Reisverslag Nieuw-Zeeland: Zuidereiland

Reisverslag Nieuw-Zeeland: Zuidereiland Met de camper een maand lang door Nieuw-Zeeland, van Auckland op het Noordereiland tot Christchurch op het Zuidereiland. Van half januari tot half februari 2004. Prachtige natuur, rust en ruimte, en veel bekende scènes uit Lord of the Rings! Dit is mijn verslag van onze reis over het Zuidereiland, van Picton naar Christchurch.

Reizen in Nieuw-Zeeland: het Zuidereiland

Na een dag of twaalf op het Noordereiland nemen we de veerboot van Wellington naar Picton op het Zuidereiland; we hadden de overtocht vanuit Nederland al gereserveerd. Voor ons gevoel begint het nu echt; het Noordereiland is nog redelijk bewoonde wereld, nu gaan we echt de wildernis in.

Van Wellington via Picton naar Nelson Lakes NP

De overtocht Van Wellington naar Picton is echt schitterend, de boot gaat door de Malborough Sounds – volgens mij moet Avalon er zo uitgezien hebben!

Na een uitruststop in het kleine plaatsje Blenheim onder Picton rijden we binnendoor naar Nelson NP, een kleine twee uur rijden. Hier maken we kennis met een tweetal typisch Nieuw-Zeelandse fenomenen: de tea tree, die op dit moment in volle bloei staat, en de sand flies, die in extreme mate aanwezig zijn!
We kamperen aan Lake Rotoiti in St Arnauds; het andere meer in het park heet Lake Rotorua. De Nieuw-Zeelanders blijken fan van het hergebruik van namen.

We staan op West Bay campsite, onze eerste DOC-camping. Deze natuurcampings van het Department of Conservation zijn de rustigste en mooiste. We staan tussen de bloeiende tea trees! Nelson Lakes is relatief minder bekend bij toeristen en een absolute aanrader, echt geweldig.

Van St Arnauds verhuizen we naar Reefton (ca 140 km) aan de andere kant van Nelson Lakes NP. De weg voert ons langs het park, een prachtige route.

Van Nelson Lakes NP naar de kust

We nemen afscheid van Nelson Lakes en rijden naar de kust, naar Franz Josef Glacier (264 km). Een waanzinnige ervaring: we kamperen op het Rain Forest retreat, inderdaad een soort tropisch regenwoud – en in de verte zie je die enorme gletsjer liggen! Echt bizar. Het plaatsje is piepklein en maar biedt uitstekende toegang tot de gletsjer; deze ligt er maar ongeveer 5 km vandaag en is goed te bereiken. Het bijzondere aan deze gletsjer is de extreme groei en terugtrekking tot wel 70 cm per dag – meer dan tien maal zo snel als de meeste gletsjers!

We willen dit bijzondere fenomeen wel eens op een andere manier zien; we boeken een helikoptervlucht! Wat een geweldige ervaring. We vliegen omhoog, mogen bovenop de berg uit de helikopter om wat foto’s te maken (uitzicht op de hoogste bergen van Nieuw-Zeeland, Mount Tasman en Mount Cook!) en vliegen dan langs de gletsjer weer terug. Een absolute aanrader!

Weer aan de grond maken we de wandeling naar de gletsjer over een droge rivierbedding. Onder begeleiding kun je er ook nog op.

Vanuit Franz Josef reizen we langs de kust, via de andere gletsjer Fox Glacier, naar het plaatsje Haast. De kust is erg mooi maar omdat we erg slecht weer hebben, krijgen we de prachtige uitzichten helaas niet helemaal mee. Haast blijkt ook een sandfly-paradijs dus we vertrekken al snel landinwaarts.

Van de kust via Lake Wanaka naar Queenstown

Van Haast rijden we naar Lake Hawea in Mount Aspiring NP. Over deze korte route van 140 km doen we de hele dag, zoveel bijzondere stops zijn er onderweg.
We doen een korte Bush Walk bij Pleasant Flat, we bezoeken de Thunder Creek Falls en bekijken Mount Hooker vanaf een fantastisch uitzichtpunt. Zelfs de toiletgebouwtjes bieden de meest geweldige uitzichten op het landschap.
Via een swing bridge naar Diamond Lake, en dan onderweg onze eerste blik op het beroemde en beeldschoen Lake Wanaka.
Onze overnachting is bij het nabijgelegen Lake Hawea, minder bekend maar ook zeer de moeite waard – en we hebben een kampeerplekje aan het meer gevonden.

Vanuit hieruit verder naar Lake Wanaka, Glendhu Bay. We lopen de Millennium Walkway en picknicken aan het meer. Ook hier vinden we een camping met uitzicht op het water!

