Reisverslag van West-Canada

Reisverslag van West-Canada Juni 2007 zijn we met een camper van Calgary naar Vancouver getrokken, door de Rocky Mountains. Via prachtige bekende National Parks als Banff en Jasper, en minder bekende als Yoho en Wells Gray zijn we overgestoken naar Vancouver Island. West-Canada: een schitterend gebied waar je zelfs als toerist nog even echt in de wildernis leeft!

Aankomst in West-Canada

De stad Calgary is vrij klein, net als de luchthaven: vreemd dat je zo’n knusse plaats kent van televisie en van het schaatsen! Als we de stad uitrijden met onze camper valt op hoe Amerikaans het hier aandoet: veel winkels en lang uitgestrekte wijken. Je schijnt in anderhalf uur van Calgary naar het eerste park, Banff, te kunnen rijden. Wij doen er iets langer over…

Banff

Aangekomen in Banff National Park kamperen we op de Tunnel Mountain Campground. Goede camping, prima faciliteiten. Prachtige uitzichten over de Rockies en het is ook nog eens schitterend weer, bijna 30 graden! Extreem warm voor begin juni.

Even wennen aan de beerwaarschuwingen: “There is a bear in the area” dus geen eten laten slingeren, ook niet binnen in de camper of auto. Ook oppassen met toiletartikelen, ze schijnen tandpasta lekker te vinden, en zelfs wasgoed! Gaandeweg komen we erachter dat je overal één keer wordt gewaarschuwd voor de wilde beesten en dan bekijk je het verder maar: we zijn hier niet in Amerika. Op deze camping geen beer gezien, wel direct een eerste avond een enorm hert.

We maken een korte wandeling naar de Hoodoos (nog meer mooie uitzichten) en naar Banff "city", het kleine plaatsje heeft een beetje een skihut-charme. Een mooi uitstapje met wandeling is naar de Johnston Canyon Upper and Lower Falls.

Lake Louise

Door naar het fraaie Lake Louise, ook in Banff, ook een piepklein plaatsje. En grote camping met goede faciliteiten is Lake Louise Campground, mooi gelegen aan de rivier en vlak bij het dorpje, handig voor de boodschappen. Nog steeds heel warm weer maar er ligt ook nog sneeuw op de camping! Het berengevaar is hier iets groter en reëler: er is een grizzlymoeder met twee jongen gesignaleerd. Het tentendeel van de camping was daarom afgesloten… een wandeling langs de rivier gemaakt in de omgeving, wel een beetje spannend met die Grizzly. Ze experimenteren hier met hekken die de beren uit het dorpje moeten houden; niet omdat ze zo gevaarlijk zijn maar omdat ze wel gevaarlijk kunnen worden als ze hun angst voor mensen kwijtraken. Ze komen de bewoonde wereld in om bijvoorbeeld de afvalcontainers op de parkeerplaats van de supermarkt leeg te roven...

Lake Louise zelf lijkt een gletsjermeer, ijskoud en prachtig turkoois. De wandeling naar Lake Agnes en het Teahouse is een echte aanrader; er werd nog gewaarschuwd voor sneeuw en dat was niet overdreven: na een paar honderd meter klimmen lag er een pak van wel anderhalve meter dik! Omdat de dooi was ingezet moest je over een smal richeltje lopen, op de aangestampte voetstappen van je voorganger. Spectaculair maar ook wel inspannend! Het theehuis wordt bemand door werkstudenten; er is geen elektra en verwarming. Alle voorraden worden omhoog gesleept en er wordt voedsel bereid op een open vuur. Op het mooie meertje Mirror Lake dreven dikke lagen ijs. Veel groundhogs gezien!

Yoho

Vanuit Lake Louise een doorsteekje naar het Westen naar het fantastische Yoho. Veel rustiger en schijnbaar nog wilder dan de grote parken. Indrukwekkend is Emerald Lake, waar we een geweldige rondwandeling maken. De camping Kicking Horse Campground is ook een absolute aanrader: geen elektra maar wel douches en een prachtige locatie in een soort kom tussen de bergen. Heel bijzonder is ook de Natural Bridge over de Kicking Horse River.

