Curaçao, een heel bijzonder eiland

Na zo地 elf uur vliegen vanaf Schiphol kom je in een tropisch stukje Nederland. Een Caribisch eiland met alle ingrediënten voor een fantastische vakantie. Witte stranden, palmbomen, lekker warm en een vriendelijke bevolking. Dat is Curaçao! Na zo地 elf uur vliegen vanaf Schiphol kom je in een tropisch stukje Nederland. Een Caribisch eiland met alle ingrediënten voor een fantastische vakantie. Witte stranden, palmbomen, lekker warm en een vriendelijke bevolking. Dat is Curaçao!

Curaçao staat goed op de toeristische kaart. De meeste grote touroperators hebben dit eiland in hun aanbod. Er zijn legio hotels en resorts voorzien van allerlei luxe. Mambo beach en Zanzibar zijn alom bekend. Mooie stranden waar van alles te doen is. Restaurants, barretjes en massage en nagelsalonnetjes in de open lucht.

Mambo

Op Mambobeach worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Zo zijn er filmavonden in de open lucht en optredens op het strand. Veel Nederlandse artiesten hebben hier al een optreden verzorgd. Naast Mambobeach is een andere toeristische trekpleister te vinden: het Sea Aquarium met naast tropische vissen en vogels de dolfijnen met hun show en de mogelijkheid om te zwemmen met dolfijnen.

Lokale bevolking

Behalve de echte toeristische attracties is er ook nog veel meer te ervaren als je je onder de lokale bevolking begeeft. Wij verbleven niet in een resort, maar logeerden in de wijk Jongbloed, een gemengde wijk met zowel Nederlandse als Curaçaose bevolking. Hier bleek eens te meer de hartelijkheid van de plaatselijke bevolking. Buren die een praatje aanknoopten als je in de tuin zat en altijd bereid waren om je ergens mee te helpen. En omdat het leven zich voornamelijk buiten afspeelt, krijg je veel mee van het reilen en zeilen van een typisch Caribisch gezin.

Attracties die niet zo bekend zijn, maar wel erg leuk zijn: de Aloë Vera plantage, de struisvogelfarm, de vleermuizengrotten en de dierentuin van Willemstad.
Wij deden ook onze boodschappen bij de plaatselijke supermarkten en toko痴 en lieten ons door de kleine lokale bussen naar het centrum brengen. Busjes voor circa 10 personen, die gewoon stoppen voor je als je aan de kant van de weg staat en je ook op elke gewenste plek laten uitstappen.

Grote Knip en Kleine Knip

Grote Knip en Kleine Knip zijn prachtige stranden. Hier gaan de Curaçaose gezinnen op zondag heen. Veel voorzieningen zijn er niet. Maar de natuur is hier schitterend. Wit strand met een enkel afdak van palmbladeren en een stalletje met een beperkt assortiment drinken en broodjes. Op de achtergrond de groene bergen en rotsen. Hier zie je het echte Curaçao.

Op Curaçao zijn nog diverse oude landhuizen uit de koloniale periode. Een aantal zijn als museum ingericht en zijn voor bezoek toegankelijk. Wij bekeken Landhuis Knip, in de buurt van de Grote en Kleine Knip. Dit landhuis is een belangrijk monument uit de Curaçaose geschiedenis. Hier begon op 17 augustus 1795 de slavenopstand onder aanvoering van Tula. Een strijd die zich verspreidde over het hele eiland en uiteindelijk leidde tot afschaffing van de slavernij. Het landhuis laat het nodige zien uit die vervlogen tijd.

Snorkelen en duiken kun je op heel veel plekken op Curaçao. Er zijn veel duikscholen te vinden. Maar ook met snorkelen kom je al de prachtigste vissen tegen. Erg prettig is hier ook de watertemperatuur, die altijd zo地 27 graden is.

Winkelen

Op winkelgebied is er voor ieder wat wils. Je kunt voor alledaagse artikelen naar de overdekte markt bij het busstation waar je de Curaçaose bevolking tegen komt. Dat geldt ook voor de drijvende markt. Dit is een groente- en fruitmarkt op boten van Venezolanen, die dagelijks de overtocht vanuit Venezuela maken. Voor kleding, schoenen, geurtjes, sieraden en dergelijke kun je terecht bij verschillende winkelcentra, zoals Zuikertuintje, Bloempot Shopping Center en Riffort. Dit zijn tamelijk luxe winkelcentra waar alle grote merken vertegenwoordigd zijn. Wil je je wat meer tussen de lokale bevolking begeven dan zijn er tal van leuke winkeltjes te vinden in Punda en Otrabanda. Erg sfeervol en meer kans om iets echt aparts te vinden.

Koninginnedag

Wij vierden Koninginnedag op Curaçao en wat direct opviel was de koningsgezindheid hier. Erg veel mensen die in oranje gekleed waren. Iedereen ging de straat op. De winkels waren open en er was overal korting vanwege Koninginnedag. Verder leek het ook wel veel op een Nederlandse Koninginnedag met overal optredens en vrijmarkten. Wel typisch Curaçaos was de Caribische optocht met prachtig uitgedoste Caribische dames. De koningsgezindheid van Curaçao spreekt overigens ook nog uit het Maxima-café. Een café dat helemaal vol hangt met foto痴 van prinses Maxima.

Curaçao heeft het hele jaar door een temperatuur van rond de dertig graden. Wat dat betreft kun je hier altijd goed vakantie houden. Het ligt buiten het orkaangebied, maar krijgt soms wel een klein staartje mee. Behalve dat is de regentijd niet zo geweldig. Het kan hier echt heel erg hard regenen. En als er plassen blijven staan dan levert dat meteen veel muggen op. Gewone muggen die steken vormen niet eens zo地 groot probleem, maar op Curaçao komt ook de tijgermug voor, die dengue of knokkelkoorts kan veroorzaken. Een ernstige aandoening waar weinig aan te doen is.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiebestemming CuraçaoCuraçao is dankzij een tropisch klimaat, mooie baaien en de veelzijdigheid van het eiland de laatste jaren gegroeid tot…
Het eiland CuraçaoCuraçao is een tropisch eiland dat voor de kust van Venezuela, in het zuidelijke deel van de Caribische zee ligt. Samen…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…

Mijn Venetiaanse highlightsMijn Venetiaanse highlightsVenetië is een stad die enorm tot de verbeelding spreekt. Erg mooi en sfeervol. Heel uniek met alle kanalen en gondels.…
Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.