Singlereis Maleisië van Fox
De singlereis van Fox naar Maleisië kent veel hoogtepunten. Fox heeft een vrij uniek concept waarbij alleenstaanden of alleengaanden samen naar een groot aantal bestemmingen kunnen reizen. Elke bestemming heeft z’n eigen bekoring en zijn eigen voordelen. In dit artikel de singlereis naar Maleisië. Tijdens deze singlereis naar Maleisië van Fox wordt heel veel gevaren en speelt natuur een hoofdrol.
Gezamenlijke incheck
Maleisië is een vrij westers land dat op 12 uur vliegen van Nederland ligt. Bij de singlesreizen van Fox checkt het hele gezelschap altijd gezamenlijk in, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat alle 20 reizigers als een soort zwaan kleef aan achter elkaar over het vliegveld lopen. Bij de incheckbalie worden vaak al de eerste contacten gelegd en gaan mensen of alleen of in kleine groepjes nog even inkopen doen of eten voordat ze daadwerkelijk het vliegtuig instappen. Fox vliegt met Malaysian Airlines naar Maleisië. Er zijn beter vliegmaatschappijen, maar ongetwijfeld ook slechtere. Nadeel van het gezamenlijk reizen is dat er niet thuis ingecheckt kan worden en dus een plaats kan worden gekozen die de reiziger zelf wil. Beslist een aandachtspunt voor Fox, maar in 2009 is het nog niet mogelijk om zelf je plaats te kiezen.
Na 12 uur vliegen landen op Kuala Lumpur
Als de vliegreis van 12 uur is beëindigd komen de reizigers aan het immense vliegveld van Kuala Lumpur. Via een trein komen de singles vervolgens bij de douane en bij hun koffers en worden ze opgewacht door de reisleider van Fox. Vanzelfsprekend maakt en breekt een reisleider een trip, maar Fox kan over het algemeen buigen op erg goede reisleiders en lokale gidsen die alles weten van het land en de reiziger met raad en daad bijstaan. (Vergeet de fooi niet. Het misverstand is dat deze mensen dik betaald krijgen, maar dat is geenszins zo. Geef gul als het goed is geweest. Vaak is zo’n gulle gift niet meer dan een avondje niet drinken en voor hen is het levensbehoud).
Lekker borrelen in Malakka
Eenmaal in de bus wordt de reis ingezet naar Malakka, een havenplaats met nog heel veel Nederlandse elementen. Hoewel bijna iedereen altijd wil gaan slapen na zo’n lange en vermoeiende reis is het in Maleisië dan net dag. Dus gewoon meegaan met het programma en Malakka verkennen. Dat is gewoon het beste. De eerste kennismaking is met de fietstaxi’s die door de lokale heren worden bemand. Deze fietstaxi’s zijn bovendien zo opgeleukt dat het een wonder voor de ogen is. In Malakka zijn alle elementen van Maleisië eigenlijk al zichtbaar. Het boeddhisme, de Chinezen, de Islam (Maleisië is een islamitisch land), en de invloeden van Nederland en Portugal. Vanzelfsprekend op die eerste dag ook een kennismaking met de lokale keuken. Na die rondrit kunnen de singles nog even hun eigen ding doen in en om het luxe hotel of in de omgeving. Malakka kent een aantal winkelcentra waar het goed toeven is. Nog niet zo druk als in Kuala Lumpur, maar wel al een goede manier om te wennen. Lekker borrelen kan op het terras van het hotel, of in de omgeving.
Het moderne Kuala Lumpur
Op de tweede dag (vaak na een nacht van weinig slaap omdat de jetlag daar voor zorgt) wordt afgereisd naar Kuala Lumpur. Een wereldstad met de beroemde twintowers, enorm veel malls, Chinatown waar naast veel eten ook vooral heel veel namaakkleding, namaaktassen en andere namaak te koop is. Door de stad loopt een soort stadstrein die de reiziger overal brengt. ’s Al meteen gaat de reis langs een aantal bezienswaardigheden zoals het Nationaal Museum waar werkelijk de hele geschiedenis van Maleisië te zien is en het Koninklijk Paleis. Bij dat Paleis zijn vooral de wachten te zien, maar het paleis op afstand is ook de moeite waard. Het meest indrukwekkend is wel een bezoek aan de Batu Caves. Deze Hindoe tempel wordt bewaakt door een enorm gouden beeld. Eromheen allerlei tempels waar Hindoes bidden en elkaar ontmoeten. Bovendien leiden honderden trappen naar de eigenlijke grotten waarin ook nog weer eens de mooiste afbeeldingen te vinden zijn van de Hindoe goden. Apen spelen overal op het plein en Heilige mannen voeren ze. Bijzondere plek tijdens de reis.