Jasper

Vanuit Yoho langs de indrukwekkende Icefields Parkway, een snelweg met fantastische uitzichten, op naar Jasper National Park. Op de camping wacht ons een nieuwe wilde verrassing: elk, enorme herten. Blijkbaar is dit het paarseizoen, waardoor ze extra agressief zijn. De grizzly’s lopen aan de overkant van de weg dus no worries aldus de Canadezen – het lijken wel Australiërs!

De enige camping met hookups voor stroom en douches (Whistlers Campground ) blijkt enorm; de douchegebouwen zijn een half uur lopen dwars door de elkenpopulatie dus dat voelt niet zo relaxed.

Met de kabelbaan oftewel Gondola omhoog naar de top van Whistler Mountain. Je kunt van daar ook nog een stukje verder klimmen, maar het uitzicht vanaf het kabelbaanstation is ook al spectaculair en de moeite waard. We ontmoeten hier ook de Hoary Marmot, een geweldige grote fluitende marmot.

Een mooie hoewel vrij drukke wandeling is de Maligne Canyon Walk. In de avondschemering nog even naar Medicine Lake gereden: en daar zien we onze eerste zwarte beren, met z’n tweeën zijn ze! Onderweg ligt er een enorme eland langs de weg. Dit is duidelijk een goed park voor wildspotters, ondanks de vele toeristen.

Mount Robson

We verlaten Jasper aan de noordwestkant en rijden naar Mount Robson Provincial Park, met de hoogste berg van Canada met zijn bijna 4000 meter. Op de mooie natuurcamping Robson Shadows Campground aan de voet van de berg slaan we onze “tenten” op, helaas is het erg bewolkt waardoor we de top van Robson niet te zien krijgen.

Een geweldige wandeling genaamd Berg Lake Trail voert ons een stuk langs de voet van de berg. Let op, vanwege de permanente schaduw van de berg is het hier erg vochtig en dus: muggen. Vanaf hier laat de mobiele telefoon het volledig afweten tot we weer bijna bij de kust zijn.

Wells Gray Provincial Park

Omdat we de Rockies uit zijn, denken we dat we het mooiste gehad hebben. Maar dan komt Wells Gray, in de Cariboo Mountains! Via Clearwater gaan we het park in. Je moet wel wat geduld hebben; het eerste stukje weg in het park is nog geasfalteerd maar je komt al snel op een dirt road; op zich goed te rijden maar het schiet niet op. We gaan naar de Clearwater Lake camping, een geweldige natuurcamping in the middle of nowhere. Een kleine zwarte beer plukt bloemen gewoon langs de weg! Het is hier erg koud, dus vuurtje stoken is geen overbodige luxe. De wandeling naar Chain Meadows View Point is mooi maar steil. Je kunt merken dat dit geen National Park is maar een Provincial Park; het is een stuk rustiger en minder toeristisch. Ongelooflijk stil, groen en ongerept!

Via Lilouet naar Whistler

Langzaam rijd je de bergen uit. Het landschap verandert dramatisch; in plaats van groene bergen zien we dorre rotsen, het lijkt hier wel New Mexico. Wat een andere wereld in Lilouet.

Dan rijden we de groene bergen die we kennen weer in en komen we in Whistler. Dit is duidelijk een outdoor sports dorp, waar zelfs in juni de ski’s en snowboarden nog van de berg af razen. Het dorp zelf is gezellig en men is er druk bezig met de voorbereidingen voor de Olympische winterspelen Vancouver 2010.

De luxe camping aan de rand van het dorp is aan prijs maar wel de moeite waard na al die natuur: goede faciliteiten en de gelegenheid om eens bij te tanken. De wandeling langs Green Lake is druk en toeristisch; het park voelt aangelegd. Dat neemt niet weg dat het een leuke route is en meren vervelen nooit!

