Vervoer in New York City: van en naar het vliegveld

Vervoer in New York City: van en naar het vliegveld New York is een knooppunt voor veel vliegmaatschappijen. Intercontinentale vluchten komen meestal aan op JFK of Newark, binnenlandse vluchten gebruiken meestal LaGuardia. Deze vliegvelden liggen niet per se heel dichtbij de stad. Hoe kom je van het betreffende vliegveld naar Manhattan? Hoeveel kost het?
Controleer voor vertrek goed op welk vliegveld je aankomt.

John F. Kennedy International Airport

Het grootste vliegveld van New York heeft de eenvoudige code JFK. Het vliegveld ligt nogal ver van het centrum in Queens. De simpelste manier om naar Manhattan te gaan met openbaar vervoer is de AirTrain die de verbinding maakt naar het metronetwerk. Een enkeltje kost $5 en de reis duurt 10 minuten. AirTrain rijdt 24 uur per dag.

De tabel geeft aan welke opties je hebt na de AirTrain richting de stad. Reizen naar JFK vanuit de stad gaat hetzelfde.

AirTrain naar...Overstappen op...Kosten (inclusief $5 voor AirTrain)Reistijd vanaf vliegveld
Howard BeachA$7,50 (op basis van reguliere kosten voor Pay-Per-Ride MetroCard)Naar centrum: rond een uur
Sutphin BoulevardE, J of Z$7,50 (op basis van reguliere kosten voor een Pay-Per-Ride MetroCard)Naar centrum: rond een uur
Sutphin BoulevardLIRR JamaicaOp weekdagen: $14,50 (spits) $12 (buiten spits)
In het weekend: $9 (met CityTicket)
Naar Penn Station: 35 minuten

Spitsuren op de LIRR geldt voor alle doordeweekse treinen die tussen 06.00-10.00 uur aankomen op hun bestemming en tussen 16.00-20.00 uur vertrekken vanaf Penn Station. Alle andere tijden, zaterdagen, zondagen en feestdagen gelden als buiten de spits. Kinderen onder 5 jaar rijden gratis met de LIRR. Buiten de spitsuren kan een betalende volwassene maximaal vier kinderen van 5-11 meenemen voor 75 cent (enkele reis). In de spits betalen kinderen de helft van tarief voor volwassenen.

Andere opties

 • Een taxi van of naar JFK kost $45. Dit is een vastgelegd tarief, maar is niet inclusief tol.
 • New York Airport Service: Commercieel busvervoer van of naar JFK kost ca. $17 pp, $27 voor een retourtje. Bussen naar de stad vertrekken van 06.05-23.00 uur. Bussen naar het vliegveld van 05.10-22.00 uur. Per betalende volwassene mag 1 kind onder 12 gratis meereizen. Deze bus gaat naar Grand Central, Penn Station, Port Authority, Byrant Park of een Midtown hotel tussen 23rd en 63rd Street. Voor studenten- of seniorenkorting moet je je kaartje kopen bij hun kantoor in Grand Central. Ze bieden ook busvervoer aan naar La Guardia voor $13.
 • Go Airlink Shuttle: Busjes van of naar JFK kosten vanaf $18 pp.
 • Super Shuttle: Busjes van of naar JFK kosten $23 voor de eerste persoon en $10 voor iedere volgende passagier die tegelijkertijd boekt (maximaal 11 personen).

Newark Liberty International Airport

Dit vliegveld ligt in New Jersey, de staat naast New York. De code is EWR. Het is vaak goedkoper om hierheen te vliegen. De verbinding naar Manhattan is echter net zo goed, zo niet eenvoudiger, dan vanaf JFK. Reizen naar Newark gaat hetzelfde als hieronder beschreven.

AirTrain + NJ Transit

De AirTrain rijdt 24 uur per dag tussen het vliegveld en treinverbindingen met NJ Transit. De treinen rijden iedere 3 minuten van 05.00 uur tot middernacht (vanaf 07.00 uur op zondagen). In de nacht rijdt de trein iedere 15 minuten.

Neem de gratis AirTrain naar het het station bij het vliegveld. Hier koop je één kaartje voor de hele route: $15 ($11.25 voor kinderen en senioren). Je moet dit kaartje twee keer laten zien: op het station bij het vliegveld en aan de conducteur op het NJ Transit deel. De reis naar New York Penn Station duurt 50 minuten. NJ Transit heeft op weekdagen een trein iedere 20 minuten tussen 06.00-21.00 uur en ieder half uur tussen 21.00-00.00 uur. De treinen rijden niet tussen 02.00-05.00 uur.

Kinderen onder 5 jaar reizen gratis. Een betalende volwassenen mag maximaal drie kinderen onder 5 gratis meenemen. Kinderen van 5-11 en senioren 62 jaar en ouder krijgen 50% korting (toon geldig paspoort). In het weekend en op feestdagen mogen maximaal twee kinderen tussen 5-11 gratis reizen per betalende volwassene.

AirTrain + NJ Transit + PATH

Als je niet op Penn Station uit wilt komen, maar in Lower Manhattan moet zijn of als je wilt minder betalen, kun je overwegen om een extra overstap te doen. Neem de AirTrain zoals hierboven beschreven en stap op NJ Transit naar New York Penn Station. Ga echter niet helemaal door, maar stap uit op Newark Penn Station. Ga hier over op de PATH trein naar het World Trade Center. Deze reis duurt ca. een uur, maar kost $10 ($7.75 voor kinderen/senioren). De PATH treinen zijn redelijk frequent.

