Top Vijf Attracties in Hong Kong

Hong Kong is een enorm grote stad, en het is makkelijk om te verdwalen. Het is moeilijker om te besluiten wat te doen, als je slechts beperkt de tijd hebt om rond te kijken. Ik was onlangs een week in Hong Kong, en dit is de top vijf van mijn favoriere activiteiten.

The Peak

The Peak is bovenop de berg die over Hong Kong Island uitkijkt. Je gaat met een klein treintje hartstikke steil, bijna recht omhoog. De trein is al een attractie op zichzelf. Maar eenmaal boven op het uitkijkplatvorm kun je genieten van een spectaculair uitzicht, 360 graden rond. Je kijkt aan de ene kant uit over de skyline van Hong Kong Island, Victoria Harbour, Kowloon en het vaste land erachter. Aan de andere kant kun je genieten van het uitzicht over zee, de bergen, en de kleine eilandjes aan de kust.

Het is het leukst om aan het einde van de middag te gaan. Dan kun je alles eerts bij licht bekijken. Wacht dan de spectaculaire zonsondergang af, en zie hoe Hong kong langzaamaan verandert in een zee van gekleurd licht. Neem daarna een kijkje in het kleine pittoreske dorpje bovenop de berg. Kleine gekleurde huisjes en gezellige restaurantjes, en vol met groen.

Temple Street Night Markets

De naam zegt het al, deze markt bevindt zich in de Temple Street in de wijk Kowloon. De markt begint rond 4 uur ‘s middags en gaat door tot ver in de avonduren. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of het wordt hier verkocht. Het meeste wat verkocht wordt zijn echter goedkope souvenirs en allerlei nagemaakte designer producten, zoals tassen, kleding, horloges en sieraden. Maar er wordt meer verkocht, zoals prachtige sieraden, de mooiste mah jongg spellen (traditioneel Chinees spel), hebbedingetjes zoals poppetjes, plastic telefoons in de vorm van cola blikjes en nog veel meer.

In de straten om de markt heen vind je overal kleine standjes met eten en kleine, maar goede restaurantjes, waar men voornamelijk vis op de menu-kaart heeft staan. En wat later op de avond vind je er ook veel straattheater, zoals Chinese opera’s en dansvoorstellingen. Deze markt is een absolute must, als je je in Kowloon bevindt.

Cheung Chau

Dit is een klein eilandje, iets ten westen van Hong Kong Island. Neem de ferry vanaf Hong Kong Island, dit is een mooie boottrip van ongeveer 30 a 40 minuten. De aankomst in de haven is geweldig, je bevindt je ineens in een volledig andere wereld. Hong Kong is druk, met mensen en verkeer, en vol gebouwd met wolkenkrabbers. Cheung Chau is rustiek en landelijk. De haven ligt vol met gekleurde vissersbootjes, de huisjes hebben maximaal 2 verdiepingen en zijn ook in vrolijke kleuren geverfd. Er zijn nauwelijks auto’s op het eiland, en het medium van vervoer is de fiets.

Het enige element dat niet klopt met het prachtige eiland, is de McDonalds direct tegenover de aanlegplek van de ferry. Maar alle andere winkels en restaurantjes zijn in het bezit van de lokale bevolking. Bij elk restaurant staan enorme aquaria, waar je je eigen vis of schaaldieren kunt uitzoeken. Deze zijn allemaal gevangen door de lokale bevolking, en worden direct voor je klaargemaakt. Heerlijk en goedkoop eten. Als je nog geen honger hebt, kun je ook deelnemen aan een thee ceremonie in een van de theewinkeltjes. Hier legt de winkeleigenaar uit hoe een thee ceremonie werkt, en mag je een aantal verschillende soorten thee proeven.

Huur na het eten een fiets om op je gemak over het eiland te fietsen. Lopen kan ook prima, het is niet zo heel groot. Op het eiland zijn twee tempels, die je gratis in mag. Beiden zijn erg kleurrijk versierd, met overal beelden en platen van de verschillende goden, en veel wierrook. Je kunt makkelijk een dag volmaken op Cheung Chau. Maar als je niet zoveel tijd tot je beschikking hebt, is een halve dag ook genoeg om het eiland te bekijken.

