ABBA-locaties Zweden: Marstrand,clip The Winner takes it All

In juli 1980 nam ABBA de videoclip voor hun nieuwe single The Winner Takes It All op in deZweedse badplaats Marstrand, op het eiland Marstrandsö in het Zuidwesten van Zweden, schuin boven Göteborg. Agnetha in haar rode garderobe in vertwijfeling over haar misluktie relatie: voor haar was het de harde realiteit, na haar scheiding. Zelden kwam een liedje, tekst en beelden zo geloofwaardig samen. Over de opnamen voor de clip, het Societetshuset van Marstrand en de Stena Match Cup Sweden.

Informatie over Marstrand, Zweden

Marstrand (gemeente Kungälv) ligt op twee verschillende eilanden (Marstrandsö en Koö) voor de kust in Zuidwest Zweden, zo'n 35 km schuin boven Göteborg en maakt onderdeel uit van de provincie Bohuslän, in Västra Götaland Län.

Stena Match Cup Sweden Marstrand 04 - 10 juli 2011

Het plaatsje Marstrand in Zweden telt, nog geen 1500 inwoners maar is zomers een populaire plaats om te zeilen. Ieder jaar vindt er begin juli een zeilregatta plaats, de Stena Match Cup Sweden , tegenwoordig is vervoerder Stena de sponsor, vandaar de toevoeging Stena. Het is een prestigieuze zeilwedstrijd die meetelt voor de ISF World Match Racing Tour. Het brengt werelds beste zeilteams naar Zweden, die telkens twee aan twee strijden, ongeveer 15 m uit de kust, wat een mooi spektakel oplevert voor alle toeschouwers op het strand. Het vindt in 2011 plaats van 4 tot 10 juli. Marstrand biedt zowel de zeilraces als entertainment gedurende een hele week, in 2011 van 4 t/m 10 juli. De top van het Zweedse bedrijfsleven is aanwezig en er worden seminars, met het focus op ontwikkeling en innovatie gehouden. Gedurende die week vinden er de wedstrijden plaats zowel in de heren- als de damesklassen. In het weekend zijn vervolgens de finales. De vrijdag is traditioneel gereserveerd voor de Celebrity Race waar vaak veel beroemdheden aanwezig zijn. In Juni 2009 was Marstrand het eindpunt van de 8e etappe van de Volvo Ocean Race.

Opname clip The Winner Takes It All, Marstrand

Op 12 juli 1980 werden in vijf uur de tijd de opnamen gemaakt voor de videoclip van The Winner Takes It All. Zoals gebruikelijk regisseerde Lasse Hallström ook weer deze clip. In het historische Societetshuset vonden de binnenopnamen plaats, Agnetha zingend, treurend achter een kop koffie, de ABBA leden aan de lunch en aan de bar. Op het strand, pal voor deze binnen locatie zijn de opnamen van Agnetha langs de vloedlijn gemaakt. In het stadje, in een van de straten achter de kerk werden aanvullende buitenopnamen gemaakt van Frida, Björn en Benny, ogenschijnlijk in opperbeste stemming in tegenstelling tot die van Agnetha....

Rond het gebouw en op het balkon is deze dag ook een fotoserie gemaakt, waarvan de foto's begin tachtiger jaren vaak in reportages in diverse bladen werden gebruikt, zoals de foto waarop alle vier de ABBA-leden vrolijk zwaaiend op het balkon staan van het Societetshuset. Agnetha kwam naar de opnamen met haar nieuwe vriend Dick Håkansson en haar dochter Linda. Björn kwam met zijn vriendin Lena Källersjö, nu nog altijd zijn vrouw. Agnetha en Björn waren eind 1978 uit elkaar gegaan, Benny en Anni-Frid scheidden in 1981.

The Winner Takes It All en Super Trouper

The Winner Takes it all, met op de B-kant het liedje Elaine, kwam uit in juli 1980 en was de eerste single van hun zevende studioalbum Super Trouper dat in het najaar uitkwam. Het nummer werd geschreven door Björn en Benny en had oorspronkelijk de titel "The Story of my Life". Zowel commercieel als artistiek was dit hun grootste hit. Zelfs in Amerika, waar ABBA nooit echt helemaal doorbrak was dit een top 10 hit. (hun vierde en laatste in de VS)

Alhoewel de tekst zeer autobiografisch overkwam met het oog op de scheiding van één van de ABBA-koppels, ontkenden zowel Björn als Agnetha dat dit nummer op hun beiden sloeg. Letterlijk zeiden ze daarover: "De ervaring van een scheiding, maar wel een fictieve. In ons geval was er geen winnaar of verliezer. Veel mensen denken dat het nummer realiteit is, maar dat is niet het geval."

Societetshuset, badhuis Marstrand

Het Societetshuset vvan Marstrand werd in 1886 gebouwd, naar een ontwerp van architect Adrian Peterson. De badhuizen en kuuroorden raakten in die periode zwang.

De ozon-rijke zeelucht en zoutbaden bij Marstrand werden verondersteld vele ziekten en kwalen te genezen. Het gebouw staat op het eilanddeel Marstrandsö.

Het grootse en stijlvolle gebouw was erop gebouwd om de elite aan te trekken en dat gebeurde ook. Vanaf de zomer van 1887 kwam de toenmalige koning van Zweden, Oscar II bijna elke zomer een maand naar de badplaats toe, tot aan zijn dood in 1907, om zijn intrek te nemen in het Societetshuset. Tegenwoordig is het nog altijd een etablissement van allure maar wel bedoeld voor iedereen, om er te dineren, congressen te organiseren in de diverse zalen of bruiloften of andere feesten te houden, of om gewoon op het grote buitenterras op de veranda van de zeelucht en het zeezicht te genieten.

Adresgegevens
Societetshuset 440 30 Marstrand
tel. 03030-60600
fax. 0303-61519
Email: info@societetshuset.se

Lees verder

© 2011 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
#1 Hits van 1980Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, de bekende gitarist in ABBA, heeft sinds de ABBA-tijd niet stilgezeten. De musicals die hij samen met zij…
Hits jaren 80: 19801980 was het begin van een nieuw muziektijdperk. Er ontstonden nieuwe muziekstijlen en er kwamen meer en meer hits. De m…

Bezienswaardigheden in Warschau - de Oude StadBezienswaardigheden in Warschau - de Oude StadDe Oude Stad (of Old Town, of Stare Miasto) is één van de meest fascinerende historische delen van Warschau, de hoofdsta…
Stedentrip KopenhagenStedentrip KopenhagenDit artikel geeft een kort overzicht van dingen die je kunt gaan bekijken in en rond Kopenhagen. Naast de overbekende to…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • En.wikipedia.org
  • www.societetshuset.se
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.