Ostheim - parel aan de Streu
Ostheim staat in de Rhön vooral bekend vanwege de grootste nog bestaande kerkburcht in Duitsland. De plaats heeft echter veel meer te bieden dan men op het eerste gezicht zou verwachten.
Algemene informatie voor de bezoeker
Ostheim wil haar centrum vrij houden van auto's Om die reden is de gehele binnenstad een zogenaamde blauwe zone waarin maximaal 1 uur mag worden geparkeerd. Er is echter wel degelijk rekening gehouden met bezoekers aan de stad. Bij de kerkburcht bevindt zich een groot aantal parkeerplaatsen waar de bezoeker zijn wagen de gehele dag mag laten staan. Parkeermeters zijn in deze plaats nog niet bekend. Het is overigens aan te raden om na het bezoek aan de kerkburcht eerst even een bezoek te brengen aan het VVV in het centrum van de stad. Hier is alle informatie over de bezienswaardigheden en wandelroutes voorradig.
Geschiedenis
Ostheim komt voor het eerst in de geschriften voor rond 800 n.c. Keltische en Merovingische grafvondsten geven echter aan dat de vestiging al veel eerder bestond. Tot 1945 is de plaats veelvuldig van 'eigenaar' verwisseld. In die tijd was het gebruikelijk dat de adel in het geval van geldnood zijn bezittingen in 'onderpand' gaf aan de hogere adel of de kerk. In 1945 (net voor de bezetting van Thüringen door de Sovjet Unie) werd Ostheim toegevoegd aan Bayern.
Ondanks het feit dat Ostheim niet een economisch of kerkelijk belangrijke locatie was, heeft er altijd veel adel in de stad gewoond. Dit heeft alles te maken met de burcht Lichtenburg waarvoor altijd bemanning nodig was. De adel vestigde zich in Ostheim en liet daar een aantal grote huizen bouwen, waarvan een aantal nog steeds te bezichtigen zijn.
De kerkburcht
Als gezegd staat in de stad Ostheim de grootst bewaard gebleven kerkburcht van Duitsland. De burcht werd afgebouwd tussen 1589 en 1620, waarbij vooral aan het begin van de 17e eeuw veelvuldig gebruik werd gemaakt van de burcht in verband met de dertigjarige oorlog. De burcht heeft 4 wachttorens rond de kerk en 72 opslag en woonruimten waarin burgers en vee zich konden verschansen.
De St. Michaels kerk (waar de burcht omheen is gebouwd) stamt al van ca. 1450 en is prachtig in al haar eenvoud. Voor een katholieke kerk oogt ze wellicht wat sober, maar als je in de kerk de tijd neemt om te observeren, blijkt de kerk in haar eenvoud prachtig. Het geschilderde houten plafond is origineel en om die reden bijzonder. Tevens hangt in de kerk een houtsnijwerk met voorstellingen uit het leven van Christus. Het snijwerk is van goede kwaliteit en stamt uit de 18e eeuw.
Waarbij vooral het houten beschilderde plafond in het oog springt. Verder valt de aparte loge voor de lokale adel op. Voorzien van ramen (!) kon men vanaf hier de mis volgen.
Orgelmuseum
Vlak bij de burcht ligt het Hannsteinschen Schloss, inderdaad één van de door de adel geplaatste woonhuizen, waarin het orgelmuseum is te vinden. De orgels uit Ostheim zijn al eeuwenlang toonaangevend. Het museum geeft een goed overzicht van de wijze waarop orgels worden gebouwd. De huidige werkplaats is niet te bezichtigen, maar ons wordt verzekerd dat er eigenlijk niet heel erg veel veranderd is ten opzichte van 400 jaar geleden.
De makers van de orgels gaan er prat op dat ze nog nooit twee keer hetzelfde orgel hebben gebouwd. Ieder orgel heeft zijn eigen karakter en ziel. Eerlijk is eerlijk de klank die uit deze instrumenten komt is mooi.
Wandelen langs de rivier de Streu
Ostheim is welliswaar geen grote stad, maar is zich wel bewust van haar schoonheid. Jammer genoeg loopt er een (toch wel) drukke doorgaande weg dwars door de oude binnenstad. Als je deze oversteekt krijg je de mogelijkheid het 'Streu Leben und Land pfad' te volgen. Deze route loopt langs de rivier de Streu achter de oude huizen van Ostheim. De route is niet lan 1,5 km), maar is zeer de moeite waard om te lopen. Onderweg staan 12 borden met informatie over de flora en fauna en niet te vergeten bezienswaardigheden langs de route. Het mooiste is overigens de Brückmühle. De watermolen is nog steeds in bedrijf. Aan de voorzijde van het huis kan men dan ook zakjes bloem kopen.
Die Lichtenburg
Vanuit Ostheim is het ongeveer 4 kilometer lopen naar de ruïne van de Lichtenburg (let op! het is een flink steile klim).
Deze burcht werd in de 12e eeuw gebouwd en uitgebreid door de graven van Henneberg. Sinds de 13e eeuw was het ook de zetel van het graafschap Lichtenberg, waartoe ook Ostheim behoorde. Gedurende de twisten tussen Fulda en Wurzbürg werd de burcht nog verder versterkt. Ze doorstond diverse oorlogen, om ten slotte tijdens de industriële revolutie (rond 1816) te worden gesloopt, waarbij de stenen werden gebruikt als bouwmaterialen, van onder andere de nog steeds bestaande brouwerij. De wandeling naar de ruïne is de moeite waard. Langs de route zijn diverse fraaie uitzichten te bewonderen. Bij de ruïne is een restaurant gevestigd waar in de schaduw van de ruïne wat kan worden genuttigd.
Tot slot
Voor vakantiegangers in de Rhön is Ostheim zeker een bezoek waard. De stad zelf is niet groot genoeg om een dag in rond te brengen (dit in tegenstelling tot Fulda
Fulda - barokstad in de Rhön), maar diegenen die het bezoek aan de stad koppelen aan de hierin genoemde wandelingen zullen zeker geen spijt hebben van het bezoek.