Opperdoes, een klein dorp met een grote history

Opperdoes is een heerlijk dorp met zo zijn eigenschappen en tradities, iets wat in de stad heel anders is. Het is echt een gezellig dorp en bijna iedereen kent iedereen. Het is een hechte gemeenschap en het is ook niet makkelijk om er tussen te komen. Maar langzamerhand gaat dit dorp ook met zijn tijd mee en worden buitenstaanders steeds sneller geaccepteerd.

Geschiedenis

Opperdoes wordt al in de 11e eeuw vermeld als Those en Thosa. En in 1396 werd het Dosa. Thosa is het Oudnederlands woord voor does, wat lichte turf en mosveen betekent. Het voorste gedeelte, opper, kwam pas later. Deze naam verwijst naar de ligging "ergens boven". Waarschijnlijk was er ook nog een tweede kern die de naam Opperdoes verwijst, dit was Nederdoes. Nu zijn er nog twee buurtschappen die direct onder het dorp liggen: 't Slot en 't Westeinde. Deze twee buurtschappen liggen beide aan de Dorpsweg. Deze weg verbindt de dorpen Opperdoes en Twisk met elkaar.

Wapen van Opperdoes / Bron: WikipediaWapen van Opperdoes / Bron: Wikipedia
De kerk van Opperdoes staat al vanaf de 15e eeuw. In 1635 kreeg het dorp een"Zeevarende Beurs". En vanaf 1903 een eigen groenteveiling. Opperdoes groeit gestaag. In 1880 telde het dorp 800 inwoners. In 1984 telt het 1583 inwoners. En in 2010 zijn er 1850 inwoners.

Opperdoes is een christelijk gereformeerd dorp. De zondagsrust wordt hier dan ook door veel families in acht genomen. Tegenwoordig zijn de meeste christelijke families wel makkelijker geworden met betrekking tot het geloof, maar de mensen van de oudere stempel houden zich hier nog wel strikt aan.

Door de vele bruggetjes over de waterwegen, wordt Opperdoes ook wel Klein-giethoorn genoemd. Maar het wordt niet zoals in Giethoorn toeristisch uitgebuit.

Gefuseerd

Opperdoes was tot 1 januari 1979 een zelfstandige gemeente. Samen met de dorpen Abbekerk, Midwoud, Sijbekarspel Twisk en Hauwert werd het gemeente Noorder-Koggenland. Per 1 januari 2007 fuseerde Noorder-Koggenland met Medemblik en Wognum tot de gemeente Medemblik. Niet iedere bewoner was daar even blij mee.


Veel te bieden

Ondanks dat Opperdoes een klein dorp is, heeft het veel te bieden. Zo heeft het een eigen supermarkt, voetbalvereniging, gym/dansvereniging, kapsalon, snackbar, bejaardentehuis en noem maar op. Kan je, wat je nodig hebt, niet vinden in Opperdoes? Dan kun je uitwijken naar Medemblik.

Type dorp

De meeste dorpen in Noord-Holland zijn in van die typerende lintbebouwingen gebouwd. Opperdoes is een uitzondering daarvan. Opperdoes behoort van oudsher tot het type kom dorp. Dat is een dorp type dat is ontstaan uit meerdere wegen die bij en op elkaar aansluiten.

Bezienswaardigheden

Station Opperdoes

Sinds 1887 ligt tussen Hoorn en Medemblik een Spoorlijn. Het spoorlijn loopt dwars door Opperdoes. Het station van Opperdoes dateert ook van 1887. Op 1 januari 1936 werd het reizigersvervoer gesloten. Om vervolgens weer open te gaan van 29 mei 1940 tot 5 januari 1941. Tot 1972 bleef het goederenvervoer bestaan. Tot 1980 heeft de museumstoomtram nog goederen vervoerd naar Medemblik.

Sinds 23 mei 1968 rijdt de museumstoomtram over deze treinrails. In de jaren 70 is het stationsgebouw van opperdoes bij de museumstoomtram in gebruik genomen. Tot vandaag de dag rijdt de museumstroomtrein langs station Opperdoes met toeristen. Het stationsgebouw staat op de monumentenlijst. Tussen december 2006 en juli 2007 is het station gerestaureerd.

