De Italiaanse stad Turijn: verborgen bezienswaardigheden

De Italiaanse stad Turijn: verborgen bezienswaardigheden Italië biedt talloze schitterende steden: Rome, Firenze, Venetië, Napels ... Helaas worden in die overvloed aan kunst, cultuur en geschiedenis minder imposante steden wel eens vergeten. Zo'n stad is Turijn. Naast de Mole Antonelliana, het Egyptisch Museum, de kathedraal met de Lijkwade van Turijn en de automusea heeft de stad nog zoveel meer te bieden. Minder bezochte en zelfs wat verborgen bezienswaardigheden zijn onder ander de Pinacoteca dell’ Accademia, de Santa Maria della Consolazione en het Museo Diocesano di Torino. Wat verder weg vindt men een schitterend oud kloostercomplex in de heuvels, de Sacra di San Michele of het Santuario di Vicoforte, een kerk met de grootste koepel in Europa. Turijn heeft heel wat te bieden.

Inhoudsopgave


Legenda
A. Pinacoteca dell’ Accademia
B. Museo Diocesano di Torino
C. Gran Madre di Dio
D. Corpus Domini
E. Parco del Valentino
F. Santa Maria del Monte dei Cappuccini
G. San Domenico
H. Santa Maria della Consolazione
I. Sacra di San Michele
J. Santuario di Vicoforte

Turijn is de ideale stad voor een korte citytrip. Er zijn genoeg bezienswaardigheden om enkele dagen met cultuur te vullen, de stad heeft een rijke gastronomische cultuur, er zijn leuke pleinen en portieken om te flaneren ... De belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Museo Egizio, de kathedraal of de vele pleinen zijn een must voor iedereen. Turijn en omgeving heeft echter genoeg te bieden voor een tweede of derde bezoek. Zulke bezienswaardigheden zijn onder andere de Pinacoteca, het Museo Diocesano en de Gran Madre di Dio.

Openingsuren en ticketprijzen van toepassing in oktober 2019.

Pinacoteca dell’ Accademia Albertina

In de lijst van bezienswaardigheden van Turijn wordt de Pinacoteca vaak over het hoofd gezien. Nochtans biedt het museum enkele van 's werelds belangrijkste schilders aan. Men vindt er - uiteraard - vooral schilderijen terug, gaande van begin veertiende tot begin achttiende eeuw. De klemtoon ligt op de Renaissance. Enkele belangrijke namen zijn Filippo Lippi, Maarten van Heemskerck en Gaudenzio Ferrari. Het is geen groot museum, maar het is zeker de moeite waard.

Praktische informatie

 • Adres: Via Accademia Albertina 8
 • Openingsuren: gesloten op woensdag; alle andere dagen van 10u00 tot 18u00
 • Tickets: 7 euro

Museo Diocesano di Torino

De katholieke Kerk heeft in de loop van haar eeuwenoude geschiedenis steeds kunstwerken als overtuigingsmiddel voor haar boodschap gebruikt. De grootste kunstenaars hebben in haar dienst gewerkt en talloze kerken en kathedralen verrijkt met hun werken. Dat is niet anders in Turijn. Bezoekers aan de kathedraal van Sint-Jan-de-Doper zullen merken dat deze eerder 'kaal' aandoet. Dat komt omdat de belangrijkste kunstwerken in het Museo Diocesano (het Museum van het Bisdom) tentoongesteld worden. Men kan er overigens ook de toren beklimmen, voor een meerprijs van twee euro.

Praktische informatie

 • Adres: Piazza San Giovanni 4
 • Openingsuren: van vrijdag tot en met maandag van 10u00 tot 18u00
 • Tickets: 5 euro

Bron: MarkusMark, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: MarkusMark, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gran Madre di Dio

De aantrekkingskracht van de Romeinse oudheid is altijd heel groot geweest, maar misschien nooit zo groot als in de negentiende eeuw. De kunst werd, na de Renaissance, Barok en Rococo opnieuw op de oude vorm en stijl gevestigd. En welk gebouw uit de oudheid spreekt meer tot de verbeelding dan het Pantheon in Rome? Bijna tweeduizend jaar is het gebouw quasi ongerept én functioneel gebleven, eerst als tempel en later als kerk.

