Italië – Florence, geboorteplaats van de renaissance

Italië – Florence, geboorteplaats van de renaissance De Italiaanse stad Florence – in het Italiaans Firenze genaamd – is een wereldberoemde stad, die vooral vanwege haar overdosis aan kunstschatten, musea, parken en historische gebouwen een belangrijke toeristische trekpleister is geworden. Tevens is Florence wereldwijd gezien een belangrijke handelsstad.

Kerken en paleizen

Het beeld van Florence is vooral die van een stad die vol staat met historische gebouwen. De zogenaamde panden waar een verhaal achter zit. Met een rijke geschiedenis is het dan ook helemaal niet gek dat Florence een stad met verhalen is. Er valt over ieder bouwwerk wel wat te vertellen. Nergens zit geen verhaal achter. Door de hele stad heen zijn ontzettend veel kerken en paleizen gebouwd. Een ervan springt veelvuldig in het oog, in de vorm van de prachtige koepel van de Santa Maria del Fiore-kathedraal.

Renaissance

Tevens is Florence de geboorteplaats van de renaissance, de kunststroming die rond 1400 op is komen zetten. Een van de bekendste kunstenaars uit die tijd en die kunstrichting is Michelangelo. Van hem is het beeld David te zien, dat ruim vijf meter hoog is en nu voor de Galleria dell’Accademia is te bezichtigen. Renaissance en Florence worden vaker dan eens in dezelfde adem genoemd.

Piazza della Signoria

Niet ver van het hoge beeld van Michelangelo bevindt zich het stadscentrum, het hart van Florence, met een karakter waar de oudheid nog steeds in terug te zien is. Dat hart wordt gedomineerd door het Piazza della Signoria, waaraan ook het beroemde kunstmuseum Uffizi te vinden is. Op dit pleintje kun je rustig zitten en van het uitzicht – en de mensen – genieten. Ook kun je hier genieten van de typische Italiaanse koffie, waar de Italianen heer en meester in zijn.

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is een van de weinige bruggen over de rivier de Arno, die niet verwoest werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De brug is gebouwd in 1345 en op de brug bevinden zich winkeltjes. Daarboven bevindt zich een gang die in 1565 is aangelegd, voor de familie De Medici. De familie vond de brug boven de winkels noodzakelijk, omdat ze zich liever niet onder het gewone volk begaf.

Boboli-tuinen

Voor wie wat anders wil dan kunst en cultuur zijn er ook nog de Boboli-tuinen. Deze zijn aangelegd door de familie De Medici volgens de principes van de renaissance. Geometrisch gesnoeide buxushagen, afgewisseld met wildere bosjes steeneiken. Ook bevinden zich veel waterpartijen en fonteintjes in deze tuinen. Wanneer het warmer is bieden deze een prima verkoeling.

Piazzale Michelangelo

Een bezoekje aan het Piazzale Michelangelo kan zeker geen kwaad. Vanaf hier wordt een spectaculair uitzicht gegund over Florence. Prima om bij te komen van een lange dag vol wandelingen en bezienswaardigheden. Drink hier wat of nuttig een hapje uit de typisch Florentijnse keuken.

Florentijse keuken

Het eten dat gemaakt wordt in de Florentijse keuken lijkt meer op het eten op het platteland dan op het hogere koken, waar de Italianen bekend om staan. Bij het koken hecht men veel waarde aan het gebruik van eerlijke, weinig bewerkte ingrediënten, die ook nog eens van hoge kwaliteit zijn. Veel gerechten hebben vlees als basis. Normaal gesproken wordt – volgens traditie – het hele dier gegeten. Typische antipasti zijn de crostini toscani. Dat zijn licht geroosterde ronde broden met pastei op basis van kippenlever, rauwe ham en verschillende soorten worst. Een gerecht uit deze keuken is dan ook zeker aan te bevelen.

Vliegen naar Florence

Vanuit Amsterdam zijn er veel vluchten naar Florence. Sommige gaan in één keer door, anderen hebben een tussenstop. Een ticket naar Florence hoeft ook niet heel erg prijzig te zijn. In sommige gevallen heb je een retourtje voor om en nabij de 150 euro. De luchthaven Florence Amerigo Vespucci Airport bevindt zich vlakbij (5 km) de stad.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Wanneer je door Firenze, ook Florence genoemd, wandelt adem je gewoon cultuur en geschiedenis in. Niet enkel vind je er…
Hoe vind je goedkope vliegtickets?Hoe vind je goedkope vliegtickets?Wist je dat je flink wat geld kunt besparen op je vliegtickets? Vliegtickets kunnen behoorlijk aan de prijzige kant zijn…
Vliegtickets voor Los AngelesVliegtickets voor Los AngelesWil jij naar Los Angeles reizen? Dan heb je een vliegticket nodig. Er zijn allerlei mogelijkheden voor vliegtickets naar…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…

Volendam: een toeristisch dagje uitNiet alleen voor toeristen is Volendam een geweldig dagje uit. Er is daar van alles te doen voor zowel jong als oud. Het…
Arnhem toerismeAl sinds 1900 weten toeristen de stad Arnhem te vinden. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bedrijfstak ter we…
Bronnen en referenties
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.