InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Steden > Sofia, Bulgarije: voordelige stedentrip vol historie

Sofia, Bulgarije: voordelige stedentrip vol historie

Sofia, Bulgarije: voordelige stedentrip vol historie Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, heeft genoeg te bieden voor een leuke stedentrip. Dankzij de lange historie en diverse culturele invloeden zijn er veel interessante bezienswaardigheden en musea. Andere pluspunten zijn de goede bereikbaarheid en de lage prijzen. Een aantal low-budget-luchtvaartmaatschappijen verzorgt directe vluchten vanuit Nederland en België. Het stadscentrum is snel, makkelijk en voordelig te bereiken vanaf de luchthaven. De prijzen van voedsel en horeca zijn ruim de helft lager dan in Nederland. Dit alles maakt Sofia een bestemming voor reizigers die zoeken naar een voordelige stedentrip en houden van winkelen, cultuur of historie.
Sint Joris kerk / Bron: Onbekend / Wikimedia CommonsSint Joris kerk / Bron: Onbekend / Wikimedia Commons

Sofia biedt veel interessante bezienswaardigheden

Hoewel geen mondaine hoofdstad, is in Sofia genoeg te beleven voor een lang weekend weg. De zomer is de beste periode. De temperatuur is dan tussen de 25 en 30 graden Celsius en er is relatief weinig neerslag. Sofia is een van de oudste steden in Europa, met een historie die teruggaat tot de achtste en zevende eeuw voor Christus. De overheersing door verschillende volken en culturen, zoals de Romeinen, de Thraciërs en de Ottomanen, en de invloed van verschillende religies heeft een divers aanbod aan bezienswaardigheden opgeleverd. Er zijn kerken van verschillende religies, vele musea (niet alle even interessant), theaters en parken (met festivals). Aanraders zijn:
 • St. Alexander Nevsky Kathedraal, één van de grootste Oosters Orthodoxe kathedralen ter wereld.
 • Open archeologische opgraving van Romeinse overblijfselen (rond en in het metrostation Serdica).
 • St. Sophia kerk uit de zesde eeuw, de naamgever van de stad.
 • St. Joris kerk, vindt zijn oorsprong in de vierde eeuw en is een UNESCO werelderfgoed.
 • Banya Bashi moskee, een van de grootse in Europa, uit 1576.
 • De Boyana kerk (veertiende eeuw) met fresco’s staat ook op UNESCO lijst. Bevindt zich aan de voet van de berg Vitosh.
 • Nationaal Archeologisch museum, gehuisd in de oudste en grootste Ottomaanse moskee.
 • Nationaal Kunstmuseum in het voormalig koninklijk paleis.
 • Nationaal Historisch museum, met vele Thracische schatten, harnassen en bewapening.

Sofia is uitstekend bereikbaar

Een sterk pluspunt van Sofia is de bereikbaarheid met directe en voordelige vluchten. Ook de connectie van de luchthaven en het stadscentrum is snel en goedkoop. Het stadscentrum is compact en overzichtelijk, met goed openbaar vervoer.

Kort en voordelig vliegen vanuit Nederland en België

Er zijn anno 2017 directe vluchten naar Sofia vanuit Schiphol (Transavia en Bulgaria Air), Eindhoven (Ryanair), Brussel (Bulgaria Air), Charleroi (Wizz) en Dortmund (Wizz). De vluchtduur is relatief kort: 2:30 uur (vanuit Brussel) en 2:45 uur (vanuit Schiphol), vergelijkbaar met bestemmingen in Spanje. Transavia vliegt sinds 2017 op Sofia en biedt zeer voordelige vliegtickets als u ruim voor vertrek boekt.

Goede verbinding luchthaven Sofia en stadscentrum

De luchthaven ligt 11 km van het centrum van Sofia. Per metro of taxi is het stadscentrum in ongeveer 20 minuten te bereiken. De moderne metrolijn (Lijn 2/blauwe lijn) vertrekt aan de oostzijde van Terminal 2 en rijdt tussen 5 uur en middernacht. De ticketprijs is 1,6 Lev (0,82 euro) (2017) en geldt voor elke bestemming. Tickets zijn te koop bij de ticketmachine of bij de balie. Een taxirit naar het centrum met de officiële taxiservice O.K. Supertrans kost ongeveer 20 Lev (10 euro) (2017). Vraag naar een ticket bij de balie van het bedrijf in de aankomsthal van Terminal 2. Het advies is geen rit te nemen van andere taxibedrijven of van mensen die u in de aankomsthal benaderen. De kans is groot dat u dan duurder uit bent.

Compact en overzichtelijk stadscentrum

Het stadscentrum is goed te belopen en herbergt de belangrijkste bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en winkelcentra. Eventueel neemt u de metro of taxi of huurt u een fiets als u wat verder wilt. Bijvoorbeeld naar de parken aan de rand van het stadscentrum of het Nationaal historisch museum. Let bij het aanhouden van de taxi goed op de tarieven. Sommige taxibedrijven gebruiken een logo dat sterk lijkt op O.K. Supertrans, maar zijn duurder.

