De gemeente De Panne (België)

De gemeente De Panne (België) De gemeente De Panne, badplaats met een internationaal karakter, ligt slechts op enkele kilometers van de Franse grens verwijderd. Het strand, dat bij eb op meerdere plaatsen 250 meter breed wordt, is bij uitstek geschikt voor de zeilwagensport. Samen met het natuurreservaat van de Westhoek en de uitgestrekte duingebieden vormt De Panne het ideale decor voor een flinke wandeling.

Situering De Panne

Op het Esplanadeplein, niet ver van het strand staat het monument voor Koning Leopold I, dat herinnert aan het feit dat de eerste Belgische vorst hier in 1831 voet aan grond zette.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde De Panne een belangrijke rol voor het koningshuis. Koningin Elisabeth verbleef gedurende deze periode in De Panne. Het hoofdkwartier van koning Albert was in Veurne gevestigd, op zo'n vijf kilometer van De Panne.

Praktisch

Hoe kom je er het gemakkelijkst? De Panne ligt in een uithoek van België aan de Franse grens en is het vlotst bereikbaar via de N 34.

Eenmaal in De Panne aangekomen kun je gedurende het hele jaar terecht aan het infopunt gemeentehuis bij de dienst toerisme voor meer informatie. In juli en augustus kan men eveneens terecht bij het infopunt op het strand.

De Panne biedt anno 2018 eveneens gratis internet aan. Hierbij fungeert het gemeentehuis als hotspot. Al wie over laptop, smartphone of tablet beschikt kan hier gebruik van maken.

In de omgeving

Westhoek

Rondom de badplaats De Panne strekken zich meerdere duingebieden uit; het westelijk deel hiervan, de Westhoek, is een natuurreservaat dat eigendom van de overheid is. Met haar oppervlakte van 340 ha loopt het duingebied tot aan de Franse grens. Om alle geheimen van dit gebied te ontdekken kunnen wandelingen met een gids worden gemaakt. Wie het gebied graag wil ontdekken zonder hulp van een gids kan een van de vijf bewegwijzerde wandelpaden volgen met een lengte van 1,6 tot 2,6 km.

De voornaamste plantensoorten die men in de Westhoekduinen terugvindt zijn de kruipwilg, duindoorn en vlier.

Oosthoek

Ten oosten van De Panne ligt het gemeentelijk natuurreservaat 'Oosthoek.' Dit duin- en boslandschap met een oppervlakte van 61 ha ligt vlakbij 'De Nachtegaal' waar men meer info krijgt over de fauna en flora van de streek.

Calmeynbos

Het Calmeynbos is maar liefst 66 ha groot en ademt sport. Het is een heerlijk bos om te fietsen, mountainbiken, wandelen of paard te rijden. Dit bos, nog geen twee kilometer van de Vlaamse kust verwijderd, herbergt divers dier- en plantenrijk. De meest voorkomende dieren zijn de wielewaal en de groene specht. Tevens is dit de ideale bestemming voor wie zee en bos op éénzelfde dag wil combineren.

Adinkerke

In Adinkerke ligt het pretpark Plopsaland. Het bekendste pretpark van België waarbij de bekende tv-figuren zoals Samson en Gert en kabouter Plop en zijn vriendjes centraal staan, ligt drie km verwijderd van het centrum van De Panne. Een uitstap die de allerkleinsten niet snel zullen vergeten. In 2018 opent Plopsaland zijn deuren van april tot en met oktober.

Restaurants

De Panne kent ook heel wat adresjes om te eten. Het aanbod varieert van gereputeerde restaurants tot hedendaagse eetgelegenheden met een klassiek culinair register. Ook op de zeedijk liggen enkele moderne tavernes recht tegenover het koning Leopold I-monument. Enkele adressen zijn: Hostellerie Le Fox, Le Flore, Imperial, ...

Hotels

De meeste hotels bevinden zich op wandelafstand van de zeedijk. Het aanbod van hotels varieert tussen zowel moderne als sobere inrichting. Enkele adressen zijn: Hotel Donny, Royal, ...

Campings

Alle campings in De Panne openen (anno 2018) hun deuren van maart/april t.e.m. september. De campings bieden steeds een mix aan tussen plaatsen voor tenten en caravans. Enkele adressen zijn: Kindervreugde, Week-end, ...

Voor meer info kunt u terecht op www.depanne.be
© 2018 - 2024 Alessandro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Panne, een oase van rust aan de Belgische kustAlle informatie voor wie een reisje of daguitstap plant naar deze Belgische kustgemeente gelegen vlakbij de Franse grens…
De Panne, laatste Belgische badplaats voor FrankrijkDe Panne, laatste Belgische badplaats voor FrankrijkNet zoals Knokke-Heist de laatste badplaats is voor Nederland in het oosten, is De Panne de laatste badplaats voor Frank…
Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Welk kind kent ze nu niet? Kabouter Plop, Maya de Bij, Wicky de Viking, Bumba en Mega Mindy om er maar een paar te noeme…

Opgelicht in Parijs: de schaduwzijde van de verlichte stadOpgelicht in Parijs: de schaduwzijde van de verlichte stadParijs, de stad van de liefde, de lichtstad, het centrum van cultuur en mode. De stad biedt schitterende bezienswaardigh…
Carry-le-Rouet, parel aan de Blauwe KustCarry-le-Rouet, parel aan de Blauwe KustCarry-le-Rouet is een gemeente in het departement Bouches-du-Rhône (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur) in Zuid-Frankrijk.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ahill88, Pixabay
  • http://www.depanne.be/
Alessandro (5 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.