Begin negentiende eeuw wou men de terugkeer van de koning van Piemonte vieren door het bouwen van een grote kerk, gewijd aan Maria: de Gran Madre di Dio. Het gebouw is sterk op het Pantheon gebaseerd, inclusief koepel. Op het timpaan is volgende tekst gebeiteld: "Orde Populusque Taurinus ob Adventum Regis". De tekst verwijst naar de terugkeer van de koning: "De adel en het volk van Turijn voor de terugkeer van de Koning". Voor het gebouw staat een groot standbeeld van koning Vittorio Emmanuele I (1759-1824). Hij heeft zelf de inwijding van de kerk niet meer meegemaakt, want deze werd pas afgewerkt in 1831. Er staan ook nog twee beelden die het Geloof (met kelk, een verwijzing naar de eucharistie en volgens sommigen de Heilige Graal) en de Godsdienst (met kruis) voorstellen.

Praktische informatie

 • Adres: Piazza Gran Madre di Dio 4
 • Openingsuren: dagelijks geopend van 07u30 tot 12u00; van 16u00 tot 19u00
 • Tickets: gratis

Corpus Domini

Dat Turijn de stad van de Barok is, blijkt wel erg duidelijk uit de kerk van Corpus Domini – de klassieke, verticale barokstijl spat van de voorgevel. De kerk werd gebouwd in de eerste helft van de zeventiende eeuw op de plaats van een ouder kerkje. De aanleiding was het zogenaamde Eucharistisch Wonder van Turijn uit 1453. Tijdens een oorlog plunderde men het dorpje Exilles (nog geen driehonderd inwoners). Een soldaat nam de kostbare monstrans mét de Heilige Hostie mee naar Turijn, in de hoop die te kunnen verkopen. Helaas viel de monstrans van het ezeltje waarop hij gebonden was. De Hostie kwam niet in aanraking met de grond, maar zweefde in een gloed boven de massa. Op deze plaats bouwde men later de kerk van Corpus Domini (Lichaam van de Heer). De hostie zelf kan men er niet meer bekijken ... die werd op het einde van de vijftiende eeuw op bevel van de paus opgegeten. De beelden in de voorgevel zijn van Bernardo Falconi.

Praktische informatie

 • Adres: Piazza Corpus Domini 20
 • Openingsuren: elke dag van 07u30 tot 11u30; van 15u00 tot 18u00
 • Tickets: gratis

Bron: Golden globe, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Golden globe, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Parco e Castello del Valentino en de Borgo Medievale

Turijn heeft een van de grootste stadsparken van de wereld (421.000 m²), wat de groene, open sfeer in de stad natuurlijk ten goede komt. Het park, gelegen langs de Po, is erg geliefd bij de inwoners, vooral bij hen die in kleine appartementjes of rijhuisjes wonen. 's Avonds is er een leuke sfeer, zeker tijdens de snikhete zomers zoeken mensen er afkoeling. Je kan er fietsen huren, wandelen of een tochtje met de kano maken. Voor kinderen is het een echte aanrader.

In het park staat het Castello del Valentino, een van de vele buitenverblijven van de Savoye. Momenteel is het een faculteit van de universiteit. Het gebouw staat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. Maar er staat nóg een kasteel in het park: de Borgo Medievale. Dit kasteel werd gebouwd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1884. Het lijkt middeleeuws, maar is dus volledig namaak. Men kan het bezoeken.

