Essaouira met zijn beschermde medina en zijn mooie haven

Essaouira met zijn beschermde medina en zijn mooie haven Essaouira is een vissersdorpje, dat met zijn haven aan de Atlantische kust ligt. Het plaatsje stond oorspronkelijk bekend als Amogdul Bereber, wat ook wel vertaald kan worden als “goed beschermd”. Toen het later onder de Portugezen viel werd het omgedoopt tot Mogdora en later Mogador door de Spanjaarden. Vandaag da dag, is de stad bekend onder de Arabische naam Essaouira, al is het historische verleden van Mogador of Mogdorsa nog helder zichtbaar.

De medina op de lijst van Unesco werelderfgoed

De medina van Essaouira is door Unesco op de lijst van wereld erfgoed geplaatst, als goed bewaard gebleven, begin 18e eeuwse, door stadsmuren versterkte medina. De soukh van Essaouira ligt geheel binnen de oude medina en loopt vooral via de twee hoofdstraten van oost naar west. De soukh kenmerkt zich door de rechte lange straten, wat vrijwel uniek is in Marokko.

Joodse cultuur

Zoals al eerder gezegd draait het dan vooral om de twee hoofdstraten, met daaromheen ook de zijstraatjes. Van oudsher zijn de oude ambachten hier goed vertegenwoordigd. Je vindt er veel houtsnijwerk, tapijten, schilders en de zilverhandel. De zilverhandel is hier zeer bekend en ten zuiden van de Soukh is er een apart gedeelte, vol met sieraden winkeltjes. De zilverhandel is in Essaouira zo gerezen door de succesvolle Joodse handelaren. De Joodse gemeenschap is sowieso goed vertegenwoordigd in Essaouira en zoals ook in andere steden van Marokko, bezit Essaouira een Joodse begraafplaats, zijn synagoge en de mellah(joodse wijk).

Kanonnen

Zeker de moeite waard ook, is een bezoekje aan de noordelijke stadsmuur. Je loopt langs smalle steegjes met allerlei kunsthandel, naar de stadsmuur. Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht op de zee en de rotsformaties aan de kust. Op de muur zelf kun je genieten van de Portugese architectuur en de kanonnen die op zee zijn gericht, alsof er elk moment een aanval van schepen afgeslagen kan worden. Wat betreft architectuur kun je, je hart ophalen, want naast de Portugese invloeden vindt je ook Franse en Spaanse bouwwerken.

Uitwaaien langs de zee

Als je eventjes genoeg hebt van de medina, dan kan je een wandeling gaan maken langs de boulevard Mohamed V. Je loopt hier langs de zee en je kunt hier lekker uitwaaien. Het is zeker aan te raden om een jasje of extra vest mee te nemen, als je naar Essaouira gaat. Er staat namelijk 9 van de 10 keer een stevig wind vanuit zee. Essaouira en omgeving zijn dan ook al geruime tijd bekend onder de surfers die van her en der komen om de golven te beproeven. Aan de andere kant van de boulevard vind je veel hotels, waaronder ook een aantal grote met vijf sterren.

Vis eten in de haven

Daar waar de Boulevard en de Medina elkaar ontmoeten, vinden we de mooie haven. Het klassieke beeld van blauwe vissersbootjes, de meeuwen en de vishandel vindt je hier helemaal terug. De vissersboten varen de hele dag uit en meren weer aan, zodat zij de volgende lading vis binnen kunnen brengen. Je kunt dus altijd genieten van verse vis. In de haven zelf staat een restaurant waar je eventueel wat kunt gaan eten. Je moet er echter nier raar van opkijken, als je eten wordt opgediend, terwijl jouw partner zijn maaltijd al heeft genuttigd. Wat je zeker niet moet laten, is het bezoeken van één van de eetkraampjes die aan het begin van de haven staan. Je kiest hier je sardientjes uit, wat garnalen en wat er nog meer bij de dagvangst zit. Na een aantal minuten eet je heerlijke, vers gegrilde vis! Op het terrein van de haven vind je verder nog een uitkijktoren die je een prachtig uitzicht biedt op de medina en de zee.

Essaouira is bekend als de “place to be” voor als je even heerlijk wil relaxen aan de zee, genietend van de binnenkomende vissersbootjes bij de ondergaande zon.
© 2010 - 2024 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in EssaoiraVakantie in EssaoiraVeel Nederlandse vakantiegangers die een rondreis door Marokko maken plannen ook om naar het vissersdorp Essaouira te ga…
El Jadida bij Casablanca in Marokko: werelderfgoed!El Jadida (voor de Portugezen Mazagan) was lange tijd de enige nederzetting in West-Afrika voor de Portugezen. Deze werd…
Huis of vakantiehuis kopen in MarokkoEen huis kopen in Marokko, wat komt daar eigenlijk bij kijken? Waar moet je zoal rekening mee houden en waarom zou je ei…
Exporteren naar MarokkoExporteren naar MarokkoVeel Marokkaanse Nederlanders drijven handel met hun voormalige thuisland. Dat komt omdat ze de taal goed kennen en ook…

Groningen stad: uitgaan, winkelen, bezienswaardighedenGroningen stad: uitgaan, winkelen, bezienswaardighedenGroningen is een leuke stad waar je voor van alles en nog wat terecht kunt. Je kunt er leuk winkelen, uitgaan, gaan eten…
Manokwari, stad in de Vogelkop van Nieuw-GuineaManokwari, stad in de Vogelkop van Nieuw-GuineaManokwari is de huidige hoofdstad van West-Papua, de westelijke helft van de provincie Papua. Eigenlijk is Papua dus twe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Waldomiguez, Pixabay
  • http://veelzijdig-marokko.blogspot.com/
Emen (43 artikelen)
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.