Avonds gaat het hele gezelschap naar een restaurant met zicht op de Twintowers (Petronas Towers) waar ook een culturele show wordt gehouden. Vanzelfsprekend wordt er vaak ’s avonds ook nog even lekker geborreld. Dat kan bij het hotel, maar in de buurt zijn ook leuke clubs te vinden met een internationaal publiek, maar ook met de lokalen.
Lekker door Kuala Lumpur struinen
De vierde dag van de reis is een vrije dag en de reizigers kunnen dan hun hart ophalen met shoppen, zich laten masseren, hun voeten laten beknabbelen door visjes die eelt eten of weer een ritje door China Town. Soms wordt het reisschema ook wat omgegooid en lopen de dagen wat door elkaar, afhankelijk van weer en vraag van de deelnemers.
Taman Negara Natuurreservaat
Het hoogtepunt van de reis naar Maleisië was voor mij persoonlijk het verblijf in het natuurreservaat Taman Negara. Dit is de oudste jungle van Maleisië. Het reisgezelschap moet daarvoor de meeste bezittingen achterlaten in de bus en een reistas pakken met het hoogstnodige. Want die tassen gaan voorop de snelle puntige longtailboot. Het leuke is dat er gereisd wordt vanaf wat lijkt op een soort treinstation in Tembeling. De foxxies zoals ze door de reisleiders wel eens worden genoemd, mogen voordat de rit begint overigens vaak nog eerst even dineren op deze locatie. Het eten wordt daar bereid door de lokale mensen, maar alles wat ze maken is gewoon goed. Het lijkt wel alsof er in Maleisië geen slecht eten te vinden is.
In 3 uur in het oerwoud in een heus oerwoud resort
Een rit van 3 uur (vantevoren eerst wel naar het toilet gaan) laat zien hoe het leven langs de waterkant verloopt. Prachtig gezicht, maar een regenjas is geen overbodige luxe. Ook het boegwater kan soms voor leuke verrassingen zorgen.
Aangekomen bij het junglehotel midden in het oerwoud wacht een leuke verrassing, want de huisjes daar zijn meer dan schattig en staan in een prachtige omgeving. Alles is er gericht op de natuur en natuurbehoud en de huizen zijn dan ook van natuurlijke materialen. Deuren en ramen wel gesloten houden, want de apen lopen los rond op het terrein en ook insecten zijn dol op de gang naar binnen. Overigens hebben de huisjes alles zij het iets primitiever. Er zijn gewoon douches, een toilet met stromend water en zelfs airco. In het park is ook een spa aanwezig waar mensen zich heerlijk kunnen laten masseren of een andere behandeling kunnen nemen. Alleen al een wandeling door de omgeving maakt duidelijk hoe prachtig het in dat deel van Maleisië is. De natuur is overweldigend en de stilte majestueus. Dat wordt nog duidelijker als er een kleine tracking wordt gemaakt door de jungle. Met nat weer wel heel goede schoenen aantrekken, want het gevaar van vallen is dan behoorlijk aanwezig. Het pad is bovendien begaan met boomstronken en andere natuurlijke obstakels.
Op bezoek bij de Orang Asli
Een gids vertelt op deze rit alles over wat de oorspronkelijke bevolking gebruikt aan middelen uit de natuur en laat daar ook dingen van zien. Natuurlijke zeep, natuurlijke make-up, geneesmiddelen, ze zijn er volop. Ook een bezoek aan diezelfde oorspronkelijke bevolking getuigt daarvan. Zij gebruiken alles wat de natuur biedt en laten dat de reizigers ook zien. Het lijkt er overigens wel wat op dat deze mensen tot een soort attractie zijn verheven, want ze hijsen zich voor dit doel speciaal in westerse kleding terwijl ze normaliter in hun blote niksie rondlopen. Dat ze primitief leven wordt wel erg duidelijk en ze tonen tevens hoe zij apen schieten (hun voedsel) en vuur maken.