Vancouver Island

Met de veerboot (die we telefonisch gereserveerd hebben) gaan we naar Vancouver Island, van Horseshoe Bay naar Nanaimo. Het oprijden met de camper valt reuze mee. Daar aangekomen staan we verbaasd van de drukte, we hadden ons een idyllisch bounty-eiland voorgesteld! Maar eenmaal weg van de kust slaat de natuur weer toe en rijden we met onze camper over een soort achtbaan; een weg met hellingspercentages van 18% had ik nog nooit meegemaakt, en dan ben je blij met goede remmen!

We rijden door naar de westkust; een behoorlijk lange rit vanwege de bergachtige wegen. Aan de kust weer een nieuw natuurfenomeen: overal staan waarschuwingsborden voor tsunami’s! Met een pijl voor de aanbevolen vluchtrichting, dat wel – een geruststellende gedachte.

We kamperen op een luxe en drukke familiecamping in Tofino, Crystal Cove Beach resort. Vrij druk maar direct aan strand gelegen en dat is leeg en uitgestrekt.

Na een paar dagen beschaving verhuizen we naar de natuurcamping Green Point Camground in Pacific Rim National Park; geen faciliteiten maar wel prachtige plekken tussen de bomen en op loopafstand van het strand, waar we prachtige strandwandelingen maken.

We gaan zelfs nog een dagje fietsen maar het heuvelachtige duinlandschap is best een uitdaging voor de versnellingsloze Canadese fietsen.

Sproat Lake

Dan is het tijd voor de terugtocht. We overnachten aan Sproat Lake, midden op het eiland gelegen. Een echte familiecamping aan het water, waar we nog even kunnen zwemmen.

Van daar uit terug naar de boot, oversteken naar Vancouver en dan door de stad naar de luchthaven. De reis zit erop…

Algemene tips voor vakantie in West-Canada

  • Omdat we vrij vroeg zijn (eind mei / begin juni), zijn nog niet alle campings open – en er zijn er maar weinig waar je je camper kunt aansluiten op water en stroom. Is ook niet echt nodig, want op de gasfles en met een volle watertank kun je echt dagen vooruit.
  • Wel is dit nog een vrij koude periode, zeker wat hoger in de bergen.
  • Het rijden met de camper is prima te doen op de rustige en brede wegen.
  • Ten westen van de Rockies hadden wij geen bereik met de mobiele telefoon maar gelukkig zijn er vaak nog pay phones in de kleine plaatsjes.
  • De visitor’s centra zijn altijd een aanrader om een goede indruk van de mogelijkheden van een park te krijgen.
  • Wat betreft de wilde dieren en vooral de beren: maak zelf veel geluid zodat je een confrontatie voorkomt en ze bij voorbaat al verjaagt. Kom je oog in oog met een beer dan wordt het spannend: je groot en breed maken en hem wegjagen, of je klein en weerloos voordoen als hij agressief overkomt? Je krijgt daar talloze tips en richtlijnen, maar wat je ook doet: niet wegrennen!

De Canadezen zijn vriendelijk en relaxed. West-Canada is een prachtig gebied waar je in contact komt met ongerepte wildernis – geen aangelegde parken met uitgezette dieren en veilige hekken, maar echte natuur waar jij de gast bent in plaats van de wilde dieren.
© 2008 - 2023 Theodoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…
Bezienswaardigheden in VancouverBezienswaardigheden in VancouverVancouver is een stad in het westen van Canada met circa 600.000 inwoners, waarvan vele immigranten uit alle delen van d…

Reisverslag Nieuw-Zeeland: ZuidereilandReisverslag Nieuw-Zeeland: ZuidereilandMet de camper een maand lang door Nieuw-Zeeland, van Auckland op het Noordereiland tot Christchurch op het Zuidereiland.…
Vakantie in GambiaVakantie in GambiaGambia is een bijzonder land en het is een bijzondere ervaring om er een keer naar toe te gaan. Er zijn inmiddels al aar…
Theodoos (29 artikelen)
Laatste update: 24-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.