Parijs - de groene stad
Parijs is een groene stad met een groot aantal parken, tuinen en bossen waar alle inwoners zich van tijd tot tijd kunnen ontspannen. De Parijzenaren hebben hun best gedaan om heel wat plekken in de stad in te ruimen als groen gebied.
Het belang van groen
De afgelopen vijf tot tien jaar hebben de aanleg van bomen, van nieuwe parken en openbare ontmoetingsplekken een opmars doorgemaakt. Het is zo, dat lommerrijke plaatsen de luchtvervuiling filtert en kleine roet- en stofdeeltjes opvangen. Bomen dringen de uitlaatgassen van het verkeer terug. Ook blokkeren bladeren het zonlicht en geven verkoeling. De temperatuur van asfalt of beton kan onder een schaduwrijke boom twintig graden lager zijn dan hetzelfde wegdek in de volle zon.
Parken en tuinen zijn zonder meer belangrijk voor het welzijn van de psyche van de bevolking. De aanwezigheid van gras en bomen heeft invloed op de mens. Mensen die dicht bij groen wonen hebben een groter gemeenschapsbesef en kunnen beter met de dagelijkse stress en ongemakken omgaan. De concentratie en gevoel van veiligheid verbetert en de kans op agressiviteit vermindert beduidend. Hoe groener de omgeving hoe lager het aantal misdaden en vernielingen.
Dit alles bevordert de concentratie, nodig om te werken en studeren en vooral alle afleiding te negeren. Met moeilijke situaties wordt gemakkelijker omgegaan en het verlies aan zelfbeheersing komt veel minder voor. Het hectische leven in een drukke stad met alle drukte en lawaai maakt de inwoners geïrriteerd en onberekenbaar. Een verblijf in de groene natuur is dan uiterst verfrissend en doet wonderen.
In onze moderne drukke tijd is het direct contact met de natuur in de grote steden belangrijker dan ooit. Mensen die op plekken wonen met veel groen zijn ook beduidend gezonder. Het wonen en werken in de buurt van groene plekken kan leiden tot lagere bloeddruk en minder psychische klachten.
Daarom moet de luchtvervuiling worden aangepakt, verkeersopstoppingen en files moeten worden teruggedrongen en moet elke stadsbewoner binnen een staal van 500 meter zich kunnen ontspannen in een park of recreatieruimte.
Het groen in Parijs
Volgens de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë dient er meer ruimte te worden vrijgemaakt, zodat een stad kan “ademen”. Volgens hem moet een moderne stad ruimten hebben die zich lenen voor wandelingen en ontspanning. Het is hem en zijn medewerkers gelukt terreinen vrij te maken voor aanleg van veel groen. Bijvoorbeeld:
- Un Tracé de Verdure sur les Maréchaux; een groene strook langs een tramspoor in het zuiden van Parijs.
- Jardins d’Eole ; een park van vier hectaren in de arbeidersbuurten in het noorden van Parijs.
- Het Parc des Buttes-Chaumont; de vroegere gemeentelijke stortplaats en nu veranderd in een groot park met grasvelden, grotten en volop flora en fauna.
- Er zijn ook kilometerslange door bomen overschaduwde fietspaden gekomen.
- Een gebied langs de Seine wordt veranderd in een tijdelijk strandpark.
Elk jaar plant de stad 2400 nieuwe bomen; bij elkaar telt Parijs zo’n 483.000 bomen van 120 verschillende soorten in straten, parken ,tuinen en pleinen.
Parijs : groene stad
En dat maakt Parijs tot een van Europa’s groenste steden; tussen Bois de Boulogne in het westen en het Bois de Vincennes in het oosten liggen 450 parken en tuinen. Bij elkaar 3000 hectare en dat is bijna 30 % van de gehele oppervlakte van de stad.
Maar toch moet nog veel werk verzet worden; nog vaak worden parken en groenstroken gezien als een extra indien er toevallig geld over is. Er zal meer gestreefd moeten worden naar een park in de buurt van elk huis, waar mensen zich kunnen ontspannen en voldoende energie kunnen opdoen in een onmisbaar stukje natuur.