De Bijenstal

In Opperdoes is er een echte imkerij genaamd: De Bijenstal. Bij deze imkerij is, naast de bijtjes, echt van alles te zien en te doen. Kijk maar eens even op de website De Bijenstal. En laat ga je een dag vermaken bij deze imkerij.

Dorpskerk
De dorpskerk in Opperdoes is een rijksmonument. Behalve dat het een aardige kerk is om te bezichtigen, wordt deze kerk ook gebruikt voor kleinschalige tentoonstellingen. Kijk op de website van de dorpskerk en kijk wanneer er iets te bezichtigen is.

Wandelen

In Opperdoes is het leuk wandelen. Omdat het klein is zijn alle bezienswaardigheden in een keer te lopen. Naast de bezienswaardigheden, is het ook leuk om de oude huizen te bekijken en natuurlijk ook de waterwegen met de vele bruggetjes. En vergeet natuurlijk ook niet de vele stolpboerderijen te bekijken die Opperdoes rijk is. Ook kun je wat boeren bezoeken die de (h)eerlijkste producten verkopen (zie kaart). Wil je wat verder wandelen, dan kun je ook het naastgelegen dorp Twisk gaan bezichtigen.

Bezoek van de koningin

Op 28 april 1980 krijgt Opperdoes Koningin Beatrix op bezoek. Ze krijgt in het verzorgingstehuis (Almere) een toespraak en een kistje aardappelen met Opperdoezer rondes.

Veel georganiseerd in Opperdoes

Omdat Opperdoes zo een kleine gemeenschap is, wordt er ook veel georganiseerd. Vaak vanuit de kerk maar ook vanuit de Oranje vereniging of vanuit de plaatselijke dorpshuis: de Torenschouw. Zo wordt er jaarlijks een straatvoetbaltoernooi gehouden, rommelmarkten, knutseluurtjes, tentoonstellingen en noem maar op. Er is zelfs een online agenda waar de activiteiten in staan.
online agenda

Opperdoezer ronde

Als je een bezoekje brengt aan Opperdoes, dan moet je natuurlijk bij een van de lokale boeren een zakje Opperdoezer ronde meenemen. Dit aardappeltje staat bekent als het lekkerste aardappeltje ter wereld. Via deze link, vind u nog meer informatie over de Opperdoezer ronde.

Nog meer bezichtigen

Mocht je uitgekeken zijn in Opperdoes, dan zijn er in de buurt nog meer dorpen en steden die je kunt bezichtigen. Zo ligt het dorp Twisk letterlijk aan Opperdoes vast, en kun je het stadje Medemblik (5 km afstand) ook een bezoekje brengen. En wil je je uitje helemaal compleet maken. Maak dan een ritje in de museumstoomtram. Deze vertrekt vanaf Medemblik naar Hoorn en natuurlijk weer terug.
© 2014 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Opperdoezer ronde: het lekkerste aardappeltje ter wereldDe Opperdoezer ronde: het lekkerste aardappeltje ter wereldHet lekkerste aardappeltje in de wereld is de Opperdoezer ronde. Dit aardappeltje is zo speciaal omdat hij een beschermd…
Twisk: parel van West-FrieslandTwisk: parel van West-FrieslandEen lint van monumentale stolpboerderijen en Zaankanter huizen rijgt zich aaneen in het West-Friese dorp Twisk. Alsof de…
Alles over de aardappelAlles over de aardappelDe aardappel is zo gewoon dat het lijkt alsof er niets over te schrijven valt. Toch is dat niet het geval. Zo werd het g…
Chinese invasie, Chinezen bezoeken massaal Giethoornnieuws uitgelichtChinese invasie, Chinezen bezoeken massaal GiethoornEr komen steeds meer Chinezen naar Giethoorn. Naast de Keukenhof en Amsterdam staat nu ook een bezoek aan het Overijssel…

Spa: een eeuwenoud kuuroord in de ArdennenSpa is een stad in de Belgische Ardennen, midden in de provincie Luik. Iedereen kent Spa van het bekende water in flesse…
Antwerpen en zijn acht zeer verschillende districtenAntwerpen en zijn acht zeer verschillende districtenWanneer we Antwerpen zeggen, denkt iedereen vrijwel onmiddellijk aan Antwerpen centrum, met de Meir en de De Keyserlei.…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Gemeente Medemblik
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 08-05-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.