Seattle: tien mooie plekjes die je niet mag missen

Seattle: tien mooie plekjes die je niet mag missen Seattle ligt in het noordwesten van de VS en is de laatste grootstad voor de grens met Canada. Het is één van de mooiste steden van Amerika, prachtig gelegen aan de kust van de Stille Oceaan. De Space Needle torent boven de wolkenkrabbers uit als het hipste symbool van een stad die graag trends uitzet. Hoewel weinigen Seattle als citytrip aandoen en de stad bij de meesten alleen bekend is van de film 'Sleepless in Seattle' zijn heel wat leuke dingen en mooie plekjes de moeite waard. Bovendien is het de ideale uitvalsbasis voor wie het noordwesten van de VS wil verkennen. Je kan zelfs verder reizen naar Canada en de Rocky Mountains. Wat moet je zien en doen? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen in de stad?

Het succes van de stad Seattle (VS)

Eerste Europeanen

De plaats was al meer dan vierduizend jaar bewoond door indianenstammen toen de eerste Europeanen er op het eind van de achttiende eeuw neerstreken als halte op een verkennende expeditie. De Duwamish indianen waren een vriendelijke stam en ze sloten al gauw vriendschap met de eerste blanke kolonisten.

Stichting en groei

Op 15 februari 1852 stichtten Europeanen er een kolonie, genoemd naar Sealth, het opperhoofd van de Duwamish. Aanvankelijk was Seattle een onbeduidende plek. Pas vanaf het einde van de negentiende eeuw en na de twee wereldoorlogen groeide de stad uit tot een belangrijke metropool en een knooppunt van handel en economie.

In 1916 begon William Boeing zijn fabriek van vliegtuigen in Seattle. De onderneming droeg in grote mate bij aan de groei van de stad. Ook in de decennia na de Tweede Wereldoorlog bleef de 'Emerald City' jonge mensen aantrekken, dankzij de mix van carrièremogelijkheden met de prachtige ligging aan het water en de bergen. Seattle werd een van de hipste grootsteden in de VS, gekend voor haar vooruitstrevend beleid en open cultuur.

Startpunt van trends

Heel wat nieuwe trends, met de koffiehuizen van Starbucks als bekendste voorbeeld, begonnen in Seattle en verspreidden zich vandaar naar de rest van de wereld. Ook tal van technologiebedrijven zijn gevestigd in Seattle. Zo vind je er de hoofdkwartieren van reuzen als amazon.com en Microsoft.

Wat zijn Seattle's bezienswaardigheden en mooie plekjes?

De stad heeft heel wat te bieden. Je vindt er gezellige pleintjes en mooie buurten om rond te kuieren. Seattle biedt ook een aantal boeiende musea, zoals het Museum of Flight en het Museum of History and Industry. Zonnekloppers mogen het prachtige Golden Gardens Beach niet missen. Ook een bezoekje aan de Space Needle, de hoge toren en hét symbool van de stad bij uitstek mag niet ontbreken.

Pike Place Market

Pike Place Market is een populaire openbare markt in het hart van de stad. Het is één van Seattle's belangrijkste attracties. Al sinds 1907 bruist het er al van de activiteit. De hoofdtoegang ligt tussen First Avenue en Pike Street.

Pike Place bestaat uit verschillende gebouwen. De belangrijkste zijn de 'Main Arcade' en 'North Arcade'. Het hele jaar door vind je er kraampjes met groenten, bloemen, souvenirs, lekkers uit de zee en nog veel meer. Pike Place Market heeft ook de gekste visverkopers ter wereld. Ze halen letterlijk acrobatische toeren uit met de vissen. Trapjes leiden naar “Down under”, de markt onder het bovengrondse gedeelte. Het is een labyrint van leuke winkeltjes en kraampjes.

In het weekend kan Pike Place Market erg druk zijn. Je kan daarom best de markt tijdens de week bezoeken.

Op de hoek van Pike Street met 1st Avenue vind je de originele ‘Starbucks’, geopend in 1971 en de eerste vestiging van wat later de wereldberoemde keten van koffiehuizen zou worden.

