Ontdek de leukste plekken van Amsterdam!

Je hebt zin om iets leuks te doen. En je kiest er voor om naar Amsterdam te gaan! Wat wil je dan doen? Denk vaak al vast over wat je het liefste wil doen. Ik heb alvast een rijtje aanraders om in de hoofdstad te bezichtigen of te beleven.

Amsterdamse bekende straten

Kalverstraat:

De drukste en bekendste winkelstraat van Amsterdam die al meer dan 600 jaar bestaat. De naam komt van de Kalvermarkt, die er tot de zeventiende eeuw werd gehouden. De Kalverstraat begint bij De Dam en eindigt bij de Munt toren. Alle grote ketens, zoals Hema, V & D en H & M hebben er hun winkels.

PC hooftstraat:

Nederlands duurste winkelstraat. Gevestigd in de wijk Oud-Zuid. Tientallen wereldmerken, zoals Louis Vuitton, Cartier, Chanel en Gucci, hebben er een winkel. Regelmatig worden er bekende Nederlanders gespot. Dure auto’s staan er altijd wel geparkeerd en vrijwel alle grote merken willen alleen een winkel in de P.C. Hooftstraat en nergens anders in Amsterdam.

Damrak:

Tussen het centraal station en de Dam in ligt het Damrak. Het is voor toeristen de eerste kennismaking met de stad. Je vindt er diverse souvenirshops, eettentjes en drukke cafés. Belangrijke gebouwen aan de straat zijn o.a. winkelketen Bijenkorf en de Beurs van Berlage. Als Nederlander kun je ongestoord over het Damrak lopen. Als toerist echter word je voortdurend aangesproken en worden je tours en accommodatie aangeboden

Negen straatjes:

Gevestigd in negen kleine straatjes in het centrum van Amsterdam. Een absolute hotspot voor alternatieve shoppers. Je vindt er tweedehands kledingzaken, vintage winkels, desingerboetieks en hippe kledingmerken. De straatjes zijn zijstraten van de grote grachten, zoals de Herengracht en Keizersgracht. De straatjes heten Berenstraat, Gasthuismolensteeg, Hartenstraat, Huidenstraat, Oude Spiegelstraat, Reestraat, Runstraat, Wijde Heisteeg en de Wolvenstraat.

Markten

Albert Cuyp:

Een beroemde dagmarkt. Gelegen op een deel van de Albert Cuypstraat, tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woutstraat, in de wijk De pijp. Vernoemd naar Albert Cuyp, een kunstschilder uit de zeventiende eeuw. Sinds 1905 een officiële, vrije markt. Je vindt er groenten, fruit, vis, kleding, elektronische apparatuur en vooral een dwarsdoorsnede van de Amsterdamse, multiculturele bevolking.

Noordermarkt:

De markt bekend om die er elke maandag en zaterdag gehouden wordt. Je vindt er vooral tweedehands kleding. Belangrijk is het om er ’s ochtends vroeg bij te zijn. Rondom de markt zitten hippe cafés en eetgelegenheden. Het plein werd in 1616 aangelegd, toen nog als Prinsenmarkt. Later, in 1623, bij de oplevering van de Noorderkerk, werd het plein in de volksmond Noordermarkt genoemd. Dit werd ook de officiële naam.

Waterlooplein:

Een plein in de Amsterdamse binnenstad. Zes dagen per week (niet op zaterdag) is er een vlooienmarkt. Er zijn ongeveer driehonderd kramen. Hier koop je tweedehands kleding, Chinese shirtjes, planten, prullaria en heel veel meer. Eén van de hotspots voor de alternatieve shop-a-holic. Het Waterlooplein ontstond in 1882, toen de Leprozengrecht en de Houtgracht gedempt werden. Bij het plein zitten een paar cafés en een alternatieve kledingwinkel.

Dappermarkt:

Een warenmarkt met ongeveer 200 marktkramen. Op de Dappermarkt vindt u alles wat u van een echte Wereldmarkt mag verwachten. Etenswaren van dichtbij en ver weg, huishoudelijke artikelen, kleding en schoeisel, bloemen en planten en nog veel meer. De markt vindt iedere dag plaats behalve op zondag. Een multi-culturele warenmarkt in Amsterdam-Oost. De Dappermarkt trekt dagelijks vele duizenden bezoekers uit het gehele land en is meer dan een toeristenmarkt.

Museum

Rijksmuseum:

Het grootste en belangrijkste museum van Nederland. Er zijn ruim tweehonderd zalen. Je vindt er onder meer werk van Rembrandt, waaronder de Nachtwacht. De collectie beslaat meer dan één miljoen stukken. Het museum is eigendom van de staat. Doel van het Rijksmuseum: de Nederlandse geschiedenis laten zien en uitleggen aan zo veel mogelijk landgenoten (en toeristen). Je vindt het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade.

Vincent van Gogh museum:

Museum gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh(1853-1890). Gevestigd aan de Paulus Potterstraat en het Museumplein. Je vindt er ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van de wereldberoemde meester. Daarnaast is ook de verzameling Japanse prenten van Van Gogh er te zien. Een bezoek aan het museum staat op het programma van iedere (internationale) toerist.

Anne Frankhuis:

Een monument ter nagedachtenis van het Joodse meisje Anne Frank en haar familie. Gevestigd aan de Prinsengracht 263-265. Sinds 1960 een museum. In de jaren negentig verbouwd en gerestaureerd. Onder meer het Achterhuis, waar de familie Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef, werd volledig teruggebracht tot de originele staat. Zo kan iedereen zich een nog beter beeld vormen van de situatie waarin Anne Frank haar wereldberoemde dagboek schreef.