Een tracking door de Taman Negara - schone kleding zijn niet overbodig
Na die tracking (waarna sommige mensen echt schone kleren nodig hebben of gewoon maar de vieze aan moeten houden die ze al droegen) kan er gegeten worden in het restaurant bij het resort of één van de restaurants in de drijven de boten aan de overkant. Daarna volgt vaak weer een boottocht, maar nu naar een plaats verderop gelegen waar gezwommen kan worden in een stroomversnelling. Geweldige ervaring als de stroom je meevoert naar de overkant. Eerst moet daarvoor wel weer even gelopen worden door diezelfde jungle. En het is natuurlijk geen echte badplaats met hokjes, dus klauteren over de rotsen en stenen en met een nat badpak daarna weer in de kleren hoort er bij. Niet erg, want warm is het er altijd. Daarna een wat stille tocht door het afwisselend snel stromende en dan weer rustige water.
Nachtwandeling door de jungle
Na al dat moois is een nachtwandeling ook nog een optie. De reizigers gaan dan bij nacht en als het weer het toelaat (te veel mensen op een te vochtige aarde na veel regen verstoort alles, maar zorgt ook voor ongelukken) leert wat er allemaal leeft in de jungle van Tamara Negara. Na al dat moois is het goed nog even een drankje drinken aan de bar van het hotelresort.
Cameron Highlands - de theeplantages en aardbeien
Van Tamara Negara gaat de reis na 2 dagen verblijf vervolgens verder naar de Cameron Highlands. Een extra jas of trui is dan geen overbodige luxe, want het veel hoger gelegen Cameron Highlands kent een behoorlijk fris klimaat. Onderweg naar die bestemming worden overigens nog een fruitmarkt aangedaan waaruit wel duidelijk wordt wat voor lekkernijen Maleisië allemaal heeft. Vooral de aardbeien (!) zijn overheerlijk. In het gebied bevinden zich allemaal aardbeienkassen die net als in Nederland heerlijke zomerkoninkjes voortbrengen. Het hotel in Cameron Highlands is magnifiek overigens. Opgetrokken in Brits-koloniale stijl zoals ze ook veel in Sri Lanka te vinden zijn. Met een badkamer in het midden van de kamer en een soort vide met uitzicht over de hele omgeving. (Als het tenminste niet mistig is). En aan de zolder de bidrichting voor moslims en in de kastjes bij het bed een boek over Boeddha. Ook in dit hotel is een mooie spa aanwezig, waar dames uit Bali de bekende Balinese massages geven, maar ook andere behandelingen.
De Cameron Highlands staan verder vooral bekend om hun theeplantages en een rit daar naar toe leert dat hele berghellingen vol staan met deze struiken. Ook is te zien hoe de lokale bevolking er dorpen heeft gecreëerd en hoe de pluk verloopt. In de plaatselijke theefabriek kunnen de singles zien hoe de thee wordt gedroogd en verwerkt. Verder staat een bezoek aan een soort botanische tuin met allerlei dieren op het programma. De mooiste vlinders vliegen daar rond, maar ook slangen, schorpioenen, kalkoenen, leguanen en andere dieren worden er tentoongespreid. In het dorp bij Cameron Highlands is niet bijzonder veel te beleven, maar er kunnen wel mooie fietstochten worden ondernomen. Ook heeft het hotel een erg leuke disco waar velen tot in de late uurtjes blijven plakken en een heuse karaoke afdeling waar het gezellig zingen is. Het hotel heeft verder de beschikking over 2 verschillende restaurants, de ene met een goede Indonesische en de andere met een westerse keuken.