Space Needle in Seattle / Bron: Skeeze, PixabaySpace Needle in Seattle / Bron: Skeeze, Pixabay

Space Needle, de toren van Seattle

Een UFO op stelten

De Space Needle is hét symbool van Seattle. Het 184 meter hoge monument werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1962 en heeft veel weg van een UFO op twee grote stelten. Vanuit het Westlake Center in Downtown kan je de Space Needle in een paar minuten bereiken via de Monorail.

Het uitzicht vanaf het dek op de top is indrukwekkend. Er is ook het langzaam ronddraaiend, prijzig SkyCity restaurant voor wie lekker wil eten en tegelijk van het zicht genieten. Heb je een reservatie voor het restaurant mag je gratis met de lift naar boven.

Seattle Center

Aan de voet van de Space Needle ligt het Seattle Center, een groot cultureel complex met halls voor tentoonstellingen, kraampjes met voeding en nog veel meer. Het werd net als de Space Needle gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1962.

Downtown Waterfront

Het is gezellig kuieren in dit stukje Downtown langs het water. Alaskan Way is de belangrijkste straat. Winkeltjes, eetkraampjes en houten steigers op het water vormen hier het decor. Daar komen nog de mooie uitzichten over Elliott Bay bovenop. Er zijn bovendien een aantal leuke attracties zoals een indrukwekkend aquarium en de Omnidome.

Seattle Aquarium

Ben je benieuwd wat er zoal in de plaatselijke wateren zwemt? Dan mag je deze attractie niet missen. Je ziet er tal van indrukwekkende vissen en andere bewoners van de zee. Haaien, octopussen, kwallen in alle kleuren en zelfs aanstekelijke zeeotters kruisen je pad.

Omnidome

Naast het aquarium vind je de Omnidome Film Experience, een bioscoop met een volledig rond scherm van honderdtachtig graden. Check welke films er te zien zijn op de dagen van je verblijf in de stad.

Seattle Great Wheel

Een ritje op dit enorme reuzenrad is ook een aanrader. Het spectaculaire uitzicht beperkt zich niet tot de stad. Op een heldere dag zijn ook de Olympic Mountains in de verte zichtbaar.

Pioneer Square

Deze buurt in Downtown Seattle was ooit het hart en de geboorteplaats van de stad. In 1852 vestigden de stichters van de stad zich hier.

Gezellige buurt

Pioneer Square is een gezellige buurt met historische gebouwen, totempalen, kunstgalerijen, nachtclubs, cafés, boekhandels. Je vindt er ook een aantal van de beste restaurants van de stad. De Waterfront Streetcar op Alaskan Way stopt ook vlakbij Pioneer Square.

Klondike Gold Rush National Historical Park

Seattle speelde een belangrijke rol tijdens de 'Gold Rush' van 1897 richting Alaska en de Yukon. Het Klondike Gold Rush National Historical Park is een kleine attractie waar men de herinnering levend houdt met slideshows, demonstraties van goudzoeken en tentoongestelde voorwerpen uit die tijd.

Washington State Ferries

Ferries maken deel uit van het openbaar vervoer in Seattle. Een leuk uitstapje is een ritje van vijfendertig minuten op de boottocht van Seattle naar Bainbridge Island. Onderweg geniet je van een schitterend uitzicht. Op een heldere dag kan je zelfs Mount Rainier zuidwaarts zien liggen.

De ferry vertrekt aan pier 52 langs Downtown Waterfront. Op Bainbridge Island kan je uitstappen en tot het stadje Winslow wandelen. Op de terugtocht naar Seattle krijg je een fraai uitzicht op Downtown Seattle en zijn skyline.

International District

Chinatown

Zoals tal van andere grootsteden heeft ook Seattle zijn eigen Chinatown. Het ontstond in de jaren 1880 en is dus bijna zo oud als de stad zelf. In Seattle spreekt men eerder van het ‘International District’ dan van ‘Chinatown’. Naast Chinezen wonen immers ook tal van andere bevolkingsgroepen zoals Japanners en Vietnamezen in de wijk.

