Glen Coe, de mooiste vallei van Schotland

Glen Coe, de mooiste vallei van Schotland Een van de mooiste valleien in Schotland is wel de Glen Coe vallei. Deze vallei in de Schotse hooglanden is genoemd naar de rivier de Coe die erdoorheen stroomt; het gebied is een paradijs voor wandelaars en klimmers, biedt prachtige uitzichten en bijzondere accommodaties. Niet voor niets zeggen de Schotten “My heart is in the Highlands!”

Geschiedenis van Glen Coe

De vallei heeft een rijke, bloedige geschiedenis. Zo leefde er ooit de Keltische held Fingal, leider van de mythische strijders van de Feinn. Hij zou de Vikingen verslagen hebben – hoewel zijn nazaten, de machtige MacDougall clan, nog steeds streden tegen Vikinginvloeden in de elfde eeuw.

Deze MacDougalls wisten een klein maar machtig rijkje op te bouwen in Schotland, maar in 1308 raakten ze alles kwijt: ze hadden geen partij gekozen voor Robert the Bruce en die gaf de Glen Coe vallei als blijk van waardering aan hun aartsrivalen de MacDonalds.

Na een rustige tijd laaiden er conflicten op tussen de MacDonalds en hun buren Argyll Campbells over veediefstal en territoriumuitbreidingen. Tijdens de Schotse oorlog in de 17de eeuw vochten ze aan verschillende zijden; de MacDonalds waren de royalisten en rebellen, de Campbells stonden voor centraal bestuur.

Het laatste hoofdstuk van deze tragedie, het bloedbad van Glen Coe, speelde zich af in 1692. Koning William III beloofde dat de Hooglandse clans niet vervolgd zouden worden als zij zich voor een bepaalde datum overgaven. De MacDonald leider deed dit maar te laat; hij waande zich veilig maar rivalen de Campbells (die nota bene logeerde in het MacDonalds-kamp) kregen opdracht de hele clan uit te moorden. Uiteindelijk kwamen er bijna 40 man om, de rest wist te ontsnappen de omliggende heuvels in – om daar later vaak alsnog om te komen van honger en kou. In het dorpje Glencoe staat een monument voor de gevallenen.

De macht van de MacDonalds nam af in Glen Coe. De eerste wegen kwamen door de vallei, het eigendom ging van hand tot hand en rust inmiddels bij de National Trust for Scotland die het als natuurgebied beheert en haar gebied dankzij vele donaties nog steeds uitbreidt.

Glen Coe in de Schotse Hooglanden

Glen Coe is een markante vallei met steile wanden, uitgesleten door een gletsjer. De vallei loopt naar het zuidoosten, vanaf het dorpje Glencoe en Loch Leven, geleidelijk omhoog tussen de bergen door naar het plateau van de heidevlaktes van Rannoch Moor, ruim 15 kilometer verder en 300 meter hoger.

Glen Coe is gelegen in de Schotse Hooglanden, een bergachtig gebied in het Noordwesten van Schotland. De hoogste berg is de Ben Nevis van 1343 meter. De meeste bergen zijn boven de 900 meter en bestaan vooral uit veen en heidevlakten. De dalen zijn langgerekt, en zijn veel diepe meren (‘lochs’) en grillige toppen.

Het is een prachtig, dunbevolkt gebied dat bekend staat vanwege zijn whiskystokerijen en doedelzakmuziek – en prachtig groen dus veel regen!

Wat is er te doen in Glen Coe?

Glen Coe is een schitterend gebied voor wandelaars en klimmers, en in de winter kan er (bij voldoende sneeuw) geskied worden. Er zijn verschillende bergen van meer dan 900 meter hoog, ook wel Munro’s genoemd. De bekende en vrij drukke langeafstandswandeling de West Highland Way loopt niet helemaal door de vallei zelf maar wel een stuk over de hei en biedt schitterende uitzichten op de bergen en het dal.

Reisverslag

Ik ben twee keer in Glen Coe geweest en vind het een van de mooiste plekken die ik tot nu toe heb gezien! De brede vallei met zijn groene heuvels, vaak met mistig wit licht, lijkt wel het toneel voor elfjes en kabouters: je hebt het gevoel dat hier alles kan gebeuren!

Er zijn vele bed & breakfast locaties en een camping. Wij verbleven in een huisje naast de bekende Clachaig Inn, een grote herberg. Een andere keer huurden we een prachtig huisje midden tussen de bergen, wel alleen toegang via een smalle, steile, grindweg!

De hele vallei is de moeite van het bekijken waard, een paar hoogtepunten voor mij waren:
  • Rannoch Moore, een prachtig heidegebied.
  • De Devil’s Staircase, een hele steile klim!
  • Het nabijgelegen Glen Etive, een verlaten glen die alleen via een small weggetje te bereiken is, richting Loch Etive.
  • Veel van de toppen van de steile Bergen zijn favoriet bij klimmers, met name de Aonach Eagach ridge.
  • Aan de zuidkant liggen de ‘drie gezusters’ Beinn Fhada, Gearr Aonach en Aonach Dubh (in de onuitsprekelijke namen van de bergen zie je duidelijk de Keltische roots van Glen Coe terug!). Een populair uitkijkpunt is Piper’s lay-by, die tevens het startpunt is voor een werkelijk fantastische wandeling naar de Lost Valley.
  • Het dorpje Glencoe, aan de voet van de indrukwekkende Pap of Glencoe, biedt allerlei faciliteiten op bescheiden schaal, waaronder een postkantoor en winkeltje, eetgelegenheden en accommodatie, een klein museum en een aantal fraaie wandelingen. Een bezoek aan het Visitor Centre is ook zeer de moeite waard!

Voor wie kennis wil maken met Schotland is Glen Coe een absolute aanrader!
© 2008 - 2023 Theodoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Loch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe ligt aan de westkust van Schotland en is één van de Schotse zee-lochs. Andere lochs die met Loch Linnhe verb…
Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…
Single malt whisky: Een introductieSingle malt whisky: Een introductieIn dit eerste deel van de special over single malt whisky wordt kort stil gestaan bij de geschiedenis van de Schotse sin…

Rondreis Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en ZambiaRondreis Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en ZambiaDe rondreis die ik in september-augustus 2008 van Kaapstad (Zuid-Afrika) naar Lusaka (Zambia) gemaakt heb, is voor mij e…
Reisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandReisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandMet de camper een maand lang door Nieuw-Zeeland, van Auckland op het Noordereiland tot Christchurch op het Zuidereiland.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MemoryCatcher, Pixabay
  • http://www.glencoescotland.com
Theodoos (29 artikelen)
Laatste update: 02-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.