Amtrak

Amtrak stopt direct bij het vliegveld. De reis naar New York Penn Station duurt minder dan een half uur, maar de prijs is minimaal $24. De prijs is hoger als je minder ver vooruit boekt. Bovendien is deze trein veel minder frequent met zo'n 10 treinen per dag en niet na 21.00 uur.

Andere opties

 • Een taxi naar Manhattan duurt een uur en kost tussen $50-75 afhankelijk van route en verkeersdrukte.
 • Coach USA Newark Airport Express: Iedere 15 minuten een bus naar Manhattan (iedere 30 minuten van 23.15-06.45 uur). Een enkeltje kost $15, een retourtje $25. De bus stopt bij de Port Authority Bus Terminal, Byrant Park en Grand Central.
 • Super Shuttle: Busjes van of naar Newark kosten $23 voor de eerste persoon en $10 voor iedere volgende passagier die tegelijkertijd boekt (maximaal 11 personen)
 • Go Airlink Shuttle: Busjes van of naar Newark kosten vanaf $18 pp.

La Guardia Airport

Het derde vliegveld van New York heeft met name binnnenlandse vluchten, maar gaat ook naar Canada, bijv. Toronto en Montreal en in het zomerseizoen naar Aruba. De code is LGA. Het vliegveld ligt officieel niet in New York, maar in Queens County, Long Island.

De beste manier om hier te komen met openbaar vervoer is de bus. Een enkeltje kost $2,25. Als je met een MetroCard betaalt, is de overstap van metro naar bus gratis en betaal dus slecht $2,25 inclusief de metro.
 • M60: Deze bus vertrekt vanaf 106St en Broadway naar alle terminals van het vliegveld. Neem metrolijn 1 naar 103rd Street en loop 3 stadblokken. Deze bus rijdt van 05.00-01.00 uur. De reistijd in de bus is ca. 40 minuten.
 • Q48: Deze bus vertrekt vanaf Flushing Main St naar alle terminals van het vliegveld. Neem metrolijn 7 naar Mets-Willets Point en stap over op de bus. Deze bus rijdt van 04.30-01.00 uur. De reistijd in de bus is ca. 30 minuten.

Andere opties

 • Een taxi naar Manhattan duurt 20-30 minuten en kost $30-40.
 • Go Airlink Shuttle: Busjes van of naar La Guardia kosten vanaf $14 pp.
 • New York Airport Service: Commercieel busvervoer van of naar La Guardia kost $12 pp, $21 voor een retourtje. Bussen naar de stad vertrekken van 06.05-23.00 uur. Bussen naar het vliegveld van 05.10-22.00 uur. Per betalende volwassene mag 1 kind onder 12 gratis meereizen. Deze bus gaat naar Grand Central, Penn Station, Port Authority, Byrant Park of een Midtown hotel tussen 23rd en 63rd Street. Voor studenten- of seniorenkorting moet je je kaartje kopen bij hun kantoor in Grand Central. Ze bieden ook busvervoer aan naar JFK voor $13.
 • Super Shuttle: Busjes van of naar La Guardia kosten $15 voor de eerste persoon en $10 voor iedere volgende passagier die tegelijkertijd boekt (maximaal 11 personen).

Lees verder

© 2010 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New York City een paradijs voor bezoekersNew York City een paradijs voor bezoekersNew York City, ook wel genoemd de stad die nooit slaapt, en bekend als the Big Apple, herbergt een populatie van ongevee…
Welk hotel te kiezen in New York CityWelk hotel te kiezen in New York CityNew York City, ook wel bekend als de stad welke nooit slaapt. En het moet gezegd worden, er is erg veel te zien en te be…
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
Veiligheid in New York CityVeiligheid in New York CityDe enorme wereldstad New York City wordt door velen gezien als een grimmige en gevaarlijke plek, en voor sommigen vormt…

Fulda - barokstad in de RhönFulda is zeker niet de bekendste stad van Duitsland, noch de grootste. Wat de stad echter interessant maakt voor toerist…
Bronnen en referenties
 • www.mta.info
 • www.ny.com/transportation/airports/JFK.html
 • www.nyairportservice.com/
 • www.graylinenewyork.com/airport
 • www.supershuttle.com
 • www.panynj.gov/airports/ewr-airtrain.html
 • En.wikipedia.org/wiki/LaGuardia_Airport
 • www.njtransit.com
 • www.panynj.gov/path/index.html
 • www.coachusa.com/olympia/ss.newarkairport.asp
Reacties

Marina, 30-03-2016
Hallo,
Wij, mijn dochter en ik vertrekken Ma 13/06 naar NewYork we landen op JFK tegen de middag. We moeten in Manhattan geraken Hotel Metro 45 west 35th street. Hoe kunnen we daar geraken met openbaar vervoer (goed en goedkoop)

Hartelijk Dank
Marina Reactie infoteur, 30-03-2016
Hallo Marina,

Zoals het artikel beschrijft, neem je de Airtran en vervolgens de metro. Je kunt deze tripplanner gebruiken: http://www.mta.info/

Jantrao

Persoons Koen, 16-09-2012
Geachte, ik ga van 9 jan 2013 tot 13 jan 2013 naar New York in het hotel Affinia Manhattan 371 7th AVE, kan u mij zeggen met welk openbaar vervoer ik best naar het hotel ga?

Mvg Persoons Koen Reactie infoteur, 17-09-2012
Beste Koen,

1. Je geeft niet aan op welk vliegveld je aankomt, dus hoe zou ik dan moeten antwoorden?
2. Alle opties staan uitgebreid in het artikel beschreven. De beste optie is voor iedereen anders, want het hangt af van je budget en hoeveel tijd je hebt.

Succes,
Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.