Een van de mooiste wandelingen van de reis maken we hier: de Diamond Lake walk (more of a climb actually). De wandeling bestaat uit twee lussen omhoog; boven aan gekomen voel ik mij ‘king of the world’, wat een uitzichten!

Onze volgende stop is het beroemde Queenstown, adverture capital of the World zoals de Nieuw-Zeelanders zelf zeggen. Vanaf Lake Wanaka ongeveer 120 km naar onze camping Kawarua Falls in Frankton, een voorstadje van Queenstown. We hebben hier uitzicht op de bekende bergketen The Remarkables, die ook prominent voorkomen in Lord of the Rings, evenals de Shotover River waar geraft en gebunjee-jumped wordt.

Na een paar dagen geduld vanwege mindere weersomstandigheden is het dan zover: met een Cessna-vliegtuigje vliegen we naar het prachtige natuurgebied Milford Sound, een ontoegankelijk fjordengebied aan de kust. Na fantastische uitzichten over de bergen gaan we met de Red Boat cruise door de hele Milford Sound, een spectaculaire boottocht langs de fjorden, watervallen en zeehondjes. We varen zelfs heel even de Tasmanzee op, maar daar keert het schip snel om. Terug met de Cessna, wat een belevenis!

Van Queenstown via Mount Cook naar de oostkust, Christchurch

We verlaten het avonturengebied en rijden via de spectaculaire Lindis Pass naar Glentanner, 237 km. We kamperen op het Glentanner Park Centre met uitzicht op Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland met zijn 3766 meter, en aan de rand van het turkooise Lake Pukaki. Wat een prachtige omgeving, en het Mount Cook gebied is voor mij het mooiste gebied van deze hele reis. Wel maken we hier voor het eerst echt kennis met het Nieuw-Zeelandse ‘freak weather’, hoewel we al de nodige wind en regen hebben gehad. Als we bij het visitor’s centre informeren naar een mooie wandeltocht raadt men ons aan ervandoor te gaan met onze grote camper! Dat doen we, met onderweg windstoten van boven de 100 km/uur. Een hele kunst om die camper op de weg te houden, we zijn blij dat we de weerwaarschuwingen niet genegeerd hebben.

We kamperen 80 km verderop aan Lake Tekapo, ook een prachtig turkooizen meer. We maken hier een fantastische wandeling: Domain Walk, Cowan’s Hill, Pine Beach. Mooie uitgestrekte uitzichten.

We nemen de inland scenic route 72 en rijden naar Methven op de Canterbury Plains. Een heel ander landschap, met nog wel op de achtergrond de prachtige Southern Alps. Hier boeken we een Four Wheel Drive excursie met gids naar een gebied dat niet vrij toegankelijk is. Dit landschap met zijn Mount Sunday fungeerde in Lord of the Rings als Edoras, the Plains of Rohan! Een weinig bekend stukje Zuidereiland maar een echte aanrader, wat een uitzichten.

Onze laatste stop is Christchurch, waar we de camper inleveren. Nog een dagje stadten in het gezellige en mooie Christchurch: een hele leuke stad maar voor ons een beetje omschakelen na al die overweldigende natuur van de afgelopen maand!

Dan volgt het afscheid van Nieuw-Zeeland en vliegen we terug naar Nederland, vastbesloten om nog eens terug te komen en alle andere parken, uitzichten, attracties en evenementen te bezoeken. Wat een geweldig land, helemaal relaxed en ‘no worries’ !
© 2008 - 2024 Theodoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandReisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandMet de camper een maand lang door Nieuw-Zeeland, van Auckland op het Noordereiland tot Christchurch op het Zuidereiland.…
Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, die veel van elkaar verschillen. Het Noordereiland kenmerkt zich door haa…
Wellington met Te Papa Tongarewa museum en AkaroaWellington met Te Papa Tongarewa museum en AkaroaWellington is sedert 1865 de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Omdat het over het algemeen nogal winderig is in deze streken…
Camper kopen: Waarop letten en wat kost een kampeerauto?Ook wel eens jaloers op mensen met een eigen camper? Vrij om te gaan en staan waar je wilt en altijd je eigen huisje bij…

Glen Coe, de mooiste vallei van SchotlandGlen Coe, de mooiste vallei van SchotlandEen van de mooiste valleien in Schotland is wel de Glen Coe vallei. Deze vallei in de Schotse hooglanden is genoemd naar…
Reisverslag van West-CanadaReisverslag van West-CanadaJuni 2007 zijn we met een camper van Calgary naar Vancouver getrokken, door de Rocky Mountains. Via prachtige bekende Na…
Theodoos (29 artikelen)
Laatste update: 24-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.