Praktische informatie

 • Adres: Via Petrarca
 • Openingsuren: het park is steeds geopend; de Borgo Medievale van 09u00 tot 19u00 - maandag gesloten
 • Tickets: gratis; Borgo Medievale 5 euro

Bron: Geobia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Geobia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Santa Maria del Monte dei Cappuccini

De skyline van Turijn is schitterend – en er zijn heel wat plaatsen om deze te bewonderen. Een van die plaatsen is het klooster van Santa Maria del Monte dei Cappuccini. Het klooster van de Kapucijnen, een zijtak van de Franciscanen, ligt op de rechteroever van de Po. Op een hoogte van meer dan tweehonderd meter krijgt men een schitterend uitzicht op Turijn, met op de achtergrond de bergen van de Alpen. Een ideale start van een citytrip! Overigens wordt hier, net zoals in de kerk van Corpus Domini, een eucharistisch wonder herdacht.

Praktische informatie

 • Adres: Piazzale Monte dei Cappuccini
 • Openingsuren: 08u30 tot 12u00; 15u00 tot 19u30
 • Tickets: gratis

San Domenico

Turijn heeft exact één gotische kerk, de San Domenico. De gotiek, met haar verticale bouwstijl en veel lichtinval, is in Italië nooit echt populair geworden. Dit komt uiteraard ook door de politieke en economische omstandigheden. De San Domenico is helemaal uit bakstenen opgetrokken, wat de kerk een wat stuurs en hard uiterlijk geeft. Dat is in tegenstelling tot het interieur. De fresco's van Giovanni Martino Spanzotti (zestiende eeuw) geven een warme, middeleeuws aandoende sfeer aan. De kerk is een echte verborgen bezienswaardigheid. Men is er vaak alleen, een verademing na de drommen toeristen in de kathedraal of het Egyptisch Museum.

Praktische informatie

 • Adres: Via San Domenico
 • Openingsuren: 07u00 tot 12u00; 16u00 tot 18u30
 • Tickets: gratis

Santa Maria della Consolazione

In het rooms-katholicisme is Maria officieel minder belangrijk dan Jezus. Die laatste is tenslotte Zoon van God, deel van de Heilige Drie-eenheid, God zelf. Toch zijn er heel wat meer kerken en kapellen aan Zijn moeder gewijd dan aan Jezus zelf. Wellicht heeft dat te maken met het vrouwelijke, het moederlijke dat mensen in religie aantrekt. In Turijn zijn heel wat kerken aan Maria gewijd. Voor de inwoners is de Santa Maria della Consolazione, ook wel La Consolata genoemd, een van de belangrijkste.

De geschiedenis van het kerkgebouw gaat terug tot de tiende eeuw, toen er een kerk gewijd aan de Heilige Andreas stond. Rond het jaar 1700 werd het gebouw helemaal gerenoveerd en gewijd aan Maria, Troosteres van de bedroefden. Die toewijding heeft te maken met een wonder. In de twaalfde eeuw zou een blinde het zicht hebben teruggekregen na te hebben gebeden bij een icoon van Maria in de kerk. Sindsdien bezoeken talloze gelovigen de kerk. Men vindt er zogenaamde 'votiefstukken' terug. Wanneer iemand genas van een ziekte of een gunst van God kreeg, liet hij uit dankbaarheid een bordje voor de kerk maken.

Praktische informatie

 • Adres: Via Maria Adelaide 2
 • Openingsuren: dagelijks van 06u30 tot 19u30
 • Tickets: gratis

Bron: Elio Pallard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Elio Pallard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Sacra di San Michele

Wie thuisblijvers een foto van zijn bezoek aan het Sacra di San Michele toont, zal hen verbluft doen staan. Het oeroude klooster lijkt zo uit de middeleeuwen te komen ... of uit het decor van Game of Thrones. Het sacra (heiligdom) is zo oud dat een exacte datum voor historici moeilijk te vinden is. Wellicht kan men het dateren rond het jaar 1000. Toen werd op deze berg een klooster gewijd aan de Heilige Aartsengel Michaël, militair leider van de engelen, gebouwd. Het gebouw is beroemd geworden doordat Umberto Eco er zijn roman De naam van de Roos liet afspelen. De abdij werd oorspronkelijk gesticht door de Benedictijnen, maar kwam later in handen van de Societas a charitate nuncupata (Rosminianen), een kloosterorde uit de negentiende eeuw die er nog steeds aanwezig is. Eind twintigste eeuw werd het complex tot symbool van Piemonte gemaakt en in handen van de overheid gelegd. Duizenden mensen bezoeken het elk jaar.

