Vulkaaneifel: de Hexen- und Magiermarkt te Mayen

Vulkaaneifel: de Hexen- und Magiermarkt te Mayen Wie eind oktober in de Eifel vertoeft en al een voorsmaakje wil krijgen van Halloween, moet zeker eens naar de Hexen- und Magiermarkt in Mayen. Op de laatste zaterdag van oktober word je in de omgeving van de Genovevaburcht teruggekatapulteerd naar de Middeleeuwen. Overal zijn er standjes met oude ambachten, er wordt wol gesponnen en er is een echte smid aanwezig. Iedereen heeft zijn mooiste Middeleeuwse kleren uit de kast gehaald en voor de kinderen zijn er tal van workshops. Een echte aanrader voor een leuk herfstweekendje weg!

Mayen

Mayen is een kleine stad in de Duitse Eifel, op zo'n 35 kilometer van Koblenz en zo'n 30 kilometer van Cochem. Je bereikt Mayen door op de A61 ter hoogte van Maria Laach de afrit Mendig / Mayen te nemen.

Festival der Magie en Hexen-und Magiermarkt!

Plezier voor jong en oud

De Hexen- und Magiermarkt vindt steeds plaats op de laatste zaterdag van oktober. De ingrediënten zijn nagenoeg ieder jaar dezelfde. Er zullen verschillende workshops en lezingen plaatsvinden en er is een pompoenenoptocht. Er is een Middeleeuwse Markt rond de Genovevaburcht en 's avonds is er als afsluiter een groot vuurwerk.

Genovevaburcht in Mayen

Terug naar de Middeleeuwen

Ieder jaar opnieuw, op de laatste zaterdag van oktober, verandert de omgeving van de Genovevaburcht in Mayen in een Middeleeuws tafereel. Gedurende een dag vind je in en rond de burcht, alsook op het binnenhof tal van heksen, magiërs, tovenaars, ridders en andere griezelige personages. Iedereen heeft prachtige kleren aan. De vrouwen dragen dikwijls echte vosjes als sjaal. Heb je zelf nog Halloweenkledij nodig, dan kan je terecht bij Pierro's, een carnavalwinkel op de Katzenberg in Mayen die heel wat in huis heeft en die hier ook aanwezig is. Voor een zacht prijsje vind je zeker een leuke outfit.

Standjes allerlei

Overal staan witte en beige tenten. Je kan er ter plaatse genieten van een natje en een droogje, of je kan wat mee naar huis nemen. De kleurrijke drankjes die er verkocht worden, zitten in leuke toverflesjes en hebben griezelige namen. Er worden confituren verkocht, gemaakt van vergeten en wilde fruitsoorten. In de talrijke standjes worden er heel wat producten verkocht: zilveren ringen en armbanden, geurproducten en etherische oliën, handgemaakte kleren, houten speelgoed, verschillende soorten messen, dolken en zwaarden, kelken, etc.

bron @ Mapabron @ Mapa
Oude ambachten en volksspelen
Er zijn oude ambachten te zien, zoals een smid en een spinster. De kinderen kunnen er rondjes draaien op een houten draaimolen die met mankracht wordt aangedreven. Ze kunnen leren boogschieten of kruisboogschieten op een mooi houten kasteel met neerklapbare personages. De prijs is een klein schelpje. Grappig om de teleurgestelde gezichten te zien van de meeste kinderen. Tja, een schelpje is niet echt meer van deze tijd. Maar je bevindt je dan ook in de Middeleeuwen. Er zijn ook wedstrijden armworstelen en zwaardvechten. Aan een ander tentje kan je oude spelletjes uittesten. Op de Middeleeuwse markt vind je verder ook nog een waarzegger, die je je toekomst voorspelt.

Workshops en griezelverhalen

De kinderen kunnen deelnemen aan tal van workshops. Op de markt kunnen ze ocarina's beschilderen, in de binnenstad kunnen ze pompoengezichtjes uithollen en in de burcht wordt er vrolijk getekend en geknutseld. In de namiddag zullen er ook griezelverhalen worden voorgelezen en zal er een tovershow zijn. Een vuurspuwer en een lelijke, griezelige steltenloper maken het geheel compleet. Het geheel doet een beetje denken aan De Sage van de Biesenburcht in België.

Hexen- und Magiermarkt: programma

Het programma liep vroeger over twee dagen. Nu is alles geconcentreerd op zaterdag. Op zaterdagmorgen wordt het evenement officieel geopend. Je kan er dan terecht op de Middeleeuwse markt op en rond de Genovevaburcht. 's Middags is er een heuse optocht van alle personages door de binnenstad naar de Genovevaburcht. Kleurrijke figuren als heksen, magiërs, tovenaars, goochelaars, vuurspuwers, steltenlopers, narren, ridders en griezels passeren de revue. 's Middags zijn er workshops voor de kinderen. Niet minder dan 400 pompoenen mogen door hen uitgehold worden. Later worden de mooie pompoenengezichtjes uitgestald en krijgen de deelnemers een ticket voor de cinema. In de burcht kan er gekeken worden naar een tovershow en kan je naar griezelverhalen gaan luisteren. 's Avonds wordt de mooist verkleedde griezel verkozen. Het evenement wordt afgesloten door een prachtig vuurwerk. Tijdens het hele weekend kan je ook aan verminderd tarief het Eifelmuseum in de Genovevaburcht bezoeken en er neuzen tussen de vele boeken over de Eifel en Mayen. Het volledige programma vind je op de website van de stad Mayen (in het Duits).
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween in Duitsland: susses oder saures!Halloween in Duitsland: susses oder saures!Susses oder Saures! Dat is wat je overal in Duitsland hoort met Halloween. Want ook in Duitsland houden kinderen er van…
Vulkaaneifel: de legende van Genoveva van BrabantVulkaaneifel: de legende van Genoveva van BrabantDe Genovevaburcht in Mayen, in de Duitse Vulkaaneifel, dankt haar naam aan een oude legende. De heldin van de legende is…
Vulkaaneifel: Mayen, mix van cultuur, natuur en shoppingVulkaaneifel: Mayen, mix van cultuur, natuur en shoppingZin in een leuk weekendje in de Duitse Eifelstreek met een mix van cultuur, natuur en shopping? Dan zit je goed in de ge…
Vulkaaneifel: zwemmen in het Nettebad in MayenVulkaaneifel: zwemmen in het Nettebad in MayenHet Nettebad van Mayen in de Duitse Vulkaaneifel. Een fantastisch zwembad midden in de stad, naast de rivier de Nette. V…

Jaarbeurs Utrecht: adres, route, parkeren en bereikbaarheidJaarbeurs Utrecht: adres, route, parkeren en bereikbaarheidDe Jaarbeurs in Utrecht is een multifunctionele beurzen- en evenementenlocatie in het hart van Nederland en biedt voor i…
UIT!markt en UITfestival LeeuwardenUIT!markt en UITfestival LeeuwardenLeeuwarden organiseert aan het begin van het theaterseizoen een uit-markt, waarin een voorproefje wordt gegeven wat het…
Bronnen en referenties
  • Programma Hexen- und Magiermarkt Mayen 2016
  • www.mayen.de (op 7/10/2016)
  • Rhein-Zeitung 28/10/2013: verslag van de Hexen- und Magiermarkt met een uitgebreid beeldverslag
  • Inleidingsfoto: bron @ Mapa
  • http://www.mayen.de/Kultur-und-Maerkte/Feste/Festival-der-Magier-und-Hexen/ (op 10.06.2020)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.