Big Buddha en Po Lin Klooster

De naam zegt het al, dit is een enorm groot boeddha standbeeld. Neem de ferry of de metro naar Lantau Island. Vanaf hier kun je met de Ngong Ping 360 kabelbaan naar de top van de berg waarop de Big Buddha zich bevindt. De kabelbaan is 5,7 km lang en het uitzicht is spectaculair. Je kunt er nu ook voor kiezen om een Crystal Cabin met een glazen bodem te nemen, zodat je nog beter van je omgeving kunt genieten. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Eenmaal boven stap je uit in een klein dorpje, volledig opgezet voor de toeristen. Hier zijn allemaal restaurants, cafes en souvenirwinkels. Probeer een bezoek buiten het weekend om te plannen, omdat je anders verdwijnt in de massa toeristen en Hong Kongse aanbidders op dag-uitstapje.

Vanaf hier is het maar een klein stukje lopen naar de Po Lin Klooster en de Big Buddha. Het Po Lin Klooster is prachtig geschilderd en versierd met honderden gouden, groene en rode decoraties. Er is een bibliotheek met alle informatie over het Boeddhisme die je je kunt wensen. Je kunt er ook heerlijk vegetarisch eten. Je kunt ook je eigen eten meenemen voor een picninc, je mag echter geen vlees nuttigen of bij je hebben binnen de muren van het klooster. En natuurlijk wordt er volop wierook verkocht in alle soorten en maten, om te branden in grote zandpotten.

Loop nu door naar de Big Buddha. Dit is de grootste bronzen, zittende Buddha in de open lucht van de wereld. Hij zit bovenop een bergtop en kan van ver in de wijde omgeving gezien worden. Hij werd gemaakt in China, en de constructie duurde 10 jaar. Hij weegt 250 ton en was eindelijk klaar in 1993. Om omhoog te klimmen naar de Boeddha moet je een trap op van 268 treden. Eenmaal boven is er een klein museum in de Buddha, maar dat is niet heel bijzonder. Een beetje lastig was ook dat de meeste informatie in het Chinees was, niet mijn sterkste punt. Het uitzicht vanaf het platvorm waar de Boeddha op zit is wel de moeite waard van het omhoog klimmen.

The Happy Valley Race Courses

Dit is een grote racebaan voor paardenraces, en erg populair onder de bewoners van Hong Kong en al zijn toeristen. Menigeen vergokte hier zijn fortuin, of verdiende juist een vermogen.

Het complex bevindt zich op het Hong Kong Island. Er worden bijna dagelijks races gehouden, maar check dit wel even voordat u langs gaat, om er zeker van te zijn dat u uw weddenschap kan plaatsen. Al het wedden gaat tegenwoordig elektronisch, maar de spanning en het enthusiasme waarmee paardenraces gepaard gaan zijn nog net zo groot als ten tijde van de eerste race, ongeveer 150 jaar geleden. Dus plaats een weddenschap op een paard, en ga op in het geschreeuw en enthusiasme van het publiek. Let er wel op dat je niet al je vakantiegeld opgokt!

Het Museum van de Paardenraces is vlakbij, en hier vindt je fascinerende verhalen over de paardenraces in China. Over zowel de geschiedenis van deze sport, als over de hedendaagse activiteiten op het gebied van de paardenraces.

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in Hong KongBeleggen in Hong KongDe beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijv…
Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…
Kleding: Het merk EspritKleding: Het merk EspritEsprit is een kledingmerk dat de laatste jaren erg aan bekendheid heeft gewonnen. In Nederland is het één van de best ve…
Hongkong, een geschikte stop-over bestemmingHongkong, een geschikte stop-over bestemmingHongkong is onderdeel van de Volksrepubliek China. Het grootste gedeelte van het land is een schiereiland, grenzend aan…

Informatie over Middelburg, Geschiedenis van MiddelburgHeden ten dagen is de stad Middelburg de hoofdstad van de provincie Zeeland. De stad is gelegen op 51*30' Noorder Breedt…
Langs de Saône: de Bourgondische stad TournusLangs de Saône: de Bourgondische stad TournusAan de oevers van de Saône ligt een klein stadje, Tournus. Deze Bourgondische stad die tevens de poort naar het zuiden v…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.