Libanon; Sidon, souk en meer

Eén van de drie gebieden van zuid Libanon is Sidon een stad die op een afstand van ongeveer 50 km van Beiroet ligt. De stad is heel oud, zeker 6.000 jaar en wordt ook in de Bijbel genoemd. Door de eeuwen heen heeft Sidon de tand des tijds (en oorlogen) zeer goed doorstaan. Vele historische monumenten zijn hier nog te bewonderen.

Algemeen

Met het zuiden van Libanon wordt de streek aangeduid die ten zuiden van Beiroet ligt. Deze loopt tot bijna de grens van Israël. Het zuiden is het groenste en spannendste gedeelte van Libanon.

In het zuiden zijn 3 belangrijke plaatsen of gebieden te vinden, zoals:
  1. Chouf gebergte
  2. Tyrus
  3. Sidon

Dit artikel gaat over nummer drie, Sidon.

Sidon

De letterlijke betekenis van Sidon is “vishaven”. Sidon is de derde grootste stad van Libanon, heeft ongeveer 200.000 inwoners en ligt aan de kust van de Middellandse zee. De afstand naar Beiroet is ongeveer 50 km en naar Tyrus 40 km.

In de Bijbel wordt gesproken over Sidon. De Bijbel verteld dat een paar steden (waaronder Sidon) door God worden vervloekt, en worden heidense steden genoemd. God kondigt als straf de ondergang van de stad aan, zij zou namelijk een anti-Joodse traditie hebben.

Ondanks de vele conflicten en oorlogen in het gehele land, heeft Sidon de ravages van mens en tijd overleefd. De stad staat ook bekend onder de naam Saïda (voor de Arabieren), en in vroeger tijden ook wel Sagette (ten tijde van de Kruisvaarders) en heel vroeger was de naam van de stad Sidouna.

Door de eeuwen heen heeft de (open) stad veel verschillende invloeden ondergaan. Van de Egyptische farao”s tot aan de Grieken. Tegenwoordig is het een gastvrije stad, waar voornamelijk Soennieten wonen.

Bezienswaardigheden

Kasteel bij de zee

Heden ten dage zijn nog steeds de ruïnes te bezichtigen van de kerk van “het kasteel bij de zee”. Dit was een fortificatie dat door de Kruisridders van St. John in 1228 werd opgericht. Een andere naam is Zeekasteel en de Arabieren noemen het Qalaat el-Bahr. Het kasteel ligt op een eilandje en is door middel van een brug met het vaste land verbonden. Opvallend zijn de zuiltrommels die gebruikt werden om de muren te versterken. Van de twee torens is de westtoren er het beste aan toe. In de andere toren, de oosttoren, liggen de fundamenten van 2 wateropslagplaatsen. Dit kasteel is de toegang tot de haven. Deze ligt tegenwoordig op dezelfde plaats als waar de Feniciërs hem hebben aangelegd en welke in de 17e eeuw werd gedempt.

Kasteel van de heilig Lodewijk

Dan is er ook een ruïne van het “kasteel van de heilige Lodewijk”, dat ook wel het landkasteel wordt genoemd. Lodewijk verbleef in Sidon gedurende de 7e kruistocht in de 13e eeuw. Het kasteel, deel van een serie versterkingen, ligt bovenop de Fenicische acropolis, vlak bij de Murex heuvel. Deze heuvel, die is ontstaan door een opeenstapeling van slakkenhuizen, heeft zijn naam te danken aan de schelp waaruit de Feniciërs hun purperen kleurpigment haalden. Op deze heuvel ligt en sji’itische begraafplaats.

De souk

De souk met, zoals het hoort in het Midden Oosten, een wirwar van straatjes. Er is letterlijk alles te koop en het is er zeer levendig. Hier bevindt zich de “Khan el-Franj”, dat door de emir Fahr el-Dine in de 17e eeuw is gebouwd met als doel de handelbetrekkingen met het westen te bevorderen. In de cafe’s wordt natuurlijk de waterpijp (narquilé) gerookt. De caravansrai is een opvallend gebouwencomplex dat eruit ziet als een grote rechthoekige binnenplaats met een fontein. Deze is omgeven door galerijen met 2 verdiepingen.

Overig

In het oude centrum ligt de Grote moskee, de Jami el-Kabier. In de 13e eeuw bouwde de Johannietenorde een kerk. Inmiddels is deze omgebouwd tot moskee.