Singles in Georgetown (Penang)
Na 2 dagen in een best fris klimaat van de Cameron Highlands gaat de reis verder naar Penang. De hoofdstad van Penang is Georgetown en daar gaat de reis ook naartoe. In Georgetown staat een prachtig Boeddhistische tempelcomplex. Tijdens de Fox reis wordt vanzelfsprekend dit complex bezocht. Een gids legt uit wat het boeddhisme inhoudt, wat het verschil is tussen de Chinese lachende Boeddha en de wat wij als de traditionele Boeddha zien en waar alle verschillende Boeddhabeelden voor staan. Deze tempel in Georgetown namelijk is een Chinese tempel en die heeft verschillende Boeddhabeelden in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Sri Lankaanse Boeddhistische tempel. Overigens is Georgetown ook een erg leuke stad om in te winkelen, om heerlijk te eten omdat het heel veel verschillende lokale restaurants heeft. De stad heeft zelfs een soort slum die - als er een gids aanwezig is - ook bekeken kan worden. Bijzonder is verder the Street of Harmony, waarin niet alleen Boeddhistische tempel is gevestigd, maar ook een moskee, kerken en een Hindoe tempel. Het hotel in Georgetown is ook weer erg luxe met prachtige marmeren vloeren en veel entertainment in de avond door vooral Thaise zangers. (Waarvan de ene een man is die als vrouw op het podium staat).
Met de hovercraft naar Langkawi
Na Penang, wat ook een shopparadijs is en waar eigenlijk de meeste souvenirs het beste gekocht kunnen worden gaat het richting Langkawi. De reis ernaar toe gaat met een soort hovercraft. Met ruig weer, betekent dit ook een ruige zee en dat betekent vaak overgevende mensen. Wie dus niet zo goed tegen de bewegende zee kan, kan beter per vliegtuig de afstand overbruggen. Dit is optioneel. Met mooi weer is de boottocht overigens fantastisch. De reizigers kunnen achterop en boven het dek zitten als het weer dat toelaat. Na een reis van ongeveer 3 uur wordt het tropische eiland Langkawi bereikt. Een prachtig eiland met veel groen, prachtige vergezichten en een heerlijk strand. Ook de strandhuisjes in het laatste hotel zijn aandoenlijk. Wel klein, maar verder van alle gemakken voorzien. The Seashell Café, gevestigd aan het strand is ’s avonds een heerlijke plek om samen te drinken en te dansen. Bovendien treedt er elke avond een band op. De prijzen voor alcoholische drankjes liggen in dit paradijs ook veel lager dan op de andere locaties, zodat een stevige stapavond minder hard te voelen is in de portemonnee. In het dorp even verderop zijn erg leuke restaurants zoals een tapasrestaurant. Met uitzicht op de haven waar miljoenenjachten liggen aangemeerd. In Langkawi kunnen reizigers optioneel ook duiken of snorkelen. Een andere aanrader is de mangrove tour. Er wordt gereisd naar een mangrove (met boot natuurlijk weer) en daar krijgen de reizigers onderweg en ook op de locatie zelf alle informatie over het wel en wee over die mangrove. Bovendien wordt er heerlijk eten geserveerd. De laatste dagen in Langkawi zijn ook bedoeld om nog wat uit te rusten van de rest van de tour. Hoewel de reis naar Maleisië niet eentje is die mensen totaal uitput, is het na 10 dagen en een jetlag wel heerlijk om nog een aantal dagen op het strand uit te puffen en de omgeving nog wat te verkennen. Ook is verlenging mogelijk.
Weer naar huis na een singlesreis
Zit de reguliere reis er op of de verlenging, dan worden de reizigers weer naar het vliegveld van Langkawi gebracht om een uur durende vlucht te maken naar Kuala Lumpur. Helaas heeft deze rit vaak vertraging en stranden reizigers nogal eens. Wat extra spullen mee in de handbagage uit voorzorg is dus geen overbodige luxe. Sommige mensen moeten door die vertraging namelijk een dag wachten om hun internationale vlucht naar Amsterdam alsnog te halen. Malaysian Airlines zorgt dan wel voor een hotel, maar dit ligt ver buiten Kuala Lumpur. Het is wel mogelijk om de stad dan nog een keer in te gaan met een speciale taxi van het hotel, maar dit moet wel allemaal zelf betaald worden. Eenmaal in het vliegtuig naar Nederland duurt het wederom 12 uur om thuis te komen. Het is een nachtvlucht, dus de reizigers komen ’s ochtends om 06.30 uur weer aan. Overigens komt het wel veel voor dat de deelnemers op verschillende dagen vertrekken. Mensen die geen verlenging hebben geboekt gaan eerder weg dan mensen met verlenging. En sommigen blijven nog 1 dag extra, anderen 2 dagen en weer anderen wel 6 dagen. Het gezelschap valt in dat soort gevallen opeens uiteen.
Meer over deze reis is ook te vinden op:
Vakantie Maleisie