Scheepsvaart museum:

Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn, gebouwd in 1656 als magazijn voor de marine. De collectie, die tot de belangrijkste ter wereld behoort, vertelt het verhaal van het Nederlandse maritieme verleden

Uitgaan

Rembrandtplein:

Groot plein in de binnenstad. Bekend als één van de uitgaanscentra van de stad. Er zitten dance-clubs, theaters en cafés. Ook zijn er veel terrasjes. Onder meer de Reguliersbreestraat, Reguliersgracht, Amstelstraat en Utrechtsestraat komen op het plein uit. Overigens heette het plein vroeger Botermarkt. Later, in 1876, werd het vernoemd naar de bekende kunstschilder Rembrandt.

Leidse plein:

Het bekendste plein van de stad. Het ligt in het verlengde van de Leidsestraat. Een toeristische hotspot, vooral door de vele terrassen en - in de zomer - straatartiesten. Bekende gebouwen aan het plein zijn de Stadsschouwburg, poppodium de Melkweg (in een zijstraat), theater De Balie, het American Hotel en Paradiso(op een steenworp afstand).

Paradiso:

Wereldberoemde poptempel. In 1968 opgericht als jongerencentrum, later een cultureel centrum. Paradiso is gevestigd in het oude kerkgebouw van de Vrije Gemeente in Amsterdam. Gebouwd in 1879-1880. Je vindt Paradiso aan de Weteringschans, op een steenworp afstand van het Leidseplein. Vele bekende bands traden er op. Voorbeelden hiervan zijn de Rolling Stones, Nirvana, U2 en iedere bekende Nederlandse groep of soloartiest

Melkweg:

Vooral bekend als poppodium. Tegenwoordig een zogenoemd multimediacentrum. Je kunt er dansen, bandjes kijken, naar het theater gaan en films kijken. Gevestigd aan de Lijnbaansgracht, een zijstraat vanhet Leidseplein. Op de plek waar nu de Melkweg staat stond in de achttiende eeuw al een suikerraffinaderij. Later werd het een Melkfabriek. Vanaf 1972 kreeg het de bestemming die het vandaag de dag nog heeft. Bekende bands, zoals Nirvana en Fun Lovin’ Criminals, traden er al eens op.

Jimmy Woo:

Jimmy Woo is een succes in de Amsterdamse uitgaanswereld. Mede dankzij het deur beleid (De dames en heren aan de deur verkopen graag ‘nee’) blijft Jimmy Woo exclusief en misschien wel een beetje overrated. De club ziet er super uit. Bij binnenkomst vindt je eerst een grote lounge ruimte waar tafeltjes zijn te reserveren zoals bekend van grote clubs in bijv Parijs en Zuid Frankrijk. Dat dit niet voor iedereen is weggelegd blijkt ook wel wanneer na een avondje feesten de rekening de tafel bereikt… Onder de lounge bevindt zich de grote danszaal met duizenden lampjes in het plafond waar vooral in het weekend een melange van mensen los gaat op de tunes van de DJ. Dat niet alleen Amsterdammers Jimmy Woo gevonden hebben blijkt wel uit de grote aantallen nationale en internationale bekendheden die hier wekelijks

Bekende uitstap tripjes

De wallen:

De één vindt het fantastisch, de ander walgt ervan. Feit is dat de Wallen een topattractie zijn voor toeristen. In meerdere straten staan prostituees achter de ramen. Internationaal staan de Wallen bekend als Red Light District. Dit komt door de rode lampjes die voor de ramen van de prostituees branden. Ook bekende clubs, zoals de Bananenbar, Casa Rosso en Yab Yum zitten er. 's Avonds kan de sfeer er onprettig zijn. Je bent er binnen zo’n tien minuten wandelen vanaf het centraal station.

De Jordaan:

Van oorsprong een typische volkswijk. Ook vandaag nog één van de gezelligste buurten van Amsterdam. De Jordaan ligt tussen het water van de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht. De wijk werd gebouwd in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Zeker aan het einde van de vorige eeuw werd het een populaire woonbuurt voor yuppen. Nog steeds is de buurt met de vele leuke kroegen een topplek!

De Pijp:

Eén van de hipste buurten van Amsterdam. Onderdeel van stadsdeel Oud-Zuid. Het is een populaire plek om te wonen. Én het is een uitgaansbuurt; je vindt er vooral veel cafés. De Pijp ligt zuidelijk van het centrum. Belangrijke wegen in de wijk zijn de Ceintuurbaan, Stadhouderskader, Ferdinand Bolstraat, Van Woustraat en Amsteldijk. Ook de Albert Cyupmarkrt, een populaire dagmarkt, kun je terugvinden in de Pijp.
© 2010 - 2024 Glam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Bezienswaardigheden in AmsterdamBezienswaardigheden in AmsterdamIn vakantietijd boeken veel mensen een stedentrip. Rome, Parijs en Londen zijn populaire steden. Maar waarom doe je niet…
Bezienswaardigheden in AmsterdamAmsterdam, de hoofdstad van Nederland. Een mooie stad om veel te beleven en waar veel mag. Rond 1300 kreeg Amsterdam sta…
Medische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet die mensen gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn of kanker wordt vanaf 1 januari 2012 door Achmea ver…

Salamanca, de gouden stadSalamanca, de gouden stadSalamanca wordt ook wel de ‘Ciudad Dorada’ (Gouden Stad) genoemd, vanwege de steensoort, waarmee haar vele monumenten zi…
Parijs - de groene stadParijs is een groene stad met een groot aantal parken, tuinen en bossen waar alle inwoners zich van tijd tot tijd kunnen…
Glam (16 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.