Vitosha boulevard / Bron: Stolichanin / Wikimedia CommonsVitosha boulevard / Bron: Stolichanin / Wikimedia Commons

Lage prijzen en betaalgemak in Bulgarije

Een tweede pluspunt van Sofia is het lage prijsniveau. Ook het betaalgemak is redelijk goed, ondanks dat in Bulgarije een andere munteenheid dan de euro het officiële betaalmiddel is. De stad heeft vele overdekte winkelcentra en de brede Vitosha wandelboulevard in het centrum biedt een keur aan winkels, restaurants en terrassen voor een dagje winkelen.

Lage prijzen

Het prijsniveau van Bulgarije is één van de laagste in Europa. De prijsindex is meer dan de helft lager dan in Nederland en België (2017). Dit betekent dat u voor boodschappen of een gemiddelde horecagelegenheid ongeveer de helft minder betaald dan thuis. Uiteraard geldt dit niet voor elektronica en luxe producten die ook in het Westen te koop zijn. Niettemin kunt u in Sofia voordelig shoppen, eten en uitgaan.

Gunstige wisselkoers

Bulgarije maakt geen deel uit van het eurogebied, maar het omrekenen van lokale prijzen naar euro’s is eenvoudig. De wisselkoers is ongeveer 1,96 Bulgaarse Lev voor een euro (2017). Dit betekent dat u lokale prijzen door twee kan delen om de europrijs te vinden. Omdat de koers van de Lev iets lager is dan 2 Lev voor een euro, onderschat u de europrijs slechts een beetje. De wisselkoers is overigens al sinds de millenniumwisseling stabiel vanwege een arrangement met de euro (currency board).

Betaalgemak

Creditcards en ook contante euro's (wisselgeld in de Lev) worden in veel winkels en restaurants geaccepteerd. De geldautomaten accepteren uw pinpas. Het is dus niet noodzakelijk om thuis of in Bulgarije geld te wisselen. In de aankomsthal van het vliegveld is een geldautomaat.

Minpunten van Sofia

Sofia heeft geen grote minpunten. De stad is modern, heeft veel te bieden en is van alle gemakken voorzien. Mogelijk heeft u wat moeite met het ontcijferen van het cyrillische schrift, maar er zijn genoeg lokale Bulgaren die Engels spreken (vooral jongeren). Een relatief nadeel is de aantrekkelijkheid van andere (hoofd)steden, die op sommige punten beter scoren. Er zijn meer populaire en interessantere bestemmingen in de regio (zoals Boedapest, Istanboel of Moskou). Voor de verwende en veeleisende reiziger is Sofia wellicht een beetje saai en provinciaals. Parijs, Rome, London en Berlijn zijn dan betere bestemmingen. Daarom is Sofia vooral een bestemming voor budgetreizigers en voor reizigers die al naar veel andere steden zijn geweest en eens wat anders willen.
© 2017 DeEconoom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een blik op ... Sofia, BulgarijeEen blik op ... Sofia, BulgarijeWaarom overweeg je eens geen stedentrip naar de hoofdstad van de Balkan, ... het Bulgaarse Sofia! Je kan er goedkoop gen…
Beleggen in vastgoed: investeren in vastgoed in BulgarijeBeleggen in vastgoed: investeren in vastgoed in BulgarijeBulgarije is sinds haar toetreding tot de Europese Unie in 2007 een interessant land geworden voor de investeerder in va…
Goedkoop een stedentrip Sofia boekenGoedkoop een stedentrip Sofia boekenWist je dat Oost-Europa heel aantrekkelijk kan zijn voor een stedentrip? Een stad die je dan echt een keer gezien moet h…
Goedkoop vliegen naar Bulgarije met Air VIAGoedkoop vliegen naar Bulgarije met Air VIABoek je een vakantie naar Bulgarije, dan vlieg je mogelijk met Air VIA. De Bulgaarse luchtvaarrmaatschappij richt zich v…
Bulgarije, land aan de Zwarte ZeeBulgarije, land aan de Zwarte ZeeBulgarije is een land in Europa en ligt aan de kust van de Zwarte Zee. Het land grenst ook aan Roemenië, Servië, Macedon…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pudelek (Marcin Szala) / Wikimedia Commons
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia, bezocht op 5-7-2017
 • http://wikitravel.org/en/Sofia, bezocht op 5-7-2017
 • https://www.numbeo.com/cost-of-living/, bezocht op 5-7-2017
 • http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Comparative_price_levels_of_consumer_goods_and_services, bezocht op 5-7-2017
 • https://www.metrosofia.com/en/, bezocht op 5-7-2017
 • Afbeelding bron 1: Onbekend / Wikimedia Commons
 • Afbeelding bron 2: Stolichanin / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Sofia, Bulgarije: voordelige stedentrip vol historie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: DeEconoom
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!