Libanon; Werelderfgoed Tyrus

Deze oudste stad van heel Libanon ligt ongeveer 85 km onder Beiroet. Het is een heel historische stad met opgravingen uit de tijd van de Feniciërs en Romeinen. Ook moeten er nog stukken muur onder de landtong van Tyrus liggen die gebouwd zijn onder Alexander de Grote.

Algemeen

Met het zuiden van Libanon wordt de streek aangeduid die ten zuiden van Beiroet ligt. Deze loopt tot bijna de grens van Israël. Het zuiden is het groenste en spannendste gedeelte van Libanon.

In het zuiden zijn 3 belangrijke plaatsen of gebieden te vinden, zoals:
  1. Chouf gebergte
  2. Sidon
  3. Tyrus

Dit artikel gaat over nummer drie, Tyrus

Tyrus

De stad Tyrus ligt op een afstand van bijna 85 km van Beiroet en heeft ongeveer 110.000 inwoners. Tyrus is de oudste stad van geheel Libanon, het wordt in de Bijbel (in het Oude Testament) al genoemd door Ezechiël: “Mensenkind, zeg tegen Tyrus, de stad die met haar havens de toegang tot de zee beheerst………”.

In het Arabisch wordt de stad ook wel Tyr genoemd en beide vormen betekenen “Rots”. Dit heeft te maken met feit dat de stad vroeger op de rotsen is gebouwd. In vroeger tijden waren er ook twee steden:
  1. Tyrus op het vasteland
  2. Tyrus op de rotsen, ongeveer 600 meter voor de kust

De UNESCO heeft Tyrus in 1984 omwille van het historisch belang geplaatst op de Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden

De totale oppervlakte van de ruïnes van Tyrus beslaan meer dan 15 ha en is zeer indrukwekkend. Hiermee is het in Libanon het grootste historisch gebied, met vooral overblijfselen uit de Romeinse tijd. Binnen de stad zelf is een excursie binnen twee gebieden mogelijk:

1. De Archeologische opgravingen

Archeologische opgravingen op de zuidpunt van het schiereiland. De monumentale straat loopt in de richting van de zee. Deze 175 meter lange en 10 meter brede straat is heel indrukwekkend. Het wordt geflankeerd door portico’s waarvan de zuilen voor een deel op nieuw zijn ingericht. De marmeren bestrating dateert uit de Romeins-Byzantijnse periode. De straat is aangelegd over een veel oudere mozaïek plaveisel.

De straat leidt naar de oude haven, welke was aangelegd op een eiland. Opgravingen en duikpartijen hebben de vondst van een standbeeld van Poseidon (die een zeepaardje vasthoudt) opgeleverd. Ook is er een arena uit de 4e of 5e eeuw gevonden. Hier konden ongeveer 2.000 mensen plaatsnemen.

Daarnaast heeft men een kathedraal uit de 4e eeuw gevonden. Deze is ooit gebouwd door de aartsbisschop Paulin. De bouw van de kathedraal begon op de plaats waar een Fenicische tempel, gewijd aan Melkart, heeft gestaan.

2. Necropolis en Hippodroom

De Necropool en Hippodroom ten zuiden van de moderne wijk El Bass. Het woord necropolis is een aanduiding voor begraafplaatsen die in de oude beschaving vlak bij het centrum lagen. Het was gewoonte dat iedere Romeinse stad een “Necropolis” buiten haar stadsmuren had liggen. Het complex dat is gevonden, is meer dan 500 meter lang en ligt halverwege de gerestaureerde triomfboog van Hadrianus. Waarschijnlijk dateert het uit de 2e eeuw.

De necropolis is een wirwar van een enorme hoeveelheid graven en sarcofagen. Een aantal van hen zijn versierd met afbeeldingen uit de Ilias van Homerus en andere jacht en mythologische voorstellingen. Ook staat op het terrein een Byzantijnse kapel, overblijfselen uit de Fenicische tijd en de restanten van een aquaduct. Via dit aquaduct werd het water 6 km verder vervoerd.

Het Hippodroom is de grootste en best bewaarde Romeinse renbaan ter wereld. De tribunes, waar ongeveer 20.000 toeschouwers de paarden konden aanmoedigen, en de renbaan zijn nog duidelijk zichtbaar (en te bezichtigen).

De Noordelijks ruïnes zijn alleen vanaf de straat te zien. Ze zijn (nog) niet geopend voor bezoekers en toeristen. In het historische gedeelte van dit gebied is ook de eerste kinderbegraafplaats gevonden uit de tijd van de Feniciërs.

