Knokke-Heist, de chique badplaats naast het Zwin

Knokke-Heist, de chique badplaats naast het Zwin Knokke-Heist, kortweg Knokke genoemd, is de laatste halte van de Belgische kust aan oostelijke kant. Na Knokke en het Zwin komt men in Nederland. Het twaalf kilometer lange strand van Knokke zou je kunnen onderverdelen in vijf delen. Elk deel heeft zijn eigen sfeer. Het Zwin is een prachtig en uniek natuurgebied waar je uren kan gaan wandelen en genieten van fauna en flora. Dankzij het Zwin wordt Knokke ook wel eens de tuin van de Noordzee genoemd. Vergeet ook zeker niet een kijkje te gaan nemen in Sincfala, het heemkundig museum en een wafel te gaan eten bij Moeder Siska.

Knokke

Knokke ligt in het noordoosten van België, in de provincie West-Vlaanderen, aan de Belgische kust. Het is de laatste halte aan de Noordzee in België voor men in Nederland komt. De natuurlijke grens tussen België en Nederland is het Zwin. Een prachtig natuurgebied met unieke natuur. De eerste badplaats in Nederland is Cadzand. Ten westen van Knokke ligt Zeebrugge en zijn haven. Knokke wordt ook wel eens "de tuin van de Noordzee" genoemd, omdat er zoveel groen en natuur is.

Knokke: vijf delen, vijf sferen

Knokke is een mondaine en eigentijdse badplaats. Toch is de sfeer niet overal dezelfde. Het strand van Knokke kan je indelen in vijf delen met elk een eigen sfeer: familiaal, residentieel, sportief, select en elegant. Van 16/10 tot 14/3 mogen honden los op het strand rondlopen. Van 15/3 tot 15/10 mogen honden alleen op het strand van het Zoute. Ze mogen daar nog steeds loslopen maar baasjes moeten hun hond wel in toom kunnen houden. Het is ook verplicht om steeds een poepzakje bij te hebben. Voor de honden zijn er in Knokke ook 18 hondenpoephoekjes beschikbaar. Achter het strand ligt er een mooie dijk en een fietspad. Overal vind je gezellige strandterrasjes. In Knokke zelf vind je nog nostalgische villa's en hotels maar ook gezellige winkelstraten. Wie verder doorloopt komt in het Zoute terecht, waar alles een tikkeltje exclusiever wordt. Qua cultuur ben je hier ook wel op de juiste plaats. Knokke heeft een ruim aanbod aan theater, film, tentoonstellingen, kunstgalerijen, etc. Voor het uitgangsleven kan je terecht in de hippe discotheken of in het casino.

De Vlindertuin van Knokke

Jarenlang was er in Knokke een Vlindertuin. Je kon er inheemse vlinders bekijken maar ook exotische exemplaren met prachtige kleuren. Spijtig genoeg moest deze prachtige Vlindertuin in 2010 zijn deuren sluiten.

Heemkundig museum Sincfala

Zoals bijna elke badplaats heeft Knokke ook zijn museum over het vissers-en landbouwersleven in vroegere tijden. Het museum is ondergebracht in een 19de eeuws, neogotisch, gerestaureerd schoolgebouw. Buiten kan je nog een kijkje nemen naar de garnaalsloep Jessica.

Evenementen in Knokke

 • Folkloremarkt: iedere donderdag in juli en augustus, telkens vanaf 14 uur
 • Internationaal Cartoonfestival. Al jarenlang nemen cartoonisten de wereld op de korrel en zetten ze iedereen ongegeneerd in hun hemd.
 • Internationaal vuurwerkfestival
 • Internationaal Fotofestival

Wandelen en fietsen

De fietsroutes

 • De Riante Polderroute (44 kilometer): in en rond Knokke vind je de best bewaarde polderlandschappen van Vlaanderen. Deze fietsroute voert je langs deze polders, langs oude havenstadjes, beboste binnenduinen en historische hoeven
 • De Blinckaertroute (43 kilometer): op tocht door het kunstzinnig-historisch Knokke en hinterland
 • De Melkweg (35 kilometer): ontdek het landelijke Knokke-Heist, met unieke zichten en prachtige natuur
 • Langs Vlaamse Wegen: fietstocht door Knokke en het Zoute
 • De Zwinroute (39 kilometer): dwars door het natuurgebied het Zwin
 • Maerlantroute (52 kilometer): langs het grenslandschap van Damme, Sluis, Aardenburg en Maldegem
 • Kunstroute (2 x 15 kilometer): te voet of met de fiets langs het kunstpatrimonium van Knokke-Heist.

De wandelroutes

De wandelroutes zijn allemaal vrij kort.
 • Het Hazegraswandelpad (5,5 kilometer): langs de binnenduinen van het Zoute en het hinterland
 • Heistse wandeling (5 kilometer): langs de oude dorpskern van de deelgemeente Heist
 • Erfgoedwandeling Duinbergen (3 kilometer): wandeling door Duinbergen
Verder is er ook nog het Wandelnetwerk Zwin. De 50 kilometer wandelpaden zijn hier met elkaar verbonden door knooppunten. Je kan zo zelf je wandeling samenstellen en zelf beslissen hoe lang en hoe ver je wilt wandelen.

Een pintje, een koffietje en een wafel

Zoals overal aan de Belgische kust vind je ook in Knokke-Heist overal gezellige terrasjes en tavernes. De specialiteit van Knokke zijn echter de wafeltjes in vijfhartenvorm van moeder Siska. Moeder Marie Siska begon haar wafelenbak in 1892 en haar geheime recept gaat nog steeds mee. Ook de leuke vorm doet het bijzonder goed.

Het Zwin

Even genoeg van strand, zee, zonnebrandolie en geroezemoes? Trek rubberlaarzen of plastiek sandalen aan, neem een verrekijker mee en ga genieten van het Zwin. Een uniek natuurreservaat met slikken en schorren. En met zeldzame planten- en diersoorten. De natuurlijke grens tussen Nederland (Retranchement) en België (Knokke). Het Zwin is vrij toegankelijk van augustus tot april. Tijdens het broedseizoen (van april tot augustus) is het laagstrand afgesloten voor het publiek. Oorspronkelijk was het Zwin de zeearm die Brugge verbond met de Noordzee. In de Middeleeuwen was het Zwin de poort van Europa. Toen deze zeearm begon te verzanden en dichtslibde, moesten er andere verbindingen gezocht worden. Maar het verval van de haven van Brugge was al een feit...

Slikken en schorren

Een slik is een plaats die tweemaal per dag door het zoute zeewater wordt overspoeld. Hierdoor kunnen er slechts enkele plantjes op deze plaats groeien. Een schorre daarentegen is een plaats die slechts enkele malen per maand door de zee wordt overspoeld. Hier is dus meer flora te zien.

Ooievaars en andere vogels

Wist je dat Knokke een internationale luchthaven heeft? Ieder jaar strijken er heel wat ooievaars neer in de nesten in het Zwin. In elke broedtijd worden de oude nesten met nieuw materiaal verstevigd. Het Zwin is ook een heel gegeerde broedplaats voor heel wat andere vogelsoorten. Tijdens de winter zijn er heel wat trek- en wintervogels te zien. Zij komen in het Zwin uitrusten tijdens hun lange tocht naar het zuiden. Anderen komen er overwinteren. Eén zo'n vogel is de brandgans. Deze zwart-witte gans broedt normaal gezien in onherbergzame oorden als Nova Zembla en Groenland, en ... in het Zwin!

Lamsoor

Door de invloed van het zoute zeewater heeft het Zwin wel een heel bijzonder bloempje: de zeldzame lamsoor, ook wel "zwinneblomme" genoemd. Elke zomer kleurt dit bloempje het Zwin helemaal paars. Ook in de Franse Camargue komt dit bloemetje voor. Hier noemt men het saladelle. Zin om dit prachtige bloempje te plukken? Je kan er maar beter afblijven, want dit bloempje is door de wet beschermd!

De zeeaster

De zeeaster of de zulte is gek op zout water en dus gedijt deze plant ook fantastisch in het Zwin. In augustus laten de lila bloemen met het gele hart zich overal zien. Later maken de bloemhoofdjes plaats voor wit, wollig zaadpluis. De zeeaster vind je in sommige restaurants ook wel eens op je bord.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knokke-Heist, het kleine Parijs aan de NoordzeeKnokke-Heist, ook wel het kleine Parijs genoemd vanwege zijn vele winkels, restaurants en galerijen, is een badplaats aa…
Het stadje Knokke en zijn smetteloos schone strandHet Belgische Knokke wordt ook wel eens aangeduid met de wijdse naam 'klein Parijs'. Het stadje biedt de bezoeker versch…
Het Zwin: internationaal natuurreservaatHet Zwin: internationaal natuurreservaatHet Zwin is Nederlands enige internationale natuurreservaat: het is voor ruim tweederde Belgisch. Door de open verbindin…
Wat valt er te beleven in Zeeuws-Vlaanderen?Wat valt er te beleven in Zeeuws-Vlaanderen?Zeeuws-Vlaanderen heeft het mooiste kustgebied van Nederland. Vanaf Breskens tot aan de Belgische grens zie je kilometer…

De Panne, laatste Belgische badplaats voor FrankrijkDe Panne, laatste Belgische badplaats voor FrankrijkNet zoals Knokke-Heist de laatste badplaats is voor Nederland in het oosten, is De Panne de laatste badplaats voor Frank…
Stedentrip naar PortoStedentrip naar PortoPorto is een mooie stad om te bezoeken en ideaal voor een stedentrip. De stad is namelijk relatief klein en kan daardoor…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Plaatselijke brochures
 • www.knokke-heist.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.