Men kan de Sacra di San Michele te voet bereiken. Vanuit Turijn neemt men dan de trein naar Avigliana. Vandaar is het nog anderhalf uur stevig wandelen. Ook een taxi is mogelijk (rond 25 euro). Af en toe rijdt er een bus.

Praktische informatie

 • Adres: Via alla Sacra 14, S. Ambrogio
 • Openingsuren: 09u30 tot 12u30; 14u30 tot 18u00
 • Tickets: 8 euro

Bron: Jose Antonio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jose Antonio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Santuario di Vicoforte

Een bezoek aan het Santuario di Vicoforte kost heel wat tijd en moeite, maar dat is het zeker waard. Het complex ligt op bijna honderd kilometer van de stad in de gemeente Vicoforte, maar mag toch als deel van de omgeving van Turijn beschouwd worden.

Voluit heet het complex 'Santuario della Natività di Maria - Regina Montis Regalis', maar het is in heel Italië bekend als het Santuario di Vicoforte. Naast de kerk ligt een groot klooster van de paters Cisterciënzers – op de Kartuizers na de orde met de zwaarste regel. De kerk is voor de Italianen een beetje zoals Scherpenheuvel voor de Vlamingen: een bedevaartsoord voor Maria. Dagelijks wordt er vijfmaal de Heilige Mis opgedragen, hoort men de biecht, bidt men de rozenkrans ... Maar ook voor ongelovigen biedt de kerk heel wat om te bewonderen. Zo heeft het gebouw de grootste koepel in Europa.

Praktische informatie

 • Adres: Piazza Carlo Emanuele I 1, Vicoforte
 • Openingsuren: dagelijks van 7u00 tot 12u00 en van 14u30 tot 19u00
 • Tickets: gratis

Lees verder

© 2017 - 2024 Jan80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turijn: bekend door veel cultuur maar vooral door lijkwadeTurijn: bekend door veel cultuur maar vooral door lijkwadeTurijn is een stad in Noord-Italië met zeer veel cultuur en bezienswaardigheden en is daardoor erg in trek bij toeristen…
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
De Lijkwade van TurijnDe Lijkwade van Turijn wordt door een aantal geleerden, onderzoekers en theologen als echt beschouwd. De Lijkwade wordt…
Turijn, een vergeten parel in Noord ItaliëTurijn is, na Milaan, een van de grote steden in Noord Italië. Het wordt wel de ‘vergeten stad’ genoemd, daar het door v…

Tivoli (Rome): Villa Adriana, Villa Gregoriana, Villa d'EsteTivoli (Rome): Villa Adriana, Villa Gregoriana, Villa d'EsteRome. Een geschiedenis van meer dan 2500 jaar. Hoofd van het Romeinse Rijk, zetel van de paus, hoofdstad van Italië. Sta…
Sofia, Bulgarije: voordelige stedentrip vol historieSofia, Bulgarije: voordelige stedentrip vol historieSofia, de hoofdstad van Bulgarije, heeft genoeg te bieden voor een leuke stedentrip. Dankzij de lange historie en divers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fabrizio Tarizzo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • ANWB Extra Turijn, 2017.
 • Trotter Noordwest-Italië. Milaan - Turijn - Cinque Terre, Lannoo, 2016.
 • http://www.museodiocesanotorino.it/
 • http://www.pinacotecalbertina.it/pinacoteca/storia-allestimento/
 • http://www.therealpresence.org/eucharst/mir/english_pdf/Turin1.pdf
 • http://www.santuariodivicoforte.it/it/home.php
 • http://www.sacradisanmichele.com/en/
 • Afbeelding bron 1: MarkusMark, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Golden globe, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Geobia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Elio Pallard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 5: Jose Antonio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Jan80 (49 artikelen)
Laatste update: 31-10-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.