Geschiedenis van Tyrus

  • Onderzoek heeft uitgewezen (zie onder andere de overblijfselen in en om de stad) dat Tyrus al ten tijde van de Feniciërs bestaan moet hebben.
  • In de 12e eeuw v.Chr. wordt de stad verwoest door de Filistijnen. De zeelieden stichten hierna fabrieken in de stad en koloniseren Middellandse Zeegebieden. Tyrus maakt een enorme bloeiperiode door.
  • Tussen 970 en 936 v.Chr. regeert Hiram, een man die volgens de Bijbel bevriend is met koning David van Israël. Hiram levert cederhout aan de zoon van koning David, Salomo, voor de bouw van de 1e tempel van Jeruzalem.
  • Rond 800 v.Chr. wordt de stad Carthago (in Noord Afrika) gesticht door kolonisten die onder leiding van de koning van Tyrus stonden. Dit bracht de teneergang van Tyrus teweeg.
  • Rond 600 v.Chr. kwam Nebukadnezer III de stad overmeesteren. De stad staat lange tijd onder beheer van de Babyloniërs, waarna de Perzen de macht overnemen.
  • In de periode van ongeveer 332 v.Chr. was Alexander de Grote een wereldveroveraar. Onder de huidige landtong moeten nog resten zijn van de dam die ooit onder Alexander is gebouwd. Dit was om de bewoners van het eiland Tyrus tot overgave te dwingen.
  • Alexander liet naast een enorme verwoesting ook ongeveer 8.000 slachtoffers achter.
  • Rond 65 v.Chr. veroveren de Romeinen de stad. Het waren de keizers Hadrianus en Septimius Severius die de stad tot grote welvaart brachten. Tijdens het beheer van de Romeinen is de filosofenschool gesticht. Hier kwamen onder andere Maximus en Marin van Tyrus vandaan.
  • In 45 v.Chr. krijgt Tyrus bezoek van de Griekse historicus Herodotos. Deze maakt een schatting met betrekking tot de oudheid van de stad; de stichting heeft volgens hem plaatsgevonden zo rond 2.750 jaar v.Chr.
  • Dan valt er een groot gat met betrekking tot de geschiedenis van Tyrus.
  • In 1124 valt de stad in handen van de Kruisvaarders. Zij bouwen onder andere de muren, met als doel de vijand buiten te houden.
  • De Arabieren verdrijven de kruisvaarders en nemen in 1291 de macht over. Het was de emir Fakr El-Dine die, overigens tevergeefs, probeert de stad nieuw leven in te blazen.
  • Het duurt tot 1947 dat de stad door archeologische opgravingen wordt herontdekt.
  • In 1948 vind de Israëlische-Arabische oorlog plaats. In de omgeving van Tyrus ontstaan 6 grote Palestijnse vluchtelingenkampen.
  • In 1959 wordt door Moussa Sadr een religieuze islamitische post in de stad gevestigd.
  • In de jaren ’70 wordt door dezelfde organisatie de “Beweging der Misdeelden” opgericht. Deze beweging valt de Israëlische bezetten regelmatig aan, alsmede ook de Unifil troepen (de VN zou namelijk teveel op de hand van Israël zijn).
  • Op 4 november 1983 werd er een bomaanslag gepleegd op het Israëlisch hoofdkwartier in Tyrus. Er vielen 61 doden en de Islamitisch Jihad eiste de aanslag op.
  • In juli en augustus 2006 had Tyrus zwaar te lijden onder het conflict tussen Libanees Hezbollah en Israël. Het werd zwaar beschadigd door de Israëlische bombardementen.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hezbollah, de partij van GodHezbollah is een shi'itische politieke en militaire beweging in Libanon. De groep heeft de afgelopen decennia voor veel…
Libanon; Geschiedenis tot aan de eerste WereldoorlogHet land Libanon bestaat al heel lang. Het waren ruim 5.000 jaar geleden de Feniciërs die de eerste nederzettingen stich…
Libanon; Geschiedenis tot aan 1990Libanon een land in het Midden Oosten, ingeklemd tussen Syrië en Israël, is een land dat een turbulente historie kent. B…

Parijs, levendige lichtstadParijs, levendige lichtstadParijs, ook wel de stad van de romantiek, biedt teveel om op te noemen. Een wandeling langs de Seine, het bekijken van k…
Libanon; Sidon, souk en meerEén van de drie gebieden van zuid Libanon is Sidon een stad die op een afstand van ongeveer 50 km van Beiroet ligt. De s…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.