Barbarathermen in Trier, Duitsland

Barbarathermen in Trier, Duitsland In Trier, Duitsland zijn de Romeinse Barbarathermen te bezichtigen. Aan het eind van de 2e eeuw na Chr. zijn de Barbarathermen gebouwd. Helaas is er niet veel meer over van de Barbarathermen omdat de mensen in de loop van de eeuwen het gebruikten als steengroeve om er onder andere hun huizen van te bouwen.

Betekenis van de thermen (badhuizen) in vroegere tijden

Het woord thermen is afgeleid van het Griekse woord 'thermos' wat 'warm' betekent. Thermen waren in de Romeinse tijd van grote betekenis voor de mensen. In onze tijd zouden we de thermen nog het beste kunnen vergelijken met een sauna. Men kwam er om te baden in afwisselend koud en warm water. Behalve voor lichaamsverzorging hadden de thermen ook een grote sociale functie. Zo diende het ook als ontmoetingsplaats, er was zelfs een bibliotheek aanwezig. Ook was er de mogelijkheid om te sporten, te studeren en te winkelen.

De Thermen van binnen

Aan de zijkanten van de thermen kon je via een zuilengang in de kleedruimte (apodyteruim) komen, waar men zich uit kon kleden. Kleding was niet nodig, men baadde naakt, wel had men vaak een soort van slippers aan tegen uitglijden omdat de grond glad was door de olie die gebruikt werd. Vanuit de kleedruimte ging men naar de palaestra, het sportveld om hier op te warmen door middel van oefeningen, atletiek of een spel. Er waren verschillende vertrekken waarin men in koud, warm of lauw water kon baden of dompelen. Ook was er de mogelijkheid voor een massage en was er een zweetruimte wat te vergelijken is met een sauna.

Over de Barbarathermen

De Barbarathermen zijn aan het eind van de 2e eeuw na Chr. in opdracht van keizer Trajanus gebouwd. Deze thermen waren 172 meter breed en 240 meter lang. Hiermee zijn de Barbarathermen het op twee na grootste badencomplex geweest in het Romeinse rijk. Na de val van het Romeinse rijk werden de thermen niet meer onderhouden, hierdoor vervielen ze steeds meer. In de eeuwen daarna gebruikten de mensen de Barbarathermen als steengroeve, ze gingen met de stenen hun eigen huizen bouwen en zelfs hele kerken. Hierdoor zijn tegenwoordig alleen nog de fundamenten en de onderaardse gangen en het verwarmingssysteem als overblijfselen te bezichtigen.

Hoe kom ik bij de Barbarathermen?

Vanaf het centrum van Trier zijn de Barbarathermen op een redelijke loopafstand te bezichtigen. Als u vanaf het centrum (Simeonstrasse) richting de Hauptmarkt loopt en vervolgens naar rechts richting de Moezel. De Barbarathermen staan aan de straat Südallee.
© 2008 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaiserthermen in Trier, DuitslandKaiserthermen in Trier, DuitslandIn Trier, Duitsland zijn de Romeinse Kaiserthermen te bezichtigen. De overblijfselen van deze keizerlijke baden staan aa…
Viehmarktthermen in Trier, DuitslandViehmarktthermen in Trier, DuitslandAanvankelijk dacht men dat Trier beschikte over twee thermen uit de Romeinse tijd. Tijdens de bouw van een ondergrondse…
Romeinse sporen en bezienswaardigheden in TrierRomeinse sporen en bezienswaardigheden in TrierTrier, gelegen nabij de rivier de Moezel, was ooit één van de grootste metropolen van het Romeinse Rijk. Het gevolg hier…
Porta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierPorta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierHet bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkend…

Tips: Stedentrip KopenhagenMet de trein naar Kopenhagen duurt ongeveer tien uur. Vanaf Hamburg gaat de trein rechtstreeks naar de hoofdstad van Den…
China; Sjanghai en de BundNog geen tweehonderd jaar geleden was Sjanghai nog maar een klein dorp. Dankzij de kolonisatie en de opiumhandelaars is…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.