Vakantiebestemming Curaçao

Curaçao is dankzij een tropisch klimaat, mooie baaien en de veelzijdigheid van het eiland de laatste jaren gegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Veel Nederlanders hebben hun weg, of beter gezegd hun vliegtuig, naar dit eiland gevonden. Velen ook niet. Maak kennis met Curaçao en ontdek de redenen waarom Curaçao een geliefde vakantiebestemming is.

Algemene informatie over Curaçao

Curaçao ligt in de Caribische Zee ongeveer 70 kilometer voor de kust van Venezuela. Curaçao is naast Aruba en Bonaire één van de Benedenwindse eilanden en maakt deel uit van de Nederlandse Antillen. De bedoeling is dat Curaçao, net als Aruba, op termijn een status aparte krijgt binnen het Nederlands Koninkrijk.

Het eiland is ongeveer 60 kilometer lang en tussen de 5 en 13 kilometer breed, afhankelijk van waar men zich bevindt. Door de lengte van het eiland en de drukte rond Willemstad wordt Curaçao niet als klein ervaren. Bij het grote bewoonde eiland ligt ook een klein onbewoond eiland met de toepasselijke naam Klein Curaçao. Curaçao heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 27, 5 °C. Het inwonersaantal ligt rond de 140.000 mensen. De bevolking op Curaçao is een ware mix. Hoewel de oorspronkelijke bewoners indianen zijn, heeft het overgrote deel van de bevolking een Creoolse achtergrond. Door de slavenhandel van de Spanjaarden die Curaçao koloniseerden, werden de indianen grotendeels weggevoerd van het eiland. Nadat Curaçao van werd overgenomen door de Nederlanders werden via de West Indische Compagnie vele Afrikanen naar Curaçao vervoerd voor de slavenhandel. Creolen hebben voorouders die (deels) afstammen van de Afrikanen. Daarnaast zijn er Nederlanders die geboren en getogen zijn op Curaçao. Ook hebben Portugese Joden zich gevestigd op het eiland. Een kleine greep uit de tientallen nationaliteiten die op het eiland voorkomen, zijn Venezolanen, Colombianen, Surinamers, Dominicanen en mensen uit het Midden-Oosten. Vaak zijn families gemengd en kunnen er verschillende nationaliteiten in één familie voorkomen.

Sinds maart 2007 is Papiamentu, de taal die wordt gesproken op Curaçao, een officiële taal naast het Nederlands en Engels. Papiamentu is een mengelmoes en vindt zijn oorsprong in Afrikaanse talen en het Portugees. Daarnaast komen er veel Spaanse en Engelse in voor en in minder mate Nederlandse woorden.

Vakantiebestemming Curaçao

Curaçao is een klein, maar levendig en bedrijvig eiland. Een vakantieganger hoeft zich niet te vervelen. Vanuit Amsterdam is het ongeveer 9 uur vliegen met een directe vlucht. Er kan gekozen worden voor een verblijf op vakantieresort aan het strand. De turquoise blauwe Caribische Zee is een reden voor verblijf op zich. Er zijn verschillende hotels van vrij basic tot zeer luxe. Tevens kan gekozen voor een verblijf in een bungalow of appartement op een vakantiepark. Wie kiest voor kleinschalige vakantie-appartementen of een particulier vakantiehuis heeft genoeg keus. Deze appartementen liggen vaak op een rustige locatie in een woonwijk waardoor men dichter bij de locale bevolking staat. Op Curaçao zijn veel verschillende restaurants, eettenten, strandtenten en fastfoodrestaurants. Voor een late snack is de lokale "truki pan" met lokale lekkernijen een aanrader. Er zijn genoeg uitgaansgelegenheden zoals (strand)disco's, cafés, happy hours en casino's. Naast sportevenementen zijn er jaarlijkse kermissen en andere evenementen. Er treden regelmatig nationale artiesten op en ook internationale artiesten weten Curaçao te vinden. Verder zijn er verspreid over het eiland landhuizen, forten en grotten te bezoeken.

Snorkelen, duiken en andere watersporten.

In de Caribische zee kan naar hartenlust gedoken en gesnorkeld worden. Genoeg duikscholen bieden een duikcursus aan. Daarvoor is een boot meestal niet nodig. Men loopt zo van het strand het water in en er valt direct genoeg te zien. Allerlei soorten vissen komen het gezichtsveld voorbij. Men kan zelf gaan varen met een boot rond het eiland of meegaan met een georganiseerde boottrip rond Curaçao en/of naar Klein Curaçao. Vaak wordt een trip aangeboden met de mogelijkheid tot snorkelen/duiken en een barbecue. Naast duikscholen zijn er ook een paar surfscholen te vinden. Wie niet graag het water deelt, kan natuurlijk op het strand blijven. Al kan er op Curaçao beter gesproken worden over baaien. Het wordt geadviseerd niet te zwemmen, snorkelen en/of duiken aan de Noordkant van het eiland waar de zee het ruwst is. Wel zijn er mooie rotspartijen te bewonderen waar de golven in volle kracht tegenaan slaan zoals in nationaal park Boka shete.