In Sidon is eeuwen geleden Alexander de Grote begraven. In het nationale museum van Istanboel staat heden ten dage zijn fraaie uitzonderlijk grote sarcofaag, ooit opgegraven in Sidon en bevat zijn stoffelijke resten. De sarcofaag is een prachtig werk en heeft de vorm van een Griekse tempel.

Geschiedenis voor de jaartelling

Er zijn bewijzen gevonden dat de stad waarschijnlijker ouder is dan 6.000 jaar. Sidon was ten tijde van de Feniciërs de 3e grootste stadstaat.

De geschiedenis in vogelvlucht:
  • In de 16e eeuw v.Chr. was Sidon een heel levendige handelshaven en werd een eeuw later vernietigd door de Filistijnen.
  • In 677 v.Chr. werd de stad door de Assyriërs bezet en werden de bewoners gedeporteert.
  • In de 6e eeuw v.Chr. verovert Nebukadnezer II de stad en staat Sidon onder Babylonisch beheer.
  • Tussen 550 en 338 v.Chr. waren de Perzen de heersers van de stad. In deze tijd hebben Egeïsche beeldhouwers geholpen bij het bouwen van de tempel van Eshmoun (deze ligt heden ten dage ongeveer 2 km van de stad). Eshmoun was de god van de stad en werd geassocieerd met Aesculapius, de Griekse god van de geneeskunde.
  • Rond 333 v.Chr. viel keizer Artaxerxes III de stad aan. De inwoners van Sidon sloten de poorten van de stad om zich niet aan de keizer te hoeven over geven. Tijdens deze strijd vielen ongeveer 40.000 slachtoffers. De gedecimeerde stad was te zwak om weerstand te bieden tegen de triomfantelijke opmars van Alexander de Grote en smeekte om vrede.
  • De Romeinen bezetten Sidon vanaf 64 v.Chr. en zullen blijven tot ongeveer 330 n.Chr.. De Romeinen verleggen het doel van havenstad naar handelsstad. Onder hun beheer ontstaat de glas- en purperindustrie. Purper was ontstaan door een opeenhoping van slakkenhuizen van de purperslak in de stad.

Geschiedenis na de Romeinen

  • De Arabieren volgen de Romeinen op en de stad komt onder invloedssfeer van Damascus.
  • Tussen 1110 en 1291 zijn het de Kruisvaarders die de stad in hun macht hebben (met een onderbreking van 10 jaar, wanneer van 1187 tot 1197 Saladin de stad in beheer heeft). Sidon bereikt een nieuw hoogtepunt, zijn wordt uitgeroepen tot één van de vier baronieën van het koninkrijk Jeruzalem. Ook ontstaat in deze periode een regelmatige scheepsverbinding tussen Sidon en Italië. Van 1253 tot 1254 zetelt Louis IX de Vrome (de heilige Lodewijk) in Sidon.
  • In 1291 verdrijven de Mammelukken de Kruisvaarders en nemen Sidon over.
  • In de 15e eeuw regeerde emir Fakr el-Dine over Sidon. Onder zijn beheer bloeit de stad op. Hij herbouwt de stad en sluit, uit vrees voor de Turken, de haven.
  • Rond 1960 komen veel Palestijnen naar Zuid Libanon, met heel veel onrust.
  • Om de rust in de stad te herstellen, trekt Syrië in juni 1976 Sidon binnen.
  • In 1982 is het Israël die, 3 jaar lang, de stad bezet.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Libanon; Geschiedenis tot aan de eerste WereldoorlogHet land Libanon bestaat al heel lang. Het waren ruim 5.000 jaar geleden de Feniciërs die de eerste nederzettingen stich…
Beroemde bewoners uit de geschiedenis van VersaillesBeroemde bewoners uit de geschiedenis van VersaillesVersailles is een Franse stad gelegen op 19 km afstand van Parijs. De stad is vooral bekend om het Kasteel van Versaille…
Saladin, moslimheldSalah Ad-Din Yusuf Ibn Ayyub, in het westen bekend als Saladin, was de Moslim Sultan van Egypte, Syrië, Jemen en Palesti…

Libanon; Werelderfgoed TyrusDeze oudste stad van heel Libanon ligt ongeveer 85 km onder Beiroet. Het is een heel historische stad met opgravingen ui…
Libanon; het fascinerende ZuidenHet zuiden van Libanon is eigenlijk het gedeelte van het land dat ten zuiden van Beiroet ligt, tot bijna aan de grens me…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.