ABBA-locaties Zweden: Verum, trouwkerkje Björn en Agnetha

Op 6 juli 1971 trouwden in het Zweedse plaatsje Verum, in Skåne, Agnetha Fältskog en Bjorn Ulvaeus, in aanwezigheid van Benny en Anni-Frid. Ze vormden later de band ABBA en wonnen in 1974 het Eurovisie Songfestival met het liedje Waterloo, in het Engelse Brighton. Een romantisch begin van een huwelijk dat twee kinderen voortbracht, Linda en Christian, maar geen stand hield. Hun geluk eindigde in 1978 in een scheiding, die uiteindelijk mede de oorzaak was van de breuk en het einde van ABBA.

Opmerkelijk interview met Året Runt

In de periode voorafgaand aan hun trouwdag gaven Agnetha en Björn een interview aan het Zweedse wekelijks verschijnende tijdschrift Året Runt, waar ze een aantal opmerkelijke uitspraken deden. Agnetha gaf aan één kind van hun zelf te willen en de "rest" te adopteren. Björn vertelde de mening te zijn toe gedaan dat de wereld vol armoede was en dat het voor hun heel natuurlijk voelde om daar iets aan te doen. Hij was er van doordrongen dat adoptieprocedures lang duren, dus wilden ze zelf naar Peru of een ander Zuid-Amerikaans land reizen om te kijken of dat de voortgang zou bespoedigen. "We houden van kinderen, het maakt niet uit waar ze vandaan komen."

Hun huwelijk bleek ook bijna in het water te zijn gevallen. Björn belde de assistent predikant Uno Wardener die hun zou trouwen voor een afspraak. Uno vroeg naar hun beroepen, waarop hij antwoordde "artists". De predikant verstond dit verkeerd en gaf aan dat voor hun als "atheïsten" de kerk van Verum niet de geschikte plaats was om te trouwen. Het misverstand werd snel opgehelderd. Ze wilden na hun huwelijksdag in augustus weer apart verder, beiden met hun eigen optredens.

Huwelijk van Agnetha Fältskog en Björn Ulvaeus

Agnetha en Björn trouwden op 6 juli 1971 in het romantische kerkje van het Zweedse dorpje Verum, in de provincie Skåne dat in het zuiden van Zweden ligt. Benny Andersson speelde Mendelsson's "Wedding March" toen Agnetha en Björn naar het altaar liepen en "Wedding" toen ze de kerk verlieten. Benny en Anni-Frid waren de getuigen van dit ABBA-huwelijk. Er waren 300 gasten in de kerk, buiten stonden nog eens 3000 mensen voor het "bruidspaar van het jaar".

Ze dankten hun bekendheid aan hun beider solocarrière, ABBA was toen nog niet opgericht.

Na de inzegening van het huwelijk vertrok het stel in een zwarte koets getrokken door paarden, door het dorp Verum naar de White Horse Inn in het plaatsje Vittsjö voor een receptie en een diner. Onderweg gooiden toeschouwers confetti en bloemen naar het pasgetrouwde stel.

Bijzonder bruiloftsdiner

Het bruiloftsdiner (gerookte paling, tournedos en ijs met blauwe bessen) werd geserveerd voor 39 personen en een kleine Franse bulldog, genaamd Ada: de hond van Agnetha en Björn. The Hep Stars, de band van Benny Andersson zorgde op de receptie voor de muzikale omlijsting. Na een korte huwelijksreis werden de optredens van zowel Agnetha als van Björn weer voort gezet.


Scheiding, kerst 1978

Agnetha en Björn kregen uiteindelijk twee eigen kinderen: Linda Elin werd geboren op 23 februari 1973, Peter Christian zag het levenslicht op 4 december 1977. Hun huwelijk hield geen stand, vanaf 25 december 1978 was hun scheiding een feit en gingen ze beiden hun eigen weg. Björn trouwde al weer vrij snel met muziek journaliste Lena Kallersjö op 6 januari 1981. Ze kregen twee kinderen, Emma en Anna. Agnetha had nog diverse relaties en trouwde in 1990 met de chirurg Tomas Sonnenfeld een verbinding die maar stand hield tot 1993. Sindsdien leeft ze alleen in een groot huis op een eigen Zweeds eiland, waar ook dochter Linda met haar gezin woont.

Meer over de kerk van Verum, Skåne, Zweden

De kerk (kyrkan in het Zweeds) is gelegen op een heuvel en dateert uit de dertiende eeuw. De absis (halfronde aanbouw waar het altaar in staat) werd toegevoegd in de negentiende eeuw. De toren werd pas gebouwd in 1912. Het trouwkerkje geniet landelijke bekendheid vanwege het beroemde huwelijk. Verum is een klein dorpje met zo'n 7000 inwoners. In een interview liet Agnetha zich ontvallen over de keuze voor hun huwelijk in deze kerk:
"Björn and I found this church when we were on tour. I'd always dreamed of getting married in a little white church...
the ceremony was one of the best days of my life."

Het adres:
Verum kyrka
Verum, 28022 Hässleholm - Sweden
telefoon: +46 (0)451 77 21 10

Lees verder

© 2011 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, de bekende gitarist in ABBA, heeft sinds de ABBA-tijd niet stilgezeten. De musicals die hij samen met zij…
Agnetha Fältskog, de hoge noot in ABBAAgnetha Fältskog, de hoge noot in ABBAAgnetha Fältskog, de blonde zangeres van de wereldpopgroep ABBA had al lang voor Abba doorbrak vele successen in thuisla…

Het openbaar vervoer in NoorwegenNoorwegen wordt een steeds populairder vakantieland, vooral door de ongerepte wilde natuur. Niet alleen via de weg, maar…
Marokko - land en de bevolkingDe diversiteit van Marokko wordt gekenmerkd door de geografische weergave van het land als ook in de bevolking. Van de b…
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.