Viehmarktthermen in Trier, Duitsland
Aanvankelijk dacht men dat Trier beschikte over twee thermen uit de Romeinse tijd. Tijdens de bouw van een ondergrondse parkeergarage stuitte men op de muren van de Viehmarktthermen, ook wel de thermen am Viehmarkt genoemd. Sinds 1998 zijn de Viehmarktthermen opengesteld voor publiek.
Betekenis van de thermen (badhuizen) in vroegere tijden
Het woord thermen is afgeleid van het Griekse woord 'thermos' wat 'warm' betekend. Thermen waren in de Romeinse tijd van grote betekenis voor de mensen. In onze tijd zouden we de thermen nog het beste kunnen vergelijken met een sauna. Men kwam er om te baden in afwisselend koud en warm water. Behalve voor lichaamsverzorging hadden de thermen ook een grote sociale functie. Zo diende het ook als ontmoetingsplaats, er was zelfs een bibliotheek aanwezig. Ook was er de mogelijkheid om te sporten, te studeren en te winkelen.
De Thermen van binnen
Aan de zijkanten van de thermen kon je via een zuilengang in de kleedruimte (apodyteruim) komen, waar men zich uit kon kleden. Kleding was niet nodig, men baadde naakt, wel had men vaak een soort van slippers aan tegen uitglijden omdat de grond glad was door de olie die gebruikt werd. Vanuit de kleedruimte ging men naar de palaestra, het sportveld om hier op te warmen door middel van oefeningen, atletiek of een spel. Er waren verschillende vertrekken waarin men in koud, warm of lauw water kon baden of dompelen. Ook was er de mogelijkheid voor een massage en was er een zweetruimte wat te vergelijken is met een sauna.
Over de Viehmarktthermen
Rond het jaar 80 na Chr. is begonnen met de bouw van de Viehmarktthermen door de Romeinen. Ongeveer 20 jaar later werdt de bouw afgerond. De Viehmarktthermen, ook wel de thermen am Viehmarkt genoemd waren ongeveer 8364 m² groot.
Na de val van het Romeinse rijk werden de thermen niet meer onderhouden door de Romeinen en werden de stenen van de thermen voor andere doeleinden gebruikt zoals het bouwen van huizen. Op de overblijfselen van de thermen werd later een klooster gebouwd. In de loop van de eeuwen zijn de thermen am Viehmarkt in de vergetelheid geraakt en lange tijd werdt aangenomen dat Trier over twee thermen beschikte: de
Kaiserthermen en de
Barbarathermen. Toen men in 1987 een ondergrondse parkeergarage ging bouwen stuitte men op de muren van de thermen en werden deze (her)ontdekt.
Sinds juni 1998 zijn de thermen am Viehmarkt te bezichtigen voor publiek. Bovenop de overblijfselen van de thermen staat nu een groot gebouw als bescherming. Het gebouw is duidelijk te herkennen aan de vele glazen ruiten.
Hoe kom ik bij de Viehmarktthermen?
Vanaf het centrum in Trier zijn de Viehmarktthermen op loopafstand. Vanaf de hoofdstraat (Simeonstrasse) loopt u richting Hauptmarkt naar de Viehmarkt toe. Op het kaartje staat het aangegeven, vlak bij nummer 15