Wat zien?

Natuurlijk vind je er Aziatische restaurants en winkeltjes in overvloed. Er is ook het Wing Luke Museum. Het vertelt de geschiedenis van de Aziaten in de regio. Breng ook een bezoek aan Uwajimaya, een grote Aziatische supermarkt met voeding en cadeautjes.

Concorde / Bron: Daniel Morrison, Flickr (CC BY-2.0)Concorde / Bron: Daniel Morrison, Flickr (CC BY-2.0)

Museum of Flight

Het klinkt wat saai maar dat is het zeker niet. Meer zelfs, dit is een van de beste musea van Seattle.

Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van de luchtvaart. Het begint bij de ideeën van Icarus en Leonardo da Vinci, toont de eerste pogingen van de gebroeders Wright en eindigt bij het ruimtevaartprogramma van NASA. Het museum is vooral interessant voor liefhebbers van vliegtuigen, maar ook wie geen 'freak' is zal dit een boeiende uitstap vinden.

Je vindt er vliegtuigen uit verschillende periodes in de geschiedenis, zoals toestellen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, een voormalig Air Force One toestel en een shuttle gebruikt door NASA om astronauten te trainen. Ook een exemplaar van de legendarische Concorde, het passagiersvliegtuig dat sneller dan het geluid van Europa naar New York vloog, is hier te bewonderen.

Museum of History and Industry (MOHAI)

Seattle heeft een heel boeiende geschiedenis. In dit kleine, moderne museum komt het verhaal van de stad op een boeiende manier tot leven, vanaf de eerste Europeaan George Vancouver die in 1792 op Elliott Bay voer tot het heden.

De presentatie is uniek en heel interactief. Dit maakt het museum heel populair. Reken op ongeveer twee tot vier uur om alles te bekijken. Het is een ideale uitstap voor een regenachtige dag. Ook de ligging van het museum, aan de oevers van Lake Union, is prachtig.

Woodland Park Zoo

Woodland Park Zoo is een dierentuin van wereldfaam in het midden van de stad. Meer dan duizend dieren van meer dan tweehonderd negentig verschillende soorten trekken meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

De natuurlijke omgeving van de dieren is zo goed mogelijk nagebootst. Deze dierentuin was één van de eerste ter wereld waar men dieren niet langer in kooien maar in hun natuurlijke habitat hield.

Golden Gardens Beach in Seattle

Eén van de best bewaarde geheimen onder de mooie plekjes van Seattle is Golden Gardens Beach, ten westen van Ballard.

Vanop het strand heb je een prachtig uitzicht op de wateren rond Seattle en de Olympic Mountains in het westen. Er zijn picknickplaatsen en wandelpaden. Kortom, een leuke plek voor een ontspannend moment.

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Space Needle: de iconische toren van SeattleSpace Needle: de iconische toren van SeattleNiet alleen is de Space Needle de nummer één toeristische attractie van Seattle, het was ooit het hoogste gebouw ten wes…
Verenigde Staten: WashingtonVerenigde Staten: WashingtonWashington is één van de vijftig staten van Amerika. Er is heel wat moois in deze staat te vinden en het is zeker de moe…
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…
Rhodos, een leuk plekjeRhodos, een leuk plekjeRhodos een Grieks eiland waar heel veel over te vertellen valt. Een eiland met veel mooie en leuke plekken. Rhodos met v…
Krakau: musea en bezienswaardighedenKrakau: musea en bezienswaardighedenKrakau is een ideale stad voor een stedentrip. Zeker als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog zijn in Krakau…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Lonely Planet, 'Pacific Northwest'
  • Rough Guide, "The Pacific Northwest"
  • http://www.seattletimes.com/life/travel/seattlersquos-top-10-attractions/
  • http://www.10best.com/destinations/washington/seattle/attractions/best-attractions-activities/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Seattle
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Daniel Morrison, Flickr (CC BY-2.0)
Karldelauw (115 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.