Emma en Anna. Agnetha had nog diverse relaties en trouwde uiteindelijk in 1990 met de chirurg Tomas Sonnenfeld, een verbinding die maar kort stand hield, tot 1993. Sindsdien leeft ze alleen, voor zover bekend, in een groot huis op een eigen Zweeds eiland, waar ook dochter Linda met haar gezin woont.

Lees verder

© 2011 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Agnetha Fältskog, de hoge noot in ABBAAgnetha Fältskog, de hoge noot in ABBAAgnetha Fältskog, de blonde zangeres van de wereldpopgroep ABBA had al lang voor Abba doorbrak vele successen in thuisla…
Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, de bekende gitarist in ABBA, heeft sinds de ABBA-tijd niet stilgezeten. De musicals die hij samen met zij…

Bezienswaardigheden in Warschau - de Oude StadBezienswaardigheden in Warschau - de Oude StadDe Oude Stad (of Old Town, of Stare Miasto) is één van de meest fascinerende historische delen van Warschau, de hoofdsta…
Stedentrip KopenhagenStedentrip KopenhagenDit artikel geeft een kort overzicht van dingen die je kunt gaan bekijken in en rond Kopenhagen. Naast de overbekende to…
Bronnen en referenties
  • www.vallentuna.se
  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Vallentuna
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.