Wat valt er te beleven in Zeeuws-Vlaanderen?

Wat valt er te beleven in Zeeuws-Vlaanderen? Zeeuws-Vlaanderen heeft het mooiste kustgebied van Nederland. Vanaf Breskens tot aan de Belgische grens zie je kilometers lange stranden en een prachtig duinengebied. Stranden waar je kan luieren in de zon, maar ook actief bezig kan zijn met het zoeken naar schelpen en haaientanden en met zwemmen in zee. Maar Zeeuws-Vlaanderen heeft meer te bieden dan enkel de stranden en wat dan zoal?

Sluis

Sluis is een levendig toeristenplaatje waar de winkels zeven dagen in de week open zijn. Het heeft een mooi historisch zevenhonderd jaar oud centrum. Het stadhuis is zeker een bezichtiging waard en vanuit de toren heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Verder is Sluis een vestingstadje waar nog veel kenmerken van terug te vinden zijn zoals delen van de omwalling en de Westpoort, ook wel Stenen Beer genoemd.

In Sluis is het restaurant “Oude Sluis” van Sergio Herman te vinden. Het restaurant heeft inmiddels drie Michelin sterren. Oude Sluis is al drie generaties is de familie en het is door de vakmanschap van Sergio uitgegroeid tot een toprestaurant. Sergio Herman is hier inmiddels niet meer werkzaam.

Ook restaurant La Trinité in Sluis heeft een Michelin ster. Het restaurant biedt de Franse keuken met een eigen swing. Chef François de Potter zwaait hier de scepter.

Toversluis

Toversluis is een enorm overdekt recreatiecentrum. Je kan er bowlen, lasergamen, wokken en steengrillen. Er is een casino voor degene die een gokje willen wagen. Ook kinderen kunnen zich er een hele dag vermaken in het indoor speelparadijs bestaande uit luchtkussens, ballenbak, klimrekken, skelterbaan en glijbanen. Buiten zijn er een juniorzwembad en een botenbaan te vinden.

Struisvogelboerderij Monnikenwerve

Deze boerderij vind je aan de Hogeweg 1 in Sluis. Er is een winkeltje en een tearoom en tegen betaling is een rondleiding op de boerderij mogelijk. Ze hebben meer dan 125 struisvogels rondlopen. Binnen worden de struisvogelkuikentjes grootgebracht. In de tearoom zijn aparte gerechten te krijgen zoals struisvogelcake gebakken met struisvogeleieren.

Bron: Quistnix at nl.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Quistnix at nl.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Retranchement

Een oud vestigingsplaatsje waar de vestingwallen nog grotendeels aanwezig zijn. Ook zijn er nog restanten van de forten “Oranje” en “Nassau” te vinden. Verder is de molen ook nog interessant. Hij stamt uit 1818 en het is een open standerdmolen.

IJzendijke

Museum “Het Bolwerk” in IJzendijke gaat over de verdediging van Zeeuws-Vlaanderen tijdens de tachtig jarige oorlog met Spanje. Dit museum geeft een mooi beeld over het leven in die tijd.

Nieuwvliet

Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet is goed voor urenlang kindervermaak. Binnen zijn de stallen omgebouwd tot een kinderspeelhal en de hooizolder is een heuse techniekzolder waar geknutseld kan worden. Buiten zijn een speeltuin en een skelterbaan te vinden. Zomers is er vaak kindertheater. Het adres is: Mettenijedijk 16 in Nieuwvliet.

De molen in Nieuwvliet is iedere woensdagmiddag en zaterdagmiddag te bezoeken.

Het Zwin

Het Zwin is een beschermt natuurgebied, lopende vanaf Cadzand tot voorbij de grens met België. Er zijn mooie duinen met daarachter kilometers lange stranden met een groot schorrengebied. Door de stromingen in de Zwingeul is dit een vindplaats van haaientanden en fossielen. In Knokke-Heist (net over de grens) vind je Vogelpark Het Zwin. Adres: Graaf Léon Lippensdreef 8 te Knokke-Heist. Hier zijn vele inheemse vogelsoorten te bewonderen.


Terneuzen

In dit stadje is Snow Base indoor te vinden. Dit is goed voor een dagje sneeuw plezier. Je kan er skiën, snowboarden, met een tube de helling afglijden en spelen in de sneeuw.

Verdronken land van Saeftinge

Dit is een uniek natuurgebied. Je vindt het bezoekerscentrum aan de Emmaweg in Nieuwnamen. Onder leiding van een gids kan je het gebied bezoeken. Oude kleding aan een niet al te slechte conditie is dan wel een vereiste. Voor kinderen onder de twaalf is een speciale kinderexcursie mogelijk. Neem voor de mogelijkheden vooraf contact op met het bezoekerscentrum. De openingstijden van het bezoekcentrum zijn te vinden op de website.

Zeeuws vlaanderen

Legenda
A. Sluis
B. Retranchement
C. IJzendijke
D. Nieuwvliet
E. Het Zwin
F. Terneuzen
G. Verdronken land van Saeftinge
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Speeltuinen in Zeeuws-VlaanderenSpeeltuinen in Zeeuws-VlaanderenWanneer de kinderen wat energie kwijt moeten en de ouders wat tijd voor zichzelf willen hebben, is een speeltuin ideaal.…
De stranden van Zeeuws-VlaanderenDe stranden van Zeeuws-VlaanderenDe stranden van Zeeuws-Vlaanderen behoren tot de mooiste, schoonste en uitgestrektste stranden van Nederland. Ze zijn gr…
Retranchement – Vestingdorpje in Zeeuws-VlaanderenRetranchement – Vestingdorpje in Zeeuws-VlaanderenRetranchement ligt in het westen van Zeeuws-Vlaanderen. Deze plaats is tijdens de Tachtigjarige oorlog ontstaan. Dit dor…

Wat valt er te beleven op Walcheren en BevelandWat valt er te beleven op Walcheren en BevelandHet Zeeuwse land is vlak, het waait er altijd maar desondanks is het beslist een bezoekje waard. Monumentaal Middelburg,…
Niagara watervallen, toeristische informatieNiagara watervallen, toeristische informatieDe Niagara watervallen zijn drie watervallen die zich bevinden op de grens tussen de Verenigde Staten van Amerika en Can…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hansiline, Pixabay
  • http://www.damme-online.com/nl/omgeving/sluis.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Retranchementse_molen
  • http://pierewiet.nl/nl/content/buiten-spelen
  • Afbeelding bron 1: Quistnix at nl.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 09-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.