Westkant van Curaçao

Vooral richting het westen van het eiland, Westpunt, zijn er verschillende baaien te vinden, zoals Grote en Kleine Knip, Blauwbaai, Portomari en Cas Abou. Het komt voor dat er een landweg gevolgd moet worden die nergens naartoe lijkt te leiden totdat de Caribische Zee ineens opdoemt. Sommigen baaien zijn vrij toegankelijk en voor anderen wordt een vergoeding gevraagd. Op deze betaalde stranden zijn de nodige voorzieningen beschikbaar, zoals toiletten, douches, een eetgelegenheid en huur van strandbedden. Aan de westkant van het eiland kan ook het "platteland" van Curaçao, de kunuku, bezocht worden. De kunuku is beplant met struikgewassen, cactussen en andere plantensoorten en hier komen allerlei vogel- en diersoorten voor. Ook het Christoffel nationaal park is een bezoek waard. Het hoogste punt in het park en van het eiland, de Sint Christoffelberg, is te beklimmen. Het uitzicht over het binnenwater bij Santa Martha is een mooi punt om de auto langs de kant te zetten. Voor een rustiger verblijf op het eiland zijn er aan de westkant van het eiland verschillende vakantieverblijven te vinden.

Willemstad

De drukste regio van het eiland ligt rond de "hoofdstad" Willemstad. De meeste mensen wonen in één van de wijken rondom Willemstad. Hier zijn de meeste winkels, bedrijven en voorzieningen. Er zijn verschillende winkelcentra, met tegenwoordig ook een aantal Nederlandse winkels. Dure merkwinkels zijn er ook te vinden. Willemstad zelf bestaat uit Punda en Otrabanda. Deze twee delen worden verbonden door de grote Koningin Julianabrug en de drijvende Koningin Emmabrug. Punda werd vaak gezien als het "betere' deel van de stad, maar Otrabanda is tegenwoordig niet minder bezoekwaardig dan Punda. Wie meer wilt weten over het slavernijverleden kan naar het Kura Hulanda Museum gaan. Er is een nieuwe cruiseterminal waar wekelijks grote cruiseschepen aanmeren. Verder kenmerkt Willemstad zich door de monumentale gebouwen in pastelkleuren. Wie 's avonds vanaf de kant van Otrabanda naar Punda kijkt, ziet de prachtig verlichte gevels. In Willemstad zijn bioscopen waar de nieuwste films worden gedraaid. Daarnaast zijn er genoeg (dans)cafés, terrassen en restaurants.

Oostkant van Curaçao

Wie richting de oostelijke kant van Curaçao gaat, komt onder andere de populaire Mambobeach tegen. Overdag kan hier hier op luxe bedden op het strand worden gelegen. Er is een bar/reastaurant en 's avonds zijn er vaak optredens en/of stapavonden in de open lucht. In deze regio worden nieuwe vakantieresorts gebouwd.Vlakbij ligt Sea Aquarium, waar allerlei vissen, dolfijnen en andere waterdieren te bezichtigen zijn. Hier is ook de Dolfin Acadamy waar met dolfijnen gezwommen kan worden. Een andere bekende strandlocatie is Zanzibar bij Jan Thielbaai. Ook hier is een bar/restaurant waar ook in de avonduren regelmatig voldoende vermaak is. Verderop is Caracasbaai waar vooral de lokale bevolking in het weekend met familie naartoe gaat, maar voor toeristen is het er net zo gezellig. Alleen al om te zien hoe Curaçaoënaars met familie en vrienden een gezellige stranddag hebben met zelf meegenomen eten, drinken en muziek. Verder in Noordoostelijke richting is een groot binnenwater, de Sint Jorisbaai. In de regio is er een Aloë Vera plantage en een Struisvogelfarm te bezoeken.

Curaçao is een eiland om te ontdekken. Er zijn meer leuke, mooie, interessante plekken dan hier genoemd waardoor Curaçao een veelzijdige vakantiebestemming is. Wie graag op pad gaat, kan allerlei activiteiten ondernemen op Curaçao. Wie liever ontspannen onder een parasol wil liggen, geniet ook. Wie niks wil missen, doet allebei!
© 2009 - 2025 Rinfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Curaçao – Eiland in de Caribische ZeeCuraçao – Eiland in de Caribische ZeeCuraçao is een prachtig eiland in de zuidelijke Caribische Zee. Het ligt voor de kust van Venezuela. Het eiland heeft ee…
Het eiland CuraçaoCuraçao is een tropisch eiland dat voor de kust van Venezuela, in het zuidelijke deel van de Caribische zee ligt. Samen…
De Caribische eilanden van NederlandDe Nederlandse Antillen zijn vanaf 10 oktober 2010 niet langer Nederlandse Antillen. Het Nederlands Koninkrijk bestaat d…

Killarney - Vakantie in de county Kerry - IerlandKillarney - Vakantie in de county Kerry - IerlandKillarney ligt in het zuidwesten van Ierland in de provincie Kerry. De stad heeft een bruisend centrum en is omgeven doo…
Op vakantie in Duitsland - De HarzOp vakantie in Duitsland - De HarzDe Harz is een klein middelgebergte in het midden van Duitsland. Het is verspreid over de provincies Saksen-Anhalt, Nede…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunuku
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao
  • www.curacao